Šrucha zelná - plevel, ale i bohatý zdroj vitamínů
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Šrucha zelná - plevel, ale i bohatý zdroj vitamínů

13. 8. 2019

Nedávno byl v reportáži Eleny Valeriánové snímek této rostlinky. A ta mě v podstatě inspirovala k napsání dnešního článku. 

Vím, že je to vlastně invazivní plevel, ale má kupodivu i využití. 

Šrucha zelná i obecná - Portulacea oleracea 

Také se jí říká portulák nebo kuří noha. 

Sběr 

Sbírá se od časného jara až do podzimu. Používá se většinou čerstvá, ale lze ji i nasušit. 

Léčivé účinky 

Snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje trávení, je vhodná k léčení zánětu žaludku a střev. Snižuje horečku, urychluje hojení kůže, posiluje imunitu, je dobrá jako prevence proti zácpě. 

Zevní použití 

Čerstvými listy, respektive šťávou z nich, se potírají rány a popáleniny i od slunce. Zklidňují pokožku a urychlují její hojení. 

Odvar

10 gramů suché natě zalijeme 250 ml studené vody, necháme 10 minut vařit a potom 10 minut vyluhovat. Pijeme 3x denně nalačno. Je vhodný jako prevence proti infarktu, ateroskleróze a srdeční ischemii. 

Čerstvě vylisovaná šťáva 

Snižuje horečku a pomáhá odstraňovat kuří oka. Ale neskladujte jí dlouho! 

Má i zajímavé uplatnění v gastronomii. 

Je výborná v tvarohových a sýrových pomazánkách. Stejně jako nadrobno nasekaná na chlebu s máslem, sýrem nebo sádlem, tak, jak si mnozí dávají třeba pažitku či zelenou cibulku. Můžete ji připravit podobně jako špenát nebo dusit s vejci jako kapustu. 

Má mírně nakyslou a slanou chuť, proto při vaření dávejte méně soli a octa či citrónové šťávy.

Při vaření využijte šruchu dřív, než začne kvést.To proto, že má velmi hořkou chuť. 

Míchaný zeleninový salát se šruchou

3 rajská jablíčka, 2 papriky, 1 cibule, 2 hrnky natě šruchy

Zálivka : 50 ml vody, šťáva z 1/2 citrónu, 1 čajová lžička medu, saturejka dle chuti

Všechny suroviny pokrájíme a smícháme. Zalijeme připravenou zálivkou a podáváme vychlazené buď s chlebem či pečivem. 

Květy se nakládají do slaného nálevu a nahrazují tak kapary. 

Ze šruchy domorodci v Austrálii pečou chléb. 

Dvě zajímavosti na závěr. 

1.) Věděli jste, že dříve se věřilo tomu, že  šrucha odpuzuje veškeré zlo? Lidé ji u sebe nosili v podobě amuletu.

2.) Ten, kdo chová slepice a přidává jim do krmení šruchu, má záruku toho, že vejce budou mít krásně oranžové žloutky. A obsahují údajně mnohokrát více Omega 3 mastných kyselin. 

Informace jsem čerpala ze svých zápisků a knih. 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Děvčata, nám roste šrucha i před domem. Ale tu sbírat nemůžu, pejsci a opilci z okolí na ní chodí močit. Škoda.
Libuše Křapová
Ivano, já ji mám na dvoře dost, přijď si natrhat. Pokud ti nebude vadit, že na ni Ferda chodí čurat :-( A nechce pochopit, že bych i já byla ráda zdravá
Dagmar Bartušková
Šruchu znám, ale netušila jsem o jejích blahodárných účincích.
Blanka Macháčková
Šrucha je na zahrádce nepřehlédnutelná. Co jsem si o ní přečetla, tak ji nepleju ale ochutnávám. Je to docela dobré. A jestli je to tak zdravé, tak už se těším na novou vitalitu. Manžel mi řekl, že plevele nejí a tak budu asi čerstvá a zdravá sama :-. Škoda.
Soňa Prachfeldová
Musím se víc koukat mezi plevele. Je to zajímavé a co toho člověk nezná, díky Danko za zajímavé poznatky .
Eva Mužíková
Tak u nás jsem tuto rostlinku asi neviděla, nebo jsem se jí nevšimla. Poohlédnu se.
Naděžda Špásová
Kytička je mi povědomá, možná jí máme na zahradě.
Dana Puchalská
Jedla jsem jí u přítelkyně, která má chalupu na Šumavě. Kdybych něčetla Tvojí reportáž kde byla ona fotka, možná bych na to už zapomněla. A moc mi chutnala.
Elena Valeriánová
Dano, mě by zajímalo, jestli jste ty recepty nebo alespoň některý, sama vyzkoušela a nebo to je jen teorie? Já šruchu používám za syrova stejně jako třeba pažitku, ale už jsem ji upravovala i jako špenát do slaných palačinek. A musím říct, že nám chutnalo. Jen když jsem ji namočila do vody a několikrát pořádně "vyprala" zůstalo v míse plno nějakých černých "teček". Napadly mě mšice, už jsem si řekla, že šruchu dám slepicím a basta. K mé úlevě jsem zjistila, že to jsou semínka. Šrucha už byla po odkvětu a hořká fakt nebyla.
Zuzana Pivcová
Jako klasická přírodní neznalka se dívám a nevím. Tak jsem alespoň zase o něco chytřejší.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%