Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych
Cyril Höschl: Optimističtí jedinci jsou na tom lépe než škarohlídi
28. 10. 2019Rozhovor s profesorem Cyrilem Höschlem o podzimním splínu, depresích, demenci a jiných projevech stáří. A hlavně o tom, jak se jim bránit.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jitka Caklová
2.11.2019 09:14
A tak to má být, na slušnou otázku slušná odpověď. Každý se něčím musí živit, pisálci-rádci v dobré víře nevyjímaje. Naštvaní lidé mi nevadí, asi k tomu mají důvod a pokud v mém postoji k mému životu vnímáte, že Vám něco beru, tak s tím také nic nenadělám, ani dělat nechci. Stačí mi z příspěvků pochopit, co je pro Vás přehnaný optimismus a není to nic proti nikomu.
Drahomíra Stínilová
2.11.2019 01:10
Na Váš dotaz o názoru na přehnaný optimismus jsem Vám Jitko slušně odpověděla a nemínila jsem tím žádný útok na někoho. Prostě mi jen vadí to kvantum různých článků a diskusí, jak mají být senioři pozitivní. Nemám taky ráda naštvané lidi pro každou věc. Já Vám neberu Váš pozitivní optimismus a Vy mi prosím neberte můj - s příchutí melancholického podzimního pesimismu, který podněcuje moje myšlenky a pomáhá při psaní. Díky. Tím odcházím z této stránky.
Jitka Caklová
1.11.2019 19:53
Také jsem jen s otevřeností vyjádřila svůj názor a pokud je to pro Vás "Jájinkování", tak "JÁ" s tím problém nemám. Jen jsem příspěvkem 29.10.2019 14:33 napsala, že "malováním čerta na zeď", vím že ho zhmotňuji, asi jste to také nepochopila. Jen si tak říkám, když "optimismus a pesimismus neprožíváte, spíš to berete s humorem", tak ve "vysvětlení" 1.11.2019 13:27 toho humoru mnoho není.
Drahomíra Stínilová
1.11.2019 16:31
Když tedy budu Jájinkat jako Vy Jitko, tak já záležitost optimismu a pesimismu neprožívám, spíš to beru s humorem. Vyjádřila jsem jen s otevřeností svobodný názor a asi jste to nepochopila.
Jitka Caklová
1.11.2019 15:07
Sešly jsme se sice jen jednou na setkání v Praze, přesto si dovoluji; Drahuško, děkuji za reakci. Nic z toho co píšete se mě netýká, protože moc dobře vím, že 900.-Kč které nám s s humbukem ve sdělovacích prostředcích přidají, několikanásobně převýší nárůst výdajů. Takže se ani nedá říci, že "nula od nuly pojde". Na reklamy a rady nedávám, život mě naučil používat vlastní hlavu. Trochu hruběji řečeno, co jsem doma často slýchala, že "Kdo poslouchá cizí hlavu, ať si do svý na.... Omluva za otevřenost. Příklady z posledních dvou vět vidím úplně jinak ale nevadí :-) Optimizmus mé perpetuum mobile dobíjí, přesto chápu, že jsou lidé, jejichž život je jedna "velká tragédie".
Drahomíra Stínilová
1.11.2019 13:27
Dobrý den, Jitko Caklová. Teď jsem si přečetla dotaz na přehnaný optimismus. Ráda vysvětlím- Stálé masírování našich tvůrců zákonů o optimistickém a šťastném stáří s vyšším důchodem. Pak se podívám na reportáž , kde jedna seniorka, optimistka, jásá jak za devětset navíc pojede k moři a druhé ,asi pesimistce, ani nevyjde přidání peněz na zvyšený nájem. Samozřejmě nejde jen o tohle. Všimla jsem si, že v poslední době se vyrojila spousta rad, zvláště pro seniory, ohledně optimistického přístupu k životu.Reklamy nám předvádějí juchající zdravé seniory v např.Alpách, ale proč se má člověk davově strukturovat do optimistického vnímání světa, když kolem nás je tolik nešťastných a nemocných lidí? Ale taky tohle úplně s tématem podzimu a smutku nesouvisí. To je po celý rok. Takže si myslím, že člověk by měl mít v sobě špetku optimismu a špetku pesimismu. Třeba když si řekne, že něco asi dopadne špatně, přesto se do toho vrhne,a je to naopak bezvadný, tak je optimisticky překvapený. A když to dopadne špatně, tak není zaskočen.
Soňa Prachfeldová
30.10.2019 23:33
Beru čtyri roční období, jak přicházejí, každé ma své půvaby. Podzim pro zahrádkáře je někdy až hektický, takže pohybu až až. Dokonce se těším i na nevlídné dny, protože mohu lenošit, ale dlouho by mě to nebavilo. I setkání s přáteli v klubu je příjemné, když sedíme v teplicku a nic nám neuteče. A začneme chystat aktivity na příští rok. Hlavně se neuzirat zbytečnosti.
Jitka Caklová
30.10.2019 20:26
No, abych napsala pravdu, tak včera a dnes mi ta hodina letního času, pro úklid a přípravu zahrady na zimu, hodně chybí. I když si dám předsevzetí, co všechno za dlouhých zimních večerů udělám, tak většinou utečou rychleji než bych potřebovala, ale práce nikdy. Pořádek v šuplících nedělám, protože kdybych podle nového pořádku dala vše na "logické" místo, už bych nic nenašla. Deprese z ničeho nemám, říkám tomu pohodový pozdní věk, stará budu od devadesáti výše :-)
Eva Mužíková
30.10.2019 13:20
Marie. M., jsem na tom, krom těch mírných depresí jako Ty..také mám ráda to teplo domova s činnostmi, na které dříve nebyl čas.....
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA