Ilustrační foto: pinterest.com
Paruka. Věc obdivovaná i zatracovaná. Jaká je její historie?
24. 10. 2019Byly doby, kdy je nosily i ženy s krásnými vlasy. Prostě byly v módě. Pro někoho jsou symbolem nevkusu, pro někoho záchranou, když kvůli nemoci o vlasy přijde. Paruky plují dějinami a někdy jsou na vrcholu a někdy na dně. Tady je jejich historie.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Várošová
19.11.2019 16:47
Když má někdo nekvalitní vlasy,nebo po nemoci,domnívám se,že paruka je nezbyná.Mám známou,která má pleš a pár vlasů na hlavě.Má kvalitní paruku moderně sestříhanou dovezenou z USA od sestry a vypadá v ní skěle.Já jsem kdysi taky toužila po blond- oříškové paruce ,nakonec jsem si ji koupila a na hlavně jsem ji měla asi 5x na různé akce.Spíš tak pro pobavení,neboť dlouho by v ní nevydržela.Mám douhé husté vlasy a kdybych ji nosila asi déle,mohla bych mít ještě k paruce milá zvířátka breberky - vši. Ale určitě doporučuji kvalitní paruku ženám hodně jim to zvedne sebevědomí a to je účelem.Hezký večer všem!
Eva Mužíková
25.10.2019 20:22
Paruka, proč ne? Nikdy bych si ale na hlavu nedala takovou, která je rozeznatelná od pravých vlasů. Ovšem, nesmí člověk šetřit na penězích.... Mnohokrát jsem v ní i zvládla závody s Bertíkem, nevadil mi ani silný déšť... naopak, byla jsem stále " krásná ", ne jak zmoklá slepice..:(((Zkrátka, parukám jsem fandila v letech sedmdesátých a fandím stále. Bertice
Marie Doušová
25.10.2019 12:11
Také jsem si paruku koupila ,měla jsem douhé vlasy a tak jsem chtěla občas být krátkovlasá. Moc jsem jí ale nenosila ,měla jsem hodně vlasů a špatně se mi pod paruku dostávaly.
Věra Ježková
24.10.2019 18:58
V době přechodu mi padaly vlasy tak moc, že jsem se odhodlala jít do obchodu podívat se po vhodné paruce, až bude ještě hůř. Divili se, co tam dělám. Situaci pak zachránily hormony. Ten pocit byl ale hrozný.
Jarmila Komberec Jakubcová
24.10.2019 18:00
S Ivankou to máme jako přes kopírák. I já jsem si začátkem 70 let koupila šedivou paruku a občas ji nosila.
Dana Puchalská
24.10.2019 12:12
Ano. Paruka byla moderní. Dokonce jsem jednu kdysi dávno měla. Kadeřnice mi nějak pokazila účes a tak co mi zbývalo. Tenkrát to frčelo,bylo mi asi 19 let.
Zuzana Pivcová
24.10.2019 10:38
Já jsem si dokonce počátkem 70. let dala z ustřiženého copu zhotovit paruku z vlastních vlasů. Moc se ale nepovedla. V té době jsem nosila dlouhé vlasy s ofinou (kleopatru) a občas se mi zachtělo změny. Pěkná hloupost! Dnes mi ty pěkné dlouhé vlasy nikdo nevěří. :-D Za nás nosili i muži příčesky, protože se styděli za pleš. Ty příčesky ale byly hned vidět. Dnes je jiná doba a holohlaví nemají problém.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA