Znáte voňatku citronovou?
Ilustrační foto: pinterest.com

Znáte voňatku citronovou?

7. 9. 2019

S touto rostlinou se mnozí z vás, kteří mají rádi asijskou kuchyni, určitě setkali. Tam je velice důležitou ingrediencí. Do polévek, k masu, kuřeti i k rybám. 

Je to citronová tráva - Lemon Grass - Cymbopogon citratus. 

Pochází z jihovýchodní Asie, nejspíš z Thajska. Dorůstá do výše až 150 cm. Dá se pěstovat i u nás, například u zídky, dobře chráněná proti větru. Ovšem na zimu ji musíme vzít domů.

Léčivé  účinky 
Pro léčivé účinky se využívají listy. Působí kladně na funkce mozku, při stressu a psychické únavě. Má dobrý vliv na trávení - například při průjmech a nadýmání. Je vhodná k detoxikaci jater, ledvin a močového měchýře. Optimalizuje také cukr v krvi a posiluje krevní oběhový systém. 

Čaj 
1 čajovou lžičku sušené citronové trávy zalijeme 250 ml horké vody. Necháme 5 minut louhovat a potom scedíme. Čaj lze připravit i z čerstvé trávy. Je vhodný při hubnutí. Doporučená dávka jsou 3 šálky denně. 

Zevní využití  
Silice z citronové trávy mají blahodárné účinky na pleť. Čaj z citronové trávy naneseme na kosmetický tampónek a pravidelně s ním čistíme pleť. Brzo bude svěží, bez mastnot a ošklivých skvrn. 

Informace jsem čerpala ze svých zápisků. 

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Citronovou trávu znám z kosmetiky - mýdlo, toaletní voda. Pro mne má příjemnou vůni.
Zuzana Pivcová
Znám jen pod názvem lemon grass. Vím, že je aromatický olej s touto vůní a něco z přírodní kosmetiky, možná mýdlo. Je to pěkná vůně. A pak čaj, také ze speciální prodejny čajů. O dalším použití jsem se dočetla až tady.
Dana Puchalská
Pošlu ti @, kde budou adresy těch, co jí prodávají.
Věra Ježková
Teď už jo. :-)
Anna Potůčková
Slyšela jsem o rostlině, ale neznám ji tedy vůbec. Pro mně je zajímavá svými účinky, které jsem si tu přečetla.
Naděžda Špásová
Citronovou trávu znám, jeden čas jsme jí doma taky používali. :-)
Květa Řičánková
Už několik několik let pěstuji v květináči na balkoně,průběžně listy stříhám a suším na čaj. Jen semínka se těžko shání.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%