Třebenická babička s dědou - archiv autora
Výprava do ztraceného času 2
2. 11. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
František Matoušek
6.11.2019 15:32
Obě "Výpravy..." jsou skvěle napsané. Odhalují čtenáři dobu již dávno minulou, která v nás vyvolává vzpomínky na svoje rodiče a další předky, kteří prožívali svoje životy v dobách nám známých spíše z doslechu. Pane Zelenko, vzpomínám s Vámi.
Alena Tollarová
6.11.2019 08:02
Staré pohlednice mají svůj půvab a žádná sms zpráva ho nenahradí. Psaly se na nich i zprávy, které bychom dnes asi uschovali do obálky. Staré rodinné pohlednice nemám a je to škoda.
Soňa Prachfeldová
5.11.2019 09:07
Dostala jsem chuť po Vašem článku se podívat do prastarého alba, kde jsou i pohlednice od příbuzných, které jsem nikdy nepoznala, psané krasopisně i zasle fotky jsou plné půvabu a mluví o zašle minulosti.
Zdenka Jírová
4.11.2019 01:30
Moc hezké vzpomínání. Mám několik poštovních lístků / jsou válečné, z fronty / , které psal můj strýc z 1.světové války. nevím, kde byl, nedá se to vyčíst, asi to bylo tajné, jak píše svým rodičům tak dojemně mile a s úctou, že u toho musím plakat. Bohužel, padl těsně před ukončením války.
Drahomíra Stínilová
4.11.2019 00:22
Zase vynikající námět a příjemné počtení. Když před mnoha lety zemřela maminka, našla jsem na půdě po jejím prvním manželovi krabici plnou sebraných starých pohledů, které zřejmě kupoval v nějakých aukcích. Bohužel s textem je jich tam málo, ale miluji se v nich probírat a dívat se na změny měst a vesnic, které už třeba ani neexistují. Našla jsem tam ale i skvost-pohled Elišky Krásnohorské a vzadu její vlastnoruční poděkování jakési vysoce vážené milostivé paní Horáčkové z Horních Černošic za přispění 50 Kč na sbírku Pro strádající spisovatelku.
Jan Zelenka
3.11.2019 10:35
Jano, otec měl až neuvěřitelně dokonalý rukopis. Možná se něco přiučil ještě na obchodní akademii v Praze. Opisoval i obecní kroniku, protože nikdo ve vsi neměl tak krásný a zdobný rukopis. Zejména jeho iniciály byly úžasné. Chvíli kroužil rukou nad papírem a když ruka klesla, vykouzlila úžasné ornamenty. Já, jako přeučený levák, jsem se po něm nevyvedl.
Jana Kollinová
3.11.2019 09:56
K článku jsem se několikrát vrátila, zejména pro jeho nostalgické kouzlo, ale také proto, že mě zaujal dokonalý rukopis. Většina dobových odeslaných pohlednic se vyznačuje úhledným zdobným písmem. Opakovaně vnímám detaily, které jsem při prvním čtení neregistrovala. :-))))
Jana Kollinová
2.11.2019 10:45
Jane, díky Vašemu velmi citově zabarvenému článku jsem se také ponořila do příjemného vzpomínání. Moc dobových pohlednic a soukromé korespondence z dob dávno minulých nemám. Neumím si vysvětlit proč moje maminka svůj tolik opečovávaný archiv ke sklonku života zničila. Zůstala barevná fotografie z roku 1875 s razítkem Eskadron 2D/6, na které děda přál babičce veselé Velikonoce a jedna fotografie babičky, která má na druhé straně droboučkým písmem napsané veršované vyznání lásky dědovi. Překvapilo mě to, protože babička, tak jak jsem ji znala, byla drsná upracovaná žena, bez jakýchkoli projevů pozitivních emocí. Možná pouze tyto dva fragmenty mamince postačovaly ke vzpomínání. Děkuji za Vaše sdílené vzpomínky.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA