Ilustrační foto: ingimage.com
To já nejím. Věta, kterou říká stále více lidí
2. 10. 2019
To nejím. To nemůžu jíst. To pro mě není vhodné. Tyto věty jsou v posledních letech slyšet čím dál častěji. Lidé ze svých jídelníčků vyřazují řadu potravin v přesvědčení, že tak pro sebe činí to nejlepší. Ale běda, když mají vysvětlit, proč to vlastně dělají.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Josef Nováček
5.10.2019 23:30
K jídlu - jsou potraviny, které bychom jíst neměli, třeba pšenici a kravské mléko a mnoho výrobků z něj. A tak bych mohl pokračovat ještě dlouho. Celý problém má několik stránek, jedna z nich je ta, že kupujeme polotovary a případně hotová jídla, jejichž výrobou se živí velké množství lidí a jsou všechno, jen ne zdraví prospěšné. Když je přestaneme kupovat. lidé přijdou o práci. Druhá strana je, že si tak paradoxně ničíme zdraví své a jiných jen proto, že zrovna v takové výrobě pracujeme (kolik že to máme v republice pekařů, uzenářů a výrobcu salátů a dalších zbytečností?) a tudíž nechceme přijít o práci... Tento problém je skutečně hodně barevný.
Jestli chce někdo zhubnout, osobní zkušenost mám takovou, že jediné, co spolehlivě funguje, je přechod na dělenou stravu jako celoživotní způsob stravování. Ovšem pak zapomeňte, že si kupíte jakékoli průmyslově zpracované potraviny, budete si muset doma vařit a velmi disciplinovaně dodržovat tuto koncepci. Zpočátku je to docela náročné, ale časem si člověk vytvoří postupy, naučí se vařit jedna jídla v zimě a jiná v létě, dostane se na optimální hmotnost a hlavně se bude cítit lépe. Ostatní způsoby stravování mohou někomu vyhovovat, protože máme mezi sebou rychlé metaboliky, ale pak stačí rozhozená štítná žláza a je zle...
A úplně žůžo je dělená strava podle krevních skupin, ale to málokdo dá. Je to celkově dost složité na zapamatování a kombinace a u krevních skupin se spousta potravin oprávněně zakazuje.
Lenka Kočandrlová
3.10.2019 13:35
No,asi má být správně "mystérium",že....Pozdě...už to nejde opravit ,asi...
Lenka Kočandrlová
3.10.2019 13:34
Nelíbí se mi,jak se dnes s jídlem nadělá,samé pořady o vaření,kecy v kaufu "jídlo je vášeň" .Fuj.Jíme,abychom žili a ne naopak.Taky se mi nelíbí dnešní kultura kuchařů,když namatlávají na střed talíře nějaké hromádečky a blivajzy a dělají z obyč potravy mistérium!
Zdenka Soukupová
3.10.2019 13:30
Myslím, že právě u stravování platí ono pořekadlo: všeho s mírou. Pokud člověk má na něco alergii, nebo nemůže něco z různých zdravotních důvodů, tak je v pořádku, že to nejí. Já jím stylem od všeho trochu, ale nepřejídat se. K tomu trochu pohybu a je to.
Danuše D'Engeli
2.10.2019 21:40
Já jím takřka to, co jedli moji dědečkové a babičky. Mléko, brambory chléb.... Pro mne je důležitější kvalita, ne chuť. Občas, když průvodcuji, tak mám chuť na uzeniny, ale to jen opravdu málo. Můj jídleníček je jednoduchý.
Jana Šenbergerová
2.10.2019 15:56
Tvrdit, že s ovocem a zeleninou nedostává člověk žádný cukr, může jen diletant. Když jsem se od ovoce a zeleniny vrátila k jiným potravinám obsahujícím sacharidy, udělala jsem největší hloupost ve svém životě, a teď za to platím. Něco jiného je jíst špatně kvůli chutím a něco jiného kvůli naprosté neznalosti. Mohu jíst všechno, ale ne všechno mi prospívá, i když mi to chutná.
Danka Rotyková
2.10.2019 15:30
Když si vzpomenu na sladký jídelníček mého muže a na jídelníček založený na vepřovém a pečivu u syna, je mi dávno jasné, že ve výběru potravin to vždycky není. Každý jsme i uvnitř jiný, co někomu nevadí, může jinému škodit. Pokud někdo přijde na to, co mu neprospívá, je to výhra. Někdy se to ani lékařům nepodaří. Co mne se týče, jím téměř všechno kromně tlustého ovaru a nepiji teplé mléko. Ty červy bych dala pouze v případě, že by byli upražené.
Věra Halátová
2.10.2019 13:57
Každý člověk má svoje jídla, na která je zvyklý a jídla, která prostě nejí. Já jsem v životě nepolkla maso z králíka. Prostě se mi to ekluje. Nepiju černou kávu a nejím sladkosti. Nejím smaženého kapra ani saláty s majonézou. Mám známou, která "hubne", co ji znám a to je víc než 16 let, ale nosí po kapsách žvýkačky, bonbony, čokoládky, prostě neustále něco polyká. Když si ta paní z článku myslí, že jí lepek nedělá dobře, no tak potraviny s lepkem nejí. Může jí to uškodit?
Věra Ježková
2.10.2019 13:22
Jsem skorovšežravec. To, co nejím, nejím celý život, nikoli ke stáru kvůli životosprávě. Např. rajčata, sulc nebo ananas. Pouze se nepřecpávám.
Lenka Kočandrlová
2.10.2019 12:48
Nikdy bych nevzala do úst : smrduté a plesnivé sýry,pivo,olivy,nějaké červy,ústřice. Takže toho,co jím je mnohem víc a rozhodně nestrádám.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA