Hledáte neobvyklý recept? Pastinák zadělávaný či smažený
Ilustrační fotografie: pinterest.com

Hledáte neobvyklý recept? Pastinák zadělávaný či smažený

16. 11. 2019

Pastinák znali už naši předci. Byla to slavná zelenina jak ve starověku, tak středověku. Staří Římané jej jedli vařený a omaštěný. Býval také důležitým postním jídlem. M. D. Rettigová se o něm zmiňuje jako o "paštrnáku". Lidově se mu říkalo dřenka.

Pastinák se dobře pěstuje ve vlhčích půdách a je odolný vůči mrazu, může i přezimovat v půdě. Je dokonce i léčivý. Působí močopudně, proto je prospěšný při dně a revmatismu.

Je škoda, že se v dnešní kuchyni bere jen jako náhrada kořenové petržele. 

Zadělávaný pastinák (pro 4 osoby) 
600 gr pastináku, 20 gr másla, 15 gr hladké mouky, 2 dcl mléka, sůl, petrželka

Očištěný pastinák nakrájíme na kolečka nebo na nudličky a krátce osmahneme na rozehřátém másle. Potom podlijeme trochou vody a dusíme. Po chvilce je zaprášíme moukou, osolíme, zalijeme mlékem a dusíme do měkka. Do hotového pokrmu přidáme drobně usekanou petrželku. Jako přílohu volíme vařené brambory.

Pastinákové smaženky (pro 4 osoby) 
400 gr pastináku, 400 gr brambor, 2 malá vejce, ovesné vločky nebo mouka, sůl, olej na smažení

Očištěný pastinák a brambory drobně nastrouháme, smícháme s rozšlehanými vejci, solí, a podle potřeby zahustíme buď ovesnými vločkami nebo moukou. Na pánvičku s rozehřátým olejem dáváme lžící kousky těsta, roztlačíme je a po obou stranách usmažíme do růžova. Skvělá příloha jsou opět brambory na mnoho způsobů a tatarská omáčka.

Smažený pikantní pastinák (pro 4 osoby) 
800 gr pastináku, 80 gr hladké mouky, 6 lžic mléka, 2 malá vejce, sůl,sladká paprika, olej na smažení 

Pastinák uvaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Z mouky, mléka, vajec, soli a papriky připravíme hladké těstíčko. Namáčíme do něj plátky pastináku, vkládáme do rozehřátého oleje a usmažíme do růžova. Jako přílohu doporučuji štouchané brambory posypané nasekanou pažitkou. 

Přeji všem dobrou chuť. 

Informace k tomuto článku jsem čerpala ze svých zápisků a kuchařských knih. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Tak tady nemám vlastní zkušenost žádnou, díky, Danko, za informace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?