Ilustrační foto: ingimage.com
Ponižování seniorů aneb Cizí člověk není babička ani děda
8. 10. 2019
Babi, dědo. Když někdo takto osloví cizího člověka, myslí to možná dobře, ale sám sebe tím staví do pozice nevychovaného nezdvořáka. Oslovení zdrobnělinou nebo familiárním způsobem jen proto, že je starý, je v poslední době čím dál častěji označováno za ponižování seniorů.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Blažena Güntrová
27.10.2019 14:25
Můj syn si přivedl novou ženu i s malou dcerou. Před ní mi začala oslovovat babičko. Když viděla můj úžas, zeptala se, zda mi to nevadí. Odpověděla jsem, že vadí, protože nejsem její babička. Urazila se a své dceři řekla, že mi tak nemá říkat, že si připadám mladá. Zírala jsem podruhé. Vůbec jsem nechápala proč mluví o věku a pak, že nepochopila, že jsem nemluvila o dítěti, ale o ní!?
Jiří Libánský
15.10.2019 09:36
"Halo, dědo, kudy se jede na Kostelec?" ; "Jak jste přišel na to, že jsem děda?" ; "Tipnul jsem si." ; "Tak si tipněte, kudy se jede na Kostelec."
Jiří Libánský
15.10.2019 09:32
Zatím se mi díkybohu nestalo, že by mě někdo oslovil "dědo". Asi bych reagoval dost podrážděně.
Hana Práglová
12.10.2019 07:52
Dlouho jsem méla v nemocnici a na LDN tetu,následně maminku.Chodila jsem za nimi denně.Mnohokrát jsem se setkala s oslovením babi ,dědo.Hlavně právě zde jtak oslovovaly zdr.sestry a bratři své klienty.Nelíbilo se mi to.Jednou jsem slyšela odpověď paní"ale já nemám vnoučata" a zdr.sestra klidně odpověděla,že to ví...
Danuše D'Engeli
10.10.2019 22:20
Mne osobně v mých 63 letech nevadí, když mi například v autobuse omylem chtějí prodat lístek pro seniorku. Jde o můj pocit. Pokud je ale někdo odkázán na péči jiných, neznámých lidí a je neuctivě oslovován a cítí se být slabý, tak to je mi líto, protože tento člověk trpí. Je dúležité se opřít o sílu myšlenky: ano jsem silný, vše přemohu a pořád si toto opakovat.......Hezké dny všem těmto lidem přeje Danuše
Irena Mertová
10.10.2019 09:14
Mne nejvíc asi pobavilo, když jsme přijely s kamarádkou - obě v seniorském věku - poprvé do penzionu ve Fr. Lázních a majitel nás vítal slovy "ahoj holky!". Neurazily jsme se, byl přívětivý a usměvavý a srdečný.
Libuše Křapová
9.10.2019 21:20
Oldřichu, ak to mne ještě nikdy nenapadlo, být dotčená oslovením sestřičko :-) Ani neznám žádnou, která by si na to stěžovala :-)To je dávná tradice, oslovovat bud tak nebo ještě zkráceně sestři. Spíše mi vždy vadilo, že my jsme říkaly pane doktore, a oni nás oslovovali křestními jmény - Libo, běžte dát panu xy klystýr. Podobně to mají zařízené v Anglii, kde neznají tykání - Johne, zujte mi boty! - Ano, lorde - Naštěstí se mne to už netýká a jestli to řeší nynější generace sester a bratrů, nevím.
Soňa Prachfeldová
9.10.2019 20:35
Myslím, že ne, je to jejich povolání a říkat paní nebo slečno sestro je za uši tahající, Sestřiček se vážím, těm protivným říkají to je ta protivná sestra :-)
Oldřich Čepelka
9.10.2019 20:18
Souhlasím s Libuiší. jen se sám sebe ptám, jestli někdy zdr. sestrámnevadí, že jim my pacienti říkáme sestřičko. myslím, že to myslíme stejně hezky, jako když ony někdy říkají babi, dědo. Nebo ne?
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA