Mladým vadí, že senioři pracují
Ilustrační foto: ingimage.com

Mladým vadí, že senioři pracují

30. 9. 2019

Jsou pomalí a nevýkonní. Kdyby šli do penze, mladí by měl více pracovních příležitostí. Když je člověk starý, nemá pracovat. Tak toto jsou názory mnoha mladých Čechů. Vyplynulo to z několika průzkumů a anket.

Ten se asi do penze nechystá nikdy. Tuto věty vyslechl sedmašedesátiletý Miroslav, když prošel kolem kuchyňky, kde si vařili kafe dva výrazně mladší kolegové. „Nějakou dobu mi trvalo, než mi došlo, že mluví o mně. Byl to šok. Chovají se ke mně korektně, nijak se v práci s nikým nedružím. Prostě udělám svoje a jdu domů,“ vypráví. Pracuje, přestože by už mohl být v penzi. Firma patří synovi jeho kamaráda a ten má o Miroslavovy služby zájem, protože na rozdíl od mladých zaměstnanců výborně ovládá technickou němčinu. „Ti mladí se sice domluví, ale když přijde na řešení odborných detailů s našimi německými partnery, nastupuji já. Myslím, že by si mě tady majitel nedržel, kdybych nepodával výkon. Jenže mi nenapadlo, že mladí to berou jinak. Mají asi zálusk na moje místo, připadám jim jako důchodce. My ale taky za mlada používali výraz prduch, tedy pracující důchodce. Vlastně jsme si ze starých lidí, kteří chodili do práce, taky dělali legraci,“ říká.

Průzkum statistického úřadu Evropské unie Eurobarometr se snažil zmapovat postoje mladých lidí ke generaci ve věku padesát pět plus. Až dvě třetiny mladých Čechů lidí zmínily nějakou věc, která jim na starších lidech vadí. Nejčastěji to, že pracují a tím takzvaně zabírají místo mladým. Dále zmiňovali, že na penze je vynakládáno hodně peněz z daní všech. Padaly i výrazy, že staří lidé jsou svým způsobem pro společnost přítěž. Když byly odpovědi mladých Čechů porovnány s odpověďmi v průměru Evropské unie, nevyšli z toho dobře. Zatímco v České republice vnímá populaci padesát pět plus spíše negativně více než padesát procent mladých lidí, v Evropské unii je to v průměru dvacet osm procent.

„Z našich údajů vyplývá, že se každý desátý senior někdy setkal s diskriminujícím chování. Senioři velmi často cítí, že je mladí lidé vnímají jen jako někoho, kdo je pomalý, zabírá místo v tramvaji a stojí peníze. Lidé se tak cítí ztraceni, sami a nepotřební,“ uvedl Jakub Carda z obecně prospěšné společnosti Společně, která provozuje Senior pointy, tedy místa určená k setkávání starších lidí.

Došlo k naprosto paradoxní situaci. Z jedněch průzkumů vyplývá, že lidem vadí, když si senioři k důchodům přivydělávají a neuvolňují pracovní místa mladých, ale z dalších průzkumů je jasné, že firmy mají o seniory čím dál větší zájem. Ještě nikdy pro ně nebylo tolik pracovních nabídek jako nyní.

„Moje vnučka pořád skuhrá, že nemůže najít práci. Já sedím na recepci v jednom rodinném penzionu, v rámci práce tam i uklízím. Není to nic náročného, většinou se tady ubytovávají slušní lidé na služebních cestách. Takže mám na recepci čas si číst, koukat na televizi, pak jednou denně poklidím společné prostory, společné toalety v přízemí. Pokoje ne, na ty je pokojská,“ vypráví devětašedesátiletá Marie z malého severomoravského města. Nabídla své pracovní místo své vnučce. „Myslela jsem si, že bude ráda, že má práci. Když se dozvěděla, že má i uklízet, urazila se a řekla, že s maturitou přece nebude dělat hajzlbábu. No to je pak těžké. Majitelka penzionu o mě stojí, chová se ke mně velmi slušně a říká, že nikoho jiného na mé místo nechce. Takže asi budu recepční a hajzlbába v jednom až do smrti,“ dodává Marie.

Loni pracovalo přes tři sta čtyřicet tisíc českých penzistů. To je podle Českého statistického úřadu ve srovnání s rokem 2017 o téměř třicet tisíc více. Statistici tvrdí, že je za tím nejen vyšší počet volných míst na pracovním trhu, ale i to, že senioři žijí aktivně a chtějí si přivydělat, aby si mohli dopřát určitý životní standard.

Výsledek? Když pracovnice Domova pro seniory v Sokolnicích Eva Stiborová dělala průzkum na téma, co si žáci středních a vysokých škol myslí o seniorech, dopracovala se k těmto údajům: Padesát procent středoškoláků si myslí, že je špatně, že senioři pracují. A čtyřicet osm procent ví, že se penze vyplácejí z daní nás všech, tudíž, až budou pracovat, budou muset také přispívat na penze. Zmiňovali to jako něco, co jim připadá dosti nepříjemné.

Takže na jedné straně mladým lidem senioři připadají jako přítěž, na druhé straně jim vadí, když jsou aktivní a přivydělávají si. Je to vlastně krásná ukázka toho, že dokud je člověk mladý, nedovede si vůbec život ve vyšším věku přestavit. Netuší totiž, že se i jemu může stát, že za jeho zády jednou někdo řekne: Co ten tady ještě dělá?

práce
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ladislav Hnyk
Ti mladí hlavně nechtějí pracovat rukama, jen sedět u počítače a mačkat čudlíky.Jsem též důchodce a vypomáhám ve firmě jako soustružník (frézaž...co je zrovna potřeba).Když přijdou mladí a JEDEN DEN tam jsou, druhý den už nepřijdou, protože stát 8 hodin u mašiny se jim nechce.A tak v této firmě je věkový průměr 58 let.Majitel říkal jak přestaneme dělat, my důchodci, tak firmu může zavřít, protože mladého soustružníka či frézaře nesežene.
Zdenka Soukupová
Marcelo, ten nápad "zkouška pro mladé s důchodem" je dobrý. Ale mám obavy, že se neujme. Já mám taky nepěknou zkušenost při odchodu do důchodu, už jsem to tu před časem někde psala. Do důchodu jsem ještě jít nechtěla .Tehdy mi můj šéf (ve věku mého syna) řekl, že strategií firmy je zbavovat se důchodců. Takhle jsem si odchod do důchodu po 20 letech práce ve firmě nepředstavovala a bolí to ještě dnes.
Evženie Fejtková
jsem taky v důchodu a pracuji.prodávám v jednom řetězci a práce mě baví.je to krásná práce ale dost náročná ,jsem tu rok a půl a za tu dobu přišlo a za krátkou dobu odešlo nejmíň 30 žen .Vidím to tak že mladším generacím se spíše nechce pracovat. když zrovna nejsou fronty tak buď povídají a stojí a nebo mají mobil v ruce .a on obchod není jen o prodávání ale taky o uklízení umývání atd.a to už se jim nechce. tak nenadávejte na lidi v důchodu ale raději jim ukažte že tu práci zvládate alespoň tak jako ti důchodci. a to ještě důchodce dělá tu samou práci a za méně peněz,tedy jsem tam jako brigádník.
Marcela Pivcová
Možná, že by bylo pro ty mladé, kterým vadí pracující důchodci, dobré, kdyby si vyzkoušeli na pár měsíců žít s financemi rovnajícími se průměrnému důchodu. Měli by necelou polovinu průměrného platu zaměstnanců u nás, z toho by si museli hradit veškeré náklady na bydlení, stravování, na většinu léků... (mnoho seniorů musí zvládnout platit toto všechno z jednoho důchodu). Třeba by pak na pracující seniory trochu změnili svůj pohled. Vedle finančních důvodů asi málokdo z mladých také uvažoval, že tito senioři chtějí a potřebují být mezi lidmi, třeba i mladšími, že jejich práce jim stále přináší uspokojení. (Pracuji stále s dětmi - dvě odpoledne v týdnu - vím tedy "o čem mluvím" - a daně samozřejmě platím).
Eliška Tondlová
Také bych už ráda přestala pracovat, ale….Jsem vyučená v oboru + absolventka SPŠO a to s vyznamenáním+druhý výuční list v jiném oboru.Vychovala jsem dvě děti a odpracovala úředně spočítaných 40 let + 7 dnů.Jsem ročník 49 a můj důchod činí 8,974.-Kč.Bydlím ve vl.bytě,inkaso měs.cca6,000.-Kč.Dá se z toho normálně žít?.A tak ještě pořád dělám krejčovinu a děsím se co bude až ruce a oči doslouží.Vím mám děti,ty mne na holičkách nenechají,ale proč mám šidit je a jejich dětijen proto,že mi stát po tolika létech práce hodil okousanou kost? A také jsem už zaslechla za zády,že budu hrabat až do smrti,a to šiji doma.
Petr Maurer
To ,že firmy zaměstnávají seniory, je dáno tím, že mladí lidé se nechtějí zpotit u práce. Chtějí studovat a dobrá polovina na to nemá. K zamyšlení je, že jim nevadí studovat za peníze z daní zaměstnanců , kteří přirozeně stárnou a kerým by měli přispívat na penze. Po skončení studií většinou nemají zaměstnavatelům co nabídnout, protože prakticky nic neumí. A učit se od starších je pro ně ponižující. jako zaměstnavatel ve stavebnictví nevidím východisko, až nám starší zaměstnanci opravdu odejdou do penze, protože mladí prostě pracovat nechtějí.
Daniel Dvořák
Paní Jarmilo Fialová, copak by si je firmy na těch "teplých místečkách držely, kdyby za ně měly náhradu perspektivních, výkonných, pracně zdatných mladých? Dneska není problém, že by nebyla práce, ale že na práci nejsou lidi.
Anna Potůčková
Pro nedostatek našich lidí v závodě, kde jsem pracovala musí zaměstnávat lidi z Ukrajiny. Práce je opravdu v současné době dost. Otázkou ale je jak se zaměstnavatelé k pracujícím chovají, že mnohde z firmy houfně utíkají. Je to bohužel případ i tohoto závodu. Spíše stály fronty zájemců o práci v tomto závodě před branami závodu, ted bohužel stojí fronty odcházejících zaměstnanců na opačné straně. I kdyby po mně chtěli výpomoc, nešla bych. Benefity v tomto případě nelákají vůbec i když jsou!
Pavla Žídková
Hana Nová: I kdyby měli mladí o jeho místo zájem - copak musí mít vždycky hned všechno? Na druhou stranu, oni starší kritizují mladší za jejich ukvapenost, namyšlenost, neznalost a nezkušenost. Obě strany mají kus pravdy. Chce to více tolerance na obou stranách.
Hana Nová
Proč by si penzista nemohl přivydělat ,pokud to jeho zdravotní stav dovolí a pracovnī místo nezabírá mladým , protože o něj nemají zájem ?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.