Ilustrační foto: ingimage.com
Dříve bylo lépe. Hodnocení minulosti bývá často zkreslené
15. 11. 2019Mladí měli ke starým kdysi úctu. Lidé se k sobě chovali lépe. Přátelství byla pevnější. Vše bylo levnější. Kriminalita byla nižší. Tyto věty často zní, když se lidé začnou bavit o minulosti. Často však jde o tvrzení, která nejsou ničím podložena. Mnohdy přímo o lži.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Kopecká
15.11.2019 16:02
Každá doba má svoje. Je potřeba být soudný a raději žít přítomností. Vrtat se v minulosti, která se nevrátí, nemá smysl. Poučit se z ní a jít dál tak, aby se člověk při ohlédnutí neměl zač stydět. Mám docela dobrou paměť na některé věci, takže když například můj bývalý řekne, jak vzpomíná, jak jsme si krásně spolu žili, nevím, zda se smát nebo brečet. Je to taky zcela zkreslená představa. Jsem ráda, že je to za mnou, stejně jako doba nesmyslné ideologie, kdy se malé děti ve škole musely zabývat událostmi ze Sovětského svazu, které byly značně zkreslené. A kdy člověk dětem nekoupil banány, tatranku, pudink, protože to každou chvíli nebylo. Ony ty takzvané sociální jistoty byly zase vykompenzované něčím jiným. V každé době je něco za něco. Měli jsme právo na práci, ale někteří v ní neměli do čeho píchnout. Umělá zaměstnanost. Dneska ztratí zase práci i ten, kdo si to nezasloužil. Prostě ty změny přinesla doba, co s tím naděláme. Měla jsem jistotu manželství, ale se dvěma školáky to bylo od výplaty k výplatě. Dneska jsem na tom líp. Hodně věcí jsem si pořídila i sama a i pomohla dětem k nějakému nadstandardu. Mně je úplně jedno, že jsou dneska milionáři a bydlí kousek ode mě. Nemám pocit, že bych se měla užírat závistí, že někdo ze sousedství letí na konec světa. Jednou za pár let jedu k moři, a jsem na svojí chalupě možná spokojenější, než ti bohatí v té Tramtárii....
Mirek Hahn
15.11.2019 14:50
Jasně, sociální jistoty. Proto byla největší natalita za "kulturní revoluce" v Číně a je stále vysoká v Indii, rovníkové Africe a jiných "královstvích sociálních jistot".
Zdenka Soukupová
15.11.2019 13:45
Myslím, že vždy si starší generace trochu idealizuje minulou dobu. Protože "tenkrát" byli mladí a uvažovali jinak, než dnes. A to horší postupem času trochu vytěsnili z paměti a tím pádem tam zůstalo jen to hezké. Ale že dříve k sobě měli lidé blíž, s tím souhlasím. Jenže to bylo tím, že jsme vlastně nikam nesměli. Tak jsme se družili v panelácích a přes víkend na chalupách. Přiznávám, že po tom se mi trochu stýská.
Olga Škopánová
15.11.2019 13:42
Milý pane Práčku fenomén Husákových dětí byl způsoben deziluzí značné části obyvatel po roce 68 a jejich uzavřením se do sebe a do svých rodin, kde hledali naplnění života.
Olga Škopánová
15.11.2019 13:22
Jakýsi klasik řekl stará generace má pocit, že s ní ten lepší svět odchází a mladá generace má pocit, že s ní ten lepší svět přichází.
Marie Doušová
15.11.2019 12:37
Každá doba byla pro jednotlivce rozdílná.Ale přesto věřím , že pro spoustu lidí je demokracie nejlepší zřízení ,které by mělo fungovat a přinášet lidem svobodu slova a zodpovědnost ke svému životu a radovat se ,že dnes už může každé dítě studovat a nebude vláčeno za činy rodiču ,jako to bylo dříve.Važme si svobody a buďme objektivní.
Jarmila Komberec Jakubcová
15.11.2019 12:13
Dříve lépe opravdu nebylo. Jsem ráda, že žiji ve svobodné zemi, že si mohu rozhodovat sama o sobě. Moc si toho vážím, ale nic není zadarmo a je důležité tu naší nabytou svobodu znovu neztratit.
Mirek Hahn
15.11.2019 11:39
Je to marný, je to marný, je to marný.... Milovníci starých pořádků jsou nepoučitelní :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA