Foto: autorka
Chvála knihobudek
27. 7. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jan Zelenka
21.10.2019 23:50
S knihobudkami jsem se poprvé setkal v Rakousku v roce 2013. V té době už v Rakousku fungovaly několik let. Konečně se rozhoupala i Litoměřická knihovna a zřídila tyto malé knihovničky ve městě, hlavně na nádraží. Protože rozpouštím svou velkou knihovnu, rozvezl jsem zatím asi 500 knih po domovech důchodců, věznici, nemocnici, kavárny atd. Knihami jsem zásobil i náš celý dům. U mně v knihovně zbytečně leží a jiného potěší. myšlenka knihobudek je skvělá.
Květuše Pinkasová
6.8.2019 00:31
Poprvé jsem knihobudku spatřila v podchodu u úřadu ve starožitné skříni na Posledním puchýři v době večeři svatomartinské husy. Nemohu si vzpomenout kde... asi před 5ti léty. Od té doby je vyhledávám a jsou skoro všude! V té naši na nádraží, nám někdo nechal minulý týden ve vrchním prázdném regálu, prázdný červený soudek od piva. Vyfotil mne s ním Petr z Maryšky a já jsem s ním pak šla k popelnicím přes půl Bohumína. Knihobudka s viditelným označením kniha do vlaku, to je stále můj skoro denní směr. Vaše Ta vaše Věrko knihovna je krásná, moderní a asi taky rychle vybrána. Neprší do vám do ní? Aspoň možná nemusí nikdo utírat prach a kolečka od kávy. Těším se někdy do Prahy. Půjdu po stopách knih do vlaku.
Marie Doušová
29.7.2019 10:13
Zrovna včera jsem odnesla několik knih do knihobudky. Vždy ,když jsem se tam zastavila, tak zela prázdnotou , tak nevím, zda bezdomovci je nepoužívají jako palivo ,nebo do sběru. Doufám ,ale že si je někdo půjčuje také na čtení.
Marie Seitlová
28.7.2019 13:50
V našem městě je knihobudka moc pěkná, je na nádraží a starají se o ni seniorky z našeho klubu. Chodí do knihovny pro vyřazené knihy, polepí je a zase doplňují. Vidím tam stát a vybírat stále cestující. Knihobudka je i v Ostravě, Přerově.
Helenka Vambleki
28.7.2019 13:47
Skromně se pochlubím, že knihobudku jsem v Bohumíně na nádraží "porodila" já a pomohlo mi ANO, protože kulturní komise od toho dávala ruce pryč právě s odůvodněním, že knihy budou lidi trhat, špinit a podobně. Ale ona žije, v prosinci už bude mít to mé dítě tři roky a stále je pravidelně doplňovaná pracovnicemi knihovny a kontrolovaná četou seniorek, kterou vede Květinka a cesta ke knihobudce byla její první po propuštění z nemocnice. Kupodivu, s ohledem ke skladbě obyvatel Bohumína, kdy je u nás ve většině menšina :-) :-) :-), černoušci o knihy moc velký zájem nemají. Nás ale nenajdete v seznamu Knihobudka, protože my patříme do seznamu projektu Kniha do vlaku, což je samozřejme to samé v bleděmodrém a to je právě i Věrkou zmiňovaná Kniha do vlaku z knihovny v Kralupech
Jana Šenbergerová
28.7.2019 11:55
Chválím nejen knihobudky, ale také Věru, že se tu o nich takto zmínila. Úplně poprvé jsem je viděla také v Poděbradech a od té doby porůznu i volně ložené na nádražích či jiných vhodných místech. U nás jsem zatím žádnou neviděla, i když v budově pošty občas leží nějaké knihy ve výklenku, kam dává informace naše knihovnice. :-)
Dana Puchalská
28.7.2019 06:20
Věrko, díky za tip. Já vozím knížky do Ikemu a ráda. A další knihobudka je v OC Štěrboholy. Už jsem jich tam taky pár dala. A ve sklepě čekají ještě 3 krabice od banánů na své budoucí majitele.
Věra Ježková
28.7.2019 06:13
Děkuji vám. Seznam knihobudek v ČR jsem našla na adrese http://www.knihobudka.cz/mapa/. Taky mne samozřejmě napadlo, že knížky můžou putovat do sběru. Ale s tím nic nenadělám. A jak známo, neužít se dá všechno. V obou případech, o nichž píšu, jsou blízko knihobudek kontejnery na papír. Takže případní zájemci se mohou obsloužit tam.
Marcela Pivcová
27.7.2019 20:31
Škoda, že budky neexistovaly o pár roků dříve. Když jsem odcházela ze školy, roznesla jsem mnoho knížek do kabinetů mým kolegům - podle mé úvahy, co by se jim k učení mohlo hodit. Možná, že mnozí z nich darovanou knížku ani neotevřeli. Posledních pár měsíců někdo začal u nás v domě nechávat knížky na chodbě u schránek. Ztrácejí se...
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA