Ilustrační foto: ingimage.com
Ageismus naruby. Senioři se ho dopouštějí vůči mladým
27. 10. 2019
Když se řekne ageismus, většina lidí si představí situaci, kdy někdo mladý někoho ponižuje jen proto, že je starý, nemohoucí, pomalý. Jenže případy agesismu se objevují i v opačné podobě. Když se starší člověk chová povýšeně či blahosklonně k mladému, je to totéž.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Halátová
27.10.2019 20:15
Je to podobný případ, jako když jste nedávno psali, že mladší člověk řekne starému člověku babi nebo dědo. Jsou lidé a lidi. Když přijedu do domu, kde jsme s rodiči bydleli od mých pěti let a sousedka, stejného věku jako moje matka, mi řekne: Věruško, tys vyrostla! No, není to milé, že ještě pro někoho jsem malá Věruška? Staří si nemají myslet, že mají na všechno patent, no a mladí by se neměli za všechno vztekat. Nestojí to za to. Všechno se dá řešit elegantně.
Pavlína Šafaříková
27.10.2019 19:43
Ty vole nebo Vy vole mi nedělá absolutně žádný problém. V oponenture umím tykat i vykat naprosto bez problémů. Kdo na to nemá, měl by si najít jinou práci. Ukňouránci zdržují a logicky vědí daleko míň.
Eva Hynkova
27.10.2019 19:28
Tykání mladším nesnáším, i když je člověk starší nemá přeci " patent na rozum".
Vede to i ke způsobu komunikace.
Je jistě rozdíl říci "ty vole " nežli "vy vole".
Danka Rotyková
27.10.2019 19:00
Není to pěkné od mladých a ani od starších. Jak léta plynou, stále víc a víc mi tohle hloupé chování lidí vadí.
judita lišková
27.10.2019 18:42
Když jsem nastoupila do svého prvého zaměstnání, mluvila se mnou kádrová vedoucí způsobem...soudružko, podívej, dělej to a to. Odvětila jsem jí...to víš, že ano. Zarazila se...byla o 20 let starší...tak jsem řekla, že si tykáme, když máme být obě soudružky. Pochopila a od té doby jsme si vykaly. Byla to možná ode mne drzost, mladá, hloupá nezkušená, ale jak mladá, tak starší, či nyní stará, nementoruji nikoho. Ani mladé, že ještě ničemu pořádně nerozumějí, anebo staré že už ničemu nerozumějí. Nemám patent na rozum , tak ho nerozdávám, ale taky si nenechávám vnucovat názory. Vadí mi jen neurvalost, které jsou schopni jak mladí vůči starým, tak i opačně. Dnešní mladí jsou někdy až příliš sebevědomí a tak nemají tolik zábran ...někdy je to na škodu, jindy není...
Zuzana Pivcová
27.10.2019 18:28
To tykání mladším slyším často, dělají to muži. Jednou jsem zažila v tramvaji, jak začal nějaký starší muž rýpat do vedle sedící dívky, která nijak neprovokovala. Jestli vůbec ví, jak se něco řekne německy, že asi sotva, protože oni mají jen angličtinu. No, bylo to docela hloupé.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA