Adventní rozjímání
Ilustrační foto: pixabay.com

Adventní rozjímání

6. 12. 2019

Vlastně nejde tak úplně o advent, jen se to moje období s adventem částečně překrývá. A svým obsahem a smyslem s adventem souvisí jen velmi volně. A vlastně to není ani moc rozjímání…

V dětství se mi stal symbolem nedostatku a zároveň symbolem vzácnosti, exkluzivity, uherský salám. Není divu, nebyl u nás ani na každé Vánoce a Silvestry. Některé roky byl prostě na chlebíčkách gothaj a vajíčko. Ale když byl Uherák…! Pamatuji si ta kolečka tloušťky hedvábného papíru. Nějaké ochutnávání před přípravou bylo přísně zapovězeno. Samotný uherák? Bez chleba? To by si snad nedovolil sníst ani arcilotr. Takový hřích, plýtvání a zpovykanost. A pak, když jsem opatrně z talíře zvedl obložený chlebíček…, raději jsem ani nedýchal, aby ten lehký, slaboučký lísteček uheráku neodletěl jako motýl. A ta chuť, rafinovaně nepatrná, člověk ji v tom soustu musel vyloženě hledat, protože stopové množství salámu se rozpouštělo, ještě než se dotklo jazyka. Byla to spíš taková připomínka, že někde v okolí by mohl být uherák. Takhle jsem to intenzivně vnímal. A taky jsem to po letech, mnohokrát a mnohomluvně popisoval každému, kdo byl ochoten to poslouchat. Vždycky, když na mne sedla vánoční nálada u nějakého punče nebo svařáku…

Moje žena, potom co si několikrát vyslechla drama mého dětství a´la Oliver Twist, se rozhodla jednat. A tak jsem jednoho Mikulášského večera našel v punčoše štangli uheráku, tu menší, co má asi 20 cm. Nejdřív jsem byl překvapen, nečekal jsem to. Ale rychle se mi rozsvítilo. Musím říct, že to byl fantastický dárek. Nešlo o samotný produkt, uherák. Šlo o ten zážitek, tu možnost, prostřednictvím symbolu si prožít ten dostatek, bez omezení, bez pravidel, bez chleba. Fungovalo to na sto procent. Všechny ty ponuré svátky mého dětství, ty bez uheráku…, zmizely v historii. Ukrojil jsem dvoucentimetrové koleso a pomalu jsem ho snědl, a ještě jedno. Paráda, dožil jsem se toho.

Každého Mikuláše znám předem jeden dárek. Nakládám s ním velmi nehospodárně, sobecky a poživačně. Někdy štangli uheráku rozměřím na stejné dílky do Štědrého večera a dám si každý den jeden. Někdy vytvořím pár chlebíčků se silnými plátky. Někdy beru, jak mne napadne.

Hezký advent přeji.

Můj příběh
Autor: Mirek Hahn
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
U vás uherák, ten dobrý mám také moc ráda, u mě to byly vinné bílé klobásy. Tedy nevím, zda byly tenkrát vinné, ale byly a byly hodně silné jako libové párky a my je zbožňovali. Maminka nám je obalila jako řízek a když nějaké zbyly , tak potom studené s chlebem, to byla lahoda. IO dnes mám ráda vinné klobásy a při jídle vždy myslím na tu úžasnou chuť z toho dávnověku.
Danka Rotyková
Mám ráda tohle vzpomínání. Každé slovo "uherákového" příběhu jsem hltala s vůní těch průsvitných koleček. A myslím si, že ta silná kolečka nechutnala tak dobře jako ta tenká. Úplně jsem to v duchu znovu prožila. Díky.
Hana Šimková
Škoda, že mi Mikuláš uherák nepřinesl,ale honem si napíši Ježíškovi. Třeba to ještě stihne.
Jana Kollinová
Když se vrátím do dětských let a doby studia na průmyslové škole, tak mým symbolem je turistický salám, zavěšený v okénku špajzu a dodnes jsem přesvědčená, že jedna štangle vystačila na celou dobu mých středoškolských studií. Každodenní svačina byla dva krajíce chleba namazané doma vyškvařeným sádlem a mezi nimi tři kolečka vysušeného turisťáku o síle poštovní známky. Maminka uměla vyjít i v době nouze nejvyšší. :-)
Alena Tollarová
Příjemné rozjímání. Já mám vánoce z dětství nějak spojené mj. s vlašským salátem, na který si máma dávala do konzumu mísu.
Jitka Caklová
Krásné rozjímání, takové čistě osobní. Děkuji! My jsme neměli ani ten "Gotthaj" :-) Pokud dnes kupuji uherák, tak dle ochoty prodavačky, nakrájený na co nejtenčí plátky, aby nedevalvoval a neztratil svoje kouzlo. Tedy alespoň pro mě :-)
Jana Kollinová
Omlouvám se za překlep, ale nechci opravovat, vloudil se nečekaně a není zcela "mimo mísu", doufám. :-)
Jana Kollinová
Potěšilo mě autorovo rozjímání projektované do uherského salámu. S potěšením se dozvídám, že symbolem vzácnosti a exkluzivity nevyly banány. :-)
Zuzana Pivcová
Taky byl podobný suchý salám Křemešník, ale myslím až v 90. letech. Nevím, jestli je dodnes.
Věra Ježková
Uherák byl úžasný. Ale já měla ráda ten obdélníčkový. Dnes je to Herkules. Nebo to byl dřív taky? Na dlouho zmizel. Ten si kupuju. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA