Ilustrační foto: ingimage.com
Když někdo zemře. Co říkat a co dělat?
13. 11. 2019
Upřímnou soustrast. To je věta, kterou téměř každý vysloví, když se dostane do kontaktu s člověkem, kterému zemřel někdo blízký. Ale co dál? Mlčet? Mluvit? Co říkat? Utěšovat?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Libuše Křapová
16.11.2019 19:27
Je mi úplně jedno, jak a co praví etiketa, co zažitá pravidla a nebo názory ostatních. Já jsem si při úmtrí manžela nepřála, aby mi někdo kondoloval, a až jednou zemřu i já, nechci rozloučení ani hrob, chci popel rozprášit v místě , kde je i popel mého manžela. A byla bych moc ráda, kdyby se ti, kteří mne měli rádi, sešli časem někde v hodpodě a tam na mne u dobrého jída a pití vzpomněli. V pohodě a se smíchem.
Lenka Kočandrlová
15.11.2019 17:40
Právě v tom vidím určitý úpadek doby,že dříve bylo narození spojeno s určitými obřady, a také smrt. Dnes se dělá,jakoby to bylo něco ostudného truchlit po někom déle než (snad) měsíc! Pamatuji se jak ještě počátkem 60.let někteří spolužáci nosili černou pásku ve škole po určitou dobu,protože jim někdo ,babička či děda, zemřel. Kde by si člověk měl zaplakat,i to se dnes "nenosí", než třeba na tom pohřbu. Osobně si myslím,že je to škoda,že už se málokdy vidí opravdu pořádný,klasický pohřeb,kdy je rozloučení např. v kostele,jde se v průvodu na hřbitov,tam se koná nějaký obřad....Možná je to tím,že lidi jsou obecně manipulováni,že to nestojí za to,ale kdysi i obyčejný chudší člověk měl důstojný pohřeb a né,že ho šoupnou do pece a rozhází někde,jen aby nikdo už nemusel někde "pucovat" hrob.A tvrdí se,že nebožtík by si to nepřál....Kdy už si připomenout zásluhy i chyby někoho,naposled,když ne na posledním rozloučení?
Hana Rypáčková
14.11.2019 09:25
Já jsem to nemohla ani dočíst, nejvíc mi vadí ty ukázkové případy "ze života". Náhlá úmrtí , když si zesnulý neřekl, jak by chtěl poslední rozloučení, je jen a jen na rodině. A když rodinu seznámil se svou vůlí, má se splnit.
Dana Puchalská
13.11.2019 19:58
Pohřeb je vždy smutná událost. Nevím jak ostatní, ale já jej prostě nechci. Přeji si aby na mně lidé, které jsem měla a mám ráda, vzpomínali jinde než v obřadní síni.
Zuzana Pivcová
13.11.2019 18:02
Myslím, že pokud má zemřelý potomky nebo jiné příbuzné, většinou asi vědí, jaký byl, jak chápal vlastní život i odchod z tohoto světa. Podle toho by se k němu měli zachovat i při rozloučení.
Jitka Caklová
13.11.2019 17:14
Mně by se líbil pohřeb, o kterém vyprávěl duchovní kouč Mark Dzirasa ve Všechnopárty 8.11.2019. Nechci, aby kvůli mému "odchodu" někdo smutnil. Pořádnou oslavu, jakou pamatuji z raného dětství, kdy se všichni i s hudbou přemístili ze hřbitova rovnou do hospody a tam to rozjeli. Faktem ale je, že tehdy takový vesnický pohřeb určitě nestál 40 - 50 000.-
Jana Šenbergerová
13.11.2019 15:00
V našem věku musíme počítat s tím, že budeme častěji účastníky pohřbů. Netoužím po tom, aby zlatým hřebem mého života byl pohřeb a moc by se mi líbilo, kdyby se se mnou neloučili lidé v černém. Kdo se se mnou bude chtít rozloučit, může to udělat kdekoliv a kdykoliv. Bez obřadu jsem byla počata a bez obřadu se chci vrátit, odkud jsem přišla. Na jiných pohřbech respektuji etiketu, ale myslím si o tom své.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA