Dobrůtka s marinádou

Dobrůtka s marinádou

11. 8. 2019

Zdravím všechny na íčku,

taky se vám stává, že ráno zavolá kamarádka, zda by se hodilo, kdyby s mužem k večeru dorazili na kávu? Myslím, že s tím má většina z nás zkušenost. I mně nedávno ráno volala kamarádka, že by s manželem nás ráda viděla, a tak by k večeru dorazili na kávu. Zaskočila mě, ale neodmítla jsem.
Dělat v tom horku nějaké chlebíčky či jednohubky nebo obložený talíř mi nepřipadalo vhodné, proto jsem z mrazáku vyndala kuřecí prsa, bylo teplo, tak byla rozmrazená vcelku brzy. Ve vinotéce jsem vybrala a připravila dvě lahve Rulandského a začala přemýšlet, co připravím.
Zalistovala jsem ve svých receptech a připravila marinádu. Do té jsem naložila na medajlonky nakrájená prsa a dala do lednice trochu rozležet.
K večeru, když dorazili, si nejdříve dali kávu a vínko a já šla připravit mňamku. Všem chutnalo, i když mňamka byla jen s chlebem.
Odjížděli spokojeni okolo půlnoci, kochali se nočním výhledem na Železné hory, upíjíce Rulandské šedé – výběr z bobulí a zajisté je těšilo, tak jako nás, že jsme se zase po delší době sešli.
Suroviny
cca 300 g kuřecího masa -prsa, zkoušela jsem i na tento recept plátky z krkovice nebo plecka a bylo to také chutné /fotky jsou z plecka/

Marináda:

4 PL oleje
7 PL kečupu
2 PL medu, kdo nemá dá tak 1 lžičku cukru
4 stroužky česneku prolisovaného
3 PLsojové omáčky
1 kus cibule-velká
oregáno dle uvážení – /dávám větší špetku/
bazalka dle uvážení – /dávám větší špetku/
skořice -menší špetka
kari – menší špetka
sůl – opatrně – sojovka je slaná
Kdo má rád trochu ostřejší, může si přidat drcené chilli.
Dáme marinovat, stačí jedna hodina, pokud marinujete do druhého dne, je to lepší.

 Příprava:
Medailonky vyndáme z marinády a klademe na plech i s marinádou. Dáme do trouby, nezakrýváme, podlejeme troškou vlažné vody a pečeme do měkka.
Medajlonky upravíme na talíř. Přílohy: krom brambor může být i bílé pečivo nebo chleba a talíř zeleniny/ rajčata, papriky, okurky/ a nesmím opomenout Rulandské šedé pozdní sběr, nebo výběr z bobulí a to je ta krásná, lehce sladká, vinná tečka. Jistě může být i jiné vínko, jako při tomto focení - Rulandské vypito, došlo na Merlot Cabernet Sauvignon. Bylo vynikající, ale Rulandské to nebylo...

Kdo neodolá, doporučuji – výtečné a rychlé. Zvláště pak ta marináda. Chlebem jsem ji z pekáče doslova vylízala, když odjela návštěva.

Všem dobrou chuť a myslete na to, že léto je ve své druhé půli a kdo ví, jak dlouho budeme moci grilovat a stolovat venku a přitom se kochat krásnými výhledy....

 

obě fota: Ing. Jiří Novák

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Ta kytice růží, ač umělých, opět velice krásně koresponduje s ubrusem a celý prostřený stůl je moc krásný. O té servírované dobrotě ani nepochybuji ;-)).
Hana Nováková
Evi M. vzhledem k mému onemocnění mi kytky dělají problémy, tak tyto jsou od firmy SIA. Jsou z hedvábí a díky tomu jsou i docela drahé. Jsou krásně do detailu zpracovány. Stačí jen osprchovat studenou vodou. Musí mi stačit, jistě pravé by byly daleko hezčí, voňavější, ale co se dá dělat.A navíc, růže z kytek miluji nejvíc, pak přijdou hortenzie a pivoňky. I těch mám v této podobě několik. Možná někdy příště naaranžuji.
Zuzana Pivcová
Myslím, že návštěva mohla být víc než spokojená. O to víc, že se pozvali víceméně sami. :-D Ale jo, u známých lidí to bereme normálně! Moc lákavé občerstvení.
Eva Mužíková
Mňam, Hanko Ty jsi mne namlsala. Já jsem dnes měla krkovičku upečenou spolu s kuřecím stehnem. Bylo to podstatně jednodušší, ale také dobré. Díky za typ. Ty růže jsou z Tvé zahrádky???
Hana Nováková
Ale Dano, hlavní téma je jídlo, vínečko se sklem je jen příjemný doplněk ale často žádaný. Každého z fotky něco zaujme, jsme přeci lidé, kteří si všímají..
Dana Puchalská
Jejda, já čtu a na skleničky nekoukám. Mám ráda víno a broušené skleničky k němu patří. No to jsem tomu dala. :-) :-) :-)
Hana Nováková
Ivo, bylo vedro, tak ještě k tomu horké brambory? Zvolila jsem raději chléb ale na foto je z domácího prostředí a nyní už s bramborem, zrovna pršelo. Skleničky jsou ještě z výbavy a vínečko v nich krásně jiskří, kupodivu po těch 43 letech jich mám všech 6. Jinak hranolky bude dobrá volba, jako i rýže.
ivana kosťunová
Teprve teď jsem si všimla té broušené skleničky. V té musí ale to víno krásně jiskřit !
ivana kosťunová
Hano, vy jste opravdový labužník. Jen si říkám, že podávat to jenom s chlebem, by byla škoda. Až to budu zkoušet, udělám k tomu hranolky
Dana Puchalská
Mňamka. Ani se nedivím, že byla návštěva spokojená.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?