Portobello na grilu

Portobello na grilu

3. 8. 2019

Tak, vážení íčkaři, opustíme řízkovou nabídku a zkusíme něco zdravějšího, ale také chutného. Měla jsem chuť na houby, a tak jsem pátrala, zda nemám uložen nějaký dobrý recept. Nenašla jsem, ale od známé mi dorazil mail s touto houbovou dobrotou. Tak se podělím.

Portobello na grilu

Co budete potřebovat:
Dle počtu strávníků – počítám 1-2 ks Portrobella na osobu, ( podle velikosti klobouku jeden velký stačí, jinak dva menší na osobu)
rajčata na plátky
pepř bílý mletý, sůl, balzamikový ocet, olivový olej
česnek na plátky podle chuti
parmezán – může být i jiný sýr dle libosti, ale musí být výrazný
rozmarýn - může být i sušený
Postup:
1. Odřízněte nohy hub a špičkou ostrého nože udělejte do spodních stran klobouku tam, co je žebrování drobné zářezy a vložte plátky česneku. Já jsem si to trochu upravila, mám totiž rozemletý česnek ve skle, tak jsem žebrování lehce potřela česnekem.
2. Do misky nalijte cca 140ml balzamikového octa, sůl, pepř a pak směs šlehejte, dokud se sůl nerozpustí. Dále přidejte olej a znovu šlehejte. Část směsi nalijte na dno pekáčku a houby na ně položte klobouky dolů. Zbylou marinádu nalijte na houby ( do žeber hub). Pekáč zakryjte fólií a uložíme ho na 1-2hodiny do lednice. Marináda se krásně vsákne do hub a ty pak budou mít vynikající chuť.
3. Rozpalte gril./venkovní či v troubě/ Vyndejte houby z marinády. Houby rozmístěte na rošt klobouky dolů a grilujte je z každé strany 7-10 minut podle velikosti klobouku. Když klobouky otočíte žebry nahoru, přidejte do klobouku parmezán či jiný sýr s  rozmarýnem. Grilujte do doby, než klobouky zhnědnou a jsou naprosto křehké. Těsně před dokončením přidejte na sýr kolečka rajčat a nechte lehce ogrilovat.


Postřeh:
Portobello jsem koupila v Lidlu – jsou to krásné, tvrdé, velké klobouky a jsou z produkce ČR. Používám i do jiných jídel.

 

Všem, kteří se rozhodnou ochutnat, přeji dobrou chuť,  letní klídek a pohodu....

 

foto: Ing. Jiří Novák

 

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Nováková
Děkuji za příspěvky..
Lidmila Nejedlá
Krásný vyšívaný ubrus.
Danka Rotyková
Kupuji si je často, jsou moc dobré. Z grilu jsem je ale ještě neochutnala.
Marie Doušová
Nevěděla jsem , že žampionům hnědým se říká Portrobello. Ano jsou chutné a mají je občas ve všech supermarketech,hned vedle bílých žampiónů.
Eva Mužíková
Úplně se mi při čtení sbíhají sliny... ňam.
ivana kosťunová
Slyším to poprvé. Vypadá to dobře, začnu se o to zajímat
Dana Puchalská
Portobello je velice chutná houba. Občas si jí v Lidlu také kupujeme.
Zuzana Pivcová
Houby miluji ve všech podobách. Portobello mívají na trzích i v některých hypermarketech, ale ještě jsem ho neměla. Podle receptu to musí být lahůdka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?