Být starý neznamená zhloupnout ani zmoudřet
Ilustrační foto: ingimage.com

Být starý neznamená zhloupnout ani zmoudřet

16. 10. 2019

Moudrý člověk, ke kterému mladší chodí pro radu. Tak by chtěla být většina lidí ve vysokém věku vnímána. Jsou takoví, stejně jako takoví, kterým se věkem mentální zdraví výrazně zhoršilo. Ale podstatné je, že kdo byl celý život hlupák, hlupákem zůstane, ať je mu padesát nebo sto let.

psychika stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Nevím, ale domnívám se, že pokud nejde o zdravotní komplikace, tak hlupákem se nikdo nenarodí, natož aby jím byl celý život. Záleží na společenství ve kterém se vyvíjí a nabírá životní zkušenosti. Osobně mohu říci, že jsem zmoudřela, protože vím kdybych, dejme tomu před třiceti lety (to mi bylo čtyřicet) měla vědomosti a zkušenosti, které mám dnes, čemu všemu jsem se mohla v dalších třiceti letech vyhnout, nebo mě vůbec nemuselo (to nepříjemné) potkat. Ale na druhou stranu, kdyby mě to nepříjemné nepotkalo, zase bych nebyla tam, kde jsem dnes. Důležité pro mě je žít přítomným okamžikem. Dokud jsem, tak "teď" je stále a je úplně jedno, zda rychlejší, nebo pomalejší.
Mirek Hahn
Ano, jsem výrazně pomalejší než před lety. Dokonce to registruji sám na sobě :-) Taky kapacita paměti už není co bývala. Ale v pohodě se s tím dá žít, když si člověk ty změny přizná a přizpůsobí tomu chování. Učím se zpomalit a přiměřeně snížit očekávání vlastních výkonů.
Věra Ježková
„S přibývajícím věkem člověk není chytřejší – jen ví lépe, že ostatní také ne.“ G. Laub
Ján Zábranský
Nemám čo dodať, áno, pani Hofmanová.
Olga Škopánová
Velmi moudrá slova, která si bohužel říkáme jen tady mezi sebou.
Hana Rypáčková
Finta Arthura Rubinsteina je bomba !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

19%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

20%

Vitamíny

19%