Zvířata ve slovech a slovních spojeních
Foto: autorka

Zvířata ve slovech a slovních spojeních

22. 8. 2019
Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Tak to je tedy bomba... zatím mne nic nenapadá...snad jen Vraní skála, vesnice Kozly u Č. Lípy, kobilinec, Ovečkin, nožík žabička, žabikuch,
Dana Puchalská
Zrudl jako rak, mění se jako chameleon,smrdí jako kozel,potrefená husa vždycky kejhá,lev zařval a usnul,...víc mně už nenapadlo.
Jana Šenbergerová
Člověk člověku vlkem. Orel much nelapá. Nacpává se jako sysel. Povydří, Bobrov, Bobrová, Bobrovec,, Červenka, Číčov, Čunín, Pšovlky, Drozdov, Rybná nad Zdobnicí, Skřivany, HolubovHřebeč, , Jelenec, Chroustovice, Kravaře, Vranov, Havraníky,Zubří, Zvířetice
Soňa Prachfeldová
Smrdí jako pes, ani prase by to nezralo , proklouzne jako myška,
Marcela Pivcová
Zvířata jsou jistě oblíbené téma i v Hrátkách s češtinou. Také já jsem o zvířatech již několikrát psala, m.j. v článku: Máme rádi zvířata...(vyšel 8.2.2017). Tehdy jsem záměrně psala přirovnání, ve kterých byly lidem přisuzovány vlastnosti zvířat: Chytrý jako liška, silný jako býk... K Vašemu příspěvku připíšu slovní spojení, ve kterých jsou jmenována zvířata, třebaže významově s nimi vůbec nesouvisejí. Rostliny: jelení jazyk, hadí kořen, psí zub, žabí vlas... Nerosty: kočičí zlato, tygří (sokolí, býčí) oko... Technika: rybí oko, snad i kozí dech...Jídlo: volské oko, býčí (medvědí) krev, pštrosí vejce... a řada dalších slovních spojení. (Nestálo by za to udělat s nimi ještě nějaké Hrátky?).
Alena Vávrová
...dělat z komára velblouda, koukat jako sůva z nudlí, nasazovat někomu psí hlavu, Čtyři v tanku a pes, Velbloud uchem jehly, němý jako ryba, Pětipsy, Koněprusy, Medvědín, Kozí hřbety, Vlčí důl, Liščí hora, Slavičín....
Naděžda Špásová
Zvíře mě nenapadá, ale mám oblíbené přirovnání - klimakterický diblík. :-)
Zdenka Soukupová
Ferda Mravenec; šlape jako slon v porcelánu; pes Filipes, huňatý jako medvěd; drzý jako opice; pilný jako mravenec...
Libuše Křapová
ještě je u nás slovní spojení - čučí jako žaba z kyšky :-)
Libuše Křapová
Milují se jako kočka a pes, vříská jako pavián ..... :-) Díky, Věro :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%