Dýně není jen strašák,
ale i zdravá zelenina

Dýně není jen strašák,
ale i zdravá zelenina

24. 10. 2015

Dýně jsou jedním z hlavních symbolů Halloweenu, svátku, který je spjat s tradicemi a zvyky starých Keltů. Vysmátí či zamračení strašáci zdobí nejednu zahrádku, ovšem stále častěji se tato brukvovitá zelenina prosazuje i v kuchyni. Největší dýně, které prý mohou vážit až 900 kilogramů, se však pro gastronomii nehodí.

I přes svou baculatost jsou dýně přítelkyněmi štíhlé linie – obsahují hodně vody a málo kalorií. Navíc provitamín A, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a fosfor. Jako jejich přírodní zásobárna vcelku dlouho vydrží, chce však chladnější klima. V dobré kvalitě je lze v těchto dnech zakoupit na farmářských trzích.

S příchodem sychravého počasí zařazuje dýně do jídelního lístku spousta restaurací, a to ve slané či sladké úpravě, třeba do koláčů. Jsou bohaté na vlákninu a tělu dodají i kvalitní nenasycené mastné kyseliny a beta karoten. K vaření se nejběžněji používají máslová, muškátová či špagetová dýně a také ta s názvem Hokkaido. Máslová dýně je nejsladší, hodí se i do marmelád, muškátová je ideální například do polévek.

Dýňový koláč i polévka

Nejzajímavější pokrmy z dýní mohou zájemci v těcho dnech ochutnat v řadě restaurací po celém Česku. A to včetně specialit, k nimž patří dýňový cheesecake s muškátovým oříškem či dýňový koláč se zmrzlinou z vlašských oříšků a javorového sirupu.

Jednoduchou dýňovou polévku si však může uvařit i nešika. Dýni typu Hokkaido je nutno nejprve rozčtvrtit, vydlabat semínka, oloupat tvrdou slupku a nakrájet na kousky. Ty se pokapané olivovým olejem pečou 20 minut při 160 stupních v troubě. Pak se vloží do půllitru zeleninového vývaru a povaří. Přidají se dva či tři stroužky česneku a vše se rozmixuje. Přilije se kelímek sladké smetany, vše se zředí dalším půllitrem zeleninového vývaru, osolí a opepří.

Fajnšmekři mohou přidat kousek nastrouhaného zázvoru, pražená semínka, případně výsledek pokapat dýňovým olejem, ten štýrský je prý nejlepší. Chutná nejlépe s opečenou bagetou.

Někde se slaví, jinde ne

Oslavy anglosaského lidového svátku Halloween přicházejí s posledním říjnovým dnem. Děti se při něm se děti oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu), aby dostaly sladkosti. Slaví se především v anglicky mluvících zemích, ale s globalizací se rozšířil od Ukrajiny po Japonsko. A svátek strašidel a dlabaných dýní už několik let slaví také někteří Češi.

Halloween vznikl z předkřesťanského keltského svátku Samhain podle keltského boha Samhaina (Sow- en, Anwinn), který byl podle víry starých Keltů pánem mrtvých. Podle keltské víry byl tuto noc předěl mezi světem živých a mrtvých nejmenší ze všech dní v roce. Oslavy Halloweenu pocházejí přibližně už z období 5. století, kdy jej slavili Keltové ve Skotsku a Irsku jako konec léta a příchod zimy.

Nynější název svátku vznikl zkrácením anglického All-Hallows-eve (předvečer Všech svatých). Tradičními symboly Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci, ale také upíři a zombie, které jsou letos obzvlášť populární. Typickými barvami jsou černá a oranžová.

V polovině 19. století se Halloween dostal do Severní Ameriky díky přistěhovalcům ze Skotska a Irska, kteří s sebou jeho tradici přinesli. A odtud se v 70. letech minulého století začal s Američany učícími angličtinu v zahraničí šířit do dalších koutů světa.

Někde však Halloween zcela propadl, například ve Francii, ačkoli na přelomu tohoto století se zdálo, že i tady se jeho tradice uchytí. Podepsaly se na tom jak jisté protiamerické postoje Francouzů, tak tradice svátku Všech svatých.

dýně gastronomie Halloween
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Paní Jiřino, ten recept na dýňovou omáčku by mě docela zajímal. Nechtěla byste se s námi o recept na ni podělit? Děkuji. :-)
Jiřina Pilátová
Naše rodina miluje dýňovou omáčku s vařeným vajíčkem a čerstvým chlebem. Taky kompot. Ale tady používám klasickou dýni. Na polévku hokaido.
Hana Šorejsová
Dýňovka polévka z hokaida, psala jsem tu recept "Pikantní dýňová polévka" a opravdu není třeba okrajovat, úplně se krásně rozvaří a pak rozmixuje. Dýňovku mám ráda, s bramborem místo jíšky , výborná krémová polévka.
Jana Slavíková
Dnes jsem jednu menší hokaido přidala ke směsi jablek a hrušek - dělala jsem přesnídávku pro naše prťousky.
Elena Valeriánová
Ve své kuchyni zařazuji dýni na jídelníček často. Začínala jsem s hokaido, ale už druhý rok se mi urodily především dýně máslové a letos tři krásné oranžovky. Hokaido také neloupu. Halowen nemusím, ctím Dušičky. Ale také mám ráda různě vyřezávané dýně a alespoň jednu máme v období Dušiček na zahradě a svítí v ní svíčka. Doma rzsvěcujeme v tento čas keramickou dýni.
Hana Rypáčková
Dýni jsem měla letos jen jednu malou a stačila na polévku a ještě mám kostky zamražené- dáváme do guláše, když ne na polévku.Na sladko jsem ji nikdy nedělala- máme spoustu ovoce. To strašení se mi nelíbí, ale svícínky a plamínky okolo Dušiček mám ráda.
Jana Šenbergerová
Pěkný článek, mám však k němu několik výhrad. Dýně patří k tykvovité zelenině. Dýně hokaido se nemusí loupat a je zbytečné na polévku ji mučit v troubě, protože ve vodě je uvařená mnohem rychleji. Krémová polévka i bez vývaru jen na podušené cibuli a s kysanou smetanou chutná skvěle a sypaná petrželkou tak i vypadá. Pečená je perfektní ve spojení s dalšími druhy zeleniny třeba s kořením ratatouille.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA