Ilustrační foto: ingimage.com
Sto deset korun na jídlo denně. Je to pro důchodce málo nebo dost?
30. 8. 2019
Sto deset korun na den. To je průměrná částka, kterou si může dovolit denně projíst český senior. Toto číslo se nedávno objevilo v médiích a vzbudilo rozruch.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Antonín Nebuželský
18.6.2021 08:20
Tohle je starší diskuse, tak nevím, kdo to bude číst. Ale když jsou dva, tak není problém. Máme průměrný důchod, já víc, manželka míň. Vyjdeme v pohodě, manželka vaří, všechno máme a do ciziny už nejezdíme. Jen nevím, jak by to bylo v jednom asi podstatně horší...
Dana Puchalská
11.9.2019 22:51
Je to fakt výživná a "divná" debata. Začala 110. - Kč na jídlo a dostali jsme se i ke kravičkám. Nejen v naší zemi, ale i v cizině. Ano, ani já nechci v penzi vybírat zbytky v obchodech. Jsme 2 a vždy jsme uměli počítat. Bohužel spousta lidí nechce slyšet jednu starou moudrost. Z plného špajzu se vaří líp než z vybíléné, ikdyž značkové lednice. Lidi zlatý, 1+1=2......počítejte i s horší dobou a nekupujte blbosti. Vím, o čem mluvím.
Danka Rotyková
11.9.2019 16:59
Podle mého není 110,- Kč na jídlo denně zrovna nejvíc, ale pokud si ještě dovedu dobře a chutně uvařit sama, tak snad se to dá. Ale nejsou všichni stejně staří, stejně zdraví a šikovní. A hospodařit ve dvou a nebo sám, to je rozdíl. Když jsem se vdávala, řídila jsem se asi pouze svým srdcem, a proto dnes nemám po manželovi žádný majetek. Vzhledem k tomu, že jsem šla do důchodu až 8 let po manželově smrti, nesplnila jsem jednu z nových podmínek pro přiznání vdovského důchodu. Nevěřila jsem svým uším, ale nehroutila jsem se. Jen mi to mrzelo, že manžel do 61 let poctivě pracoval a ....
Oldřich Čepelka
11.9.2019 13:53
Jo souhlasím, to nevyznělo dobře. Vždycky se najdou ti, co neměli možnost nebo je to nenapadlo, šetřit nebo se aspoň výhodně vdát :-) a říkali si - ono to nějak dopadne... a stát nás nenechá ve štychu a tak podobně. Ale ve skutečnosti spousta lidí měla možnost se o něco pokusit nebo žít jinak a myslet na budoucnost. souhlasím s tebou a taky si všimni, že většina se nakonec nějak přizpůsobí. doba selských bouří pominula. A nechci se chlubit, přece když jsem vyrůstal, neměli jsme auto, televizi, ledničku, dokonce ani splachovací záchod, máma mě z důchodu držela na VŠ, prostě mi postupně došlo, že musím myslet daleko dopředu. Říkej tomu třeba štěstí.
Oldřich Čepelka
10.9.2019 20:18
Nechci hodnotit, kolik znamená hodně a kolik málo. Všímám si, že mnoho důchodců a) stěhuje se z většího do menšího (někde nemohou), b) vedou společnou domácnost s jiným důchodcem, c) pracují aspoň na část úvazku (mají-li tu možnost a zdraví). Většina lidí se dříve musela nějak uskrovňovat, vzpomínám na sebe coby studenta, dnes jsou nároky a potřeby mnohem větší, člověk vidí, co by mohl, kdyby měl víc peněz... 110 korun nebudu hodnotit, nemám tento problém, a 20 let před důchodem jsem si šetřil, až budu starý, abych nemusel nuzovat. Každý to štěstí a jasnozřivost nemá.
Soňa Prachfeldová
10.9.2019 07:40
Už to vypovídá o stavu důchodců, jak musí skudlit každou korunkou. Podle mě je 110 Kč nedůstojné pro člověka a pokud by chtěl opravdu zdravé čerstvé jídlo včetně mořských ryb, tak tato částka nestačí.
Jana Kollinová
7.9.2019 12:00
Ale lidem již došlo, že mnoho současných politiků není schopno pro lidi cokoli udělat.
Olga Škopánová
7.9.2019 10:56
Pane Libánský máte pravdu, ale o tom je politika, co by politici dělali, kdyby lidem došlo, že pro ně nejsou schopní nic udělat?
Olga Škopánová
7.9.2019 10:54
Paní Kesser to, že chcete důstojnost a úroveň je dobře, ale musíte se o ní přičinit sama stát vám ji nezajistí, bohužel.
Jiří Libánský
5.9.2019 15:19
Takový koloběh života. Aby se získaly peníze na slíbené zvýšení důchodů, zavede se EET, sankce, další kontrolní hlášení, prodlouží se lhůta na vrácení DPH, zajišťovací příkazy, penále atd. To zvedne podnikatelům náklady, tak i v restauracích zvednou ceny. Důchodce dostane ten slíbený vyšší důchod. Takže si stále za svůj důchod zase může koupit stejný počet obědů jako předtím. Řeknete si, proč to dělat tak složitě, když se vůbec nic nezměnilo a nikomu to nepomohlo? Majitel restaurace je ten zloděj, který zvyšuje ceny. Andrej Babiš je ten politik, který přidává na důchodech. Takže rozhodně není pravda, že to nikomu nepomohlo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA