Chvála těsnopisu aneb odváto větrem
FOTO: autorka

Chvála těsnopisu aneb odváto větrem

12. 10. 2019

Stála jsem tuhle na jednom ze svých výletů v Berouně před domem, kde se narodil zakladatel původní československé těsnopisné soustavy - PhDr. Alois Herout a která byla spojena  se soustavou vytvořenou Ing. Svojmírem Mikulíkem.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Hyndrák
To je fakt skvělý článek! Taky jsem to zkoušel podle učebnice pro samouky: jakala kakala. Dál jsem se nedostal.
Jana Hošková
Tak vida, Maruško, Zdenko a ostatní - já myslela, že už snad těsnopis zanikl a ti, co uměli, že už většinou zapomněli, ale on stále žije díky "staré gardě" :-)). Tak to mne potěšilo ! Jen tak pro zajímavost bych chtěla vidět ty stohy papíru, co já popsala - možná by toho byly až vagony, psaním na stroji jsem se v podstatě díky mé práci dlouhý čas živila :-))
Marie Ženatová
Na střední ekonomické škole jsem měla velmi ráda psaní na stroji - psali jsme na slepo - i těsnopis, ten jsem využívala méně. Také mám státní zkoušky z psaní na stroji, psala jsem velmi rychle a píši stále. Mám to jako Jana H. - také nevím kde jsou na klávesnici umístěna písmena, ale mohu sednout ke klávesnici i potmě a ruce pracují dobře, ty ví přesně kde písmenka jsou...
Jana Šenbergerová
Moje maminka uměla těsnopis i psát na stroji. Já se sice naučila psát všemi deseti, ale z dnes už neznámého důvodu jsem se vrátila k datlování. Těsnopis jsem nikdy nepochopila, ale na základní škole jsem si vytvořila vlastní tajné písmo. Občas ho použiji, ale už i po sobě ho musím později luštit. Pěkný článek. Leccos mi připomněl. Dík!
Jana Hošková
A ještě jedna zajímavá věc, o které se taky zmiňujete: doteď nedokážu říct,kde je na prstokladu klávesnice které písmeno. Ale vezmu předlohu k psaní nebo začnu cokoliv psát z hlavy a prsty mi pracují samy...zkrátka nikomu neřeknu zpaměti nic,kdyby mne mlátili!!! :-))
Jana Hošková
Jsem ráda,že vás članek vyprovokoval také ke vzpomínkám a že většinou znalost psaní na stroji zdatně využíváte ! Aleně T.: měla jsem za profesora též p.Tollara! Kde jste studovala,Alenko ? Zajímalo by mne,jestli to byl ten samý!!! Byl to dle Vašeho jména nějaký váš příbuzný? Měly jsme ho rády,byla s ním legrace! Vybavuji si doteď přesně,jak vypadal...ale naprosto mi vypadlo,na jaký předmět jsme ho měly.Musím se zeptat spolužaček. Jinak na soutěže jsem taky jezdila a taky na Slovensko! Že bychom se někde potkaly jako soupeřky??? :-))
Zuzana Pivcová
Jano a ostatní, neměla jsem ekonomické vzdělání a těsnopis mě samozřejmě minul. Vždy si vzpomenu na prvorepublikovou komedii s Adinou Mandlovou Dva týdny štěstí, jak dívka výherkyně dovolené šla zapisovat těsnopisem nějaký důležitý referát pana ministra v hotelu a on u toho usnul. Podobně jako Věrka jsem se učila psát na stroji podle příručky pro samouky Psaní na stroji všemi deseti. A to proto, že jsem měla diplomovou práci v němčině a neznala jsem nikoho, kdo by mi ji přepsal na stroji. Měla jsem kufříkový Consul, který má dodnes sestra. Všemi deseti ale píšu i na klávesnici PC, to mi naštěstí zůstalo.
Vladislava Dejmková
Učila jsem se těsnopis a psaní strojem na SEŠ. Těsnopis jsem zdatně používala pro zápisy z některých přednášek na VŠ, dnes už mi ruka občas vykouzlí jen některou zkratku. Ale o psaní strojem říkám, že to je ta nejužitečnější věc, co jsem se ve škole naučila. I teď ťukám všemi deseti.
Jitka Hašková
Moje mamka uměla těsnopis a psaní na stroji, což se naučila na obchodní škole za první republiky. Často to v práci používala. Já jsem se to na SVVŠ neučila, ani na vysoké. Trochu jsem mámě záviděla, ale nikdy jsem se nevyhecovala, abych se to naučila. Navíc v práci. Myslím si, že by se i dnes hodilo to používat. Děkuji za zajímavý článek.
Věra Ježková
Těsnopis jsem se nikdy neučila, v psaní na stroji jsem byla samouk. Na fakultě jsem si vytvořila pro rychlejší zapisování přednášek znaky často se opakujících slov: výchova, vzdělávání, člověk, dítě, rozdíl. Na ZŠ jsem chodila do třídy s Jirkou Heroutem. Ten ale asi nebyl z příbuzenstva.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%