Ilustrační foto: ingimage.com
Přemýšlení v tichu vymizelo ze života
25. 7. 2019
Nic nedělat, nemít telefon, televizi ani knihu, být sám. To je situace, která připadá mnoha lidem nesnesitelná, ba přímo děsivá. K pocitu nespokojenosti mnohým stačí jen chvíle nicnedělání. Ze životů vymizelo to, co dříve bylo velmi časté. Ticho, samota, rozjímání, přemýšlení.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Josef Borecký
3.8.2019 06:34
Chvíle nicnedělání si umím užít s nohama na kamenném stole a díváním do zeleně zahrady a vychutnáváním jsoucna...
Dana Nepejchalová
2.8.2019 08:31
Tak to u mě nehrozí, spím i do 10 hodin, ale chodím teda dost pozdě spát, když nechci nedělám nic, už nejsem tak uběhaná a ulítaná, jako dříve, prostě když se mi nic nechce tak nic nedělám, v klidu odpočívám a relaxuji, mám kamarádku, která je celý den v jednom kole, ráno v 6h. vede vnučku do školky, pak ji vyzvedne, mezitím vaří, má zahradu a uklízí, pak po vyzvednutí vnučky s ní běží do kroužku pak ji zase vyzvedne a je s ní doma tak dlouho než rodiče vnučky přijdou domu a tak to má celý rok i o víkendech, fříve jsme spolu jezdívaly na výlety, kdepak top ona nemůže, stará se o vnučku. To já bych takto žít nemohla.
Drahomíra Stínilová
30.7.2019 01:51
Dobře se rozjímá při kvalitní poezii, která nevyjádří jasnou myšlenku, ale v člověku vyvolá pocit, kterému zrovna v té chvíli nerozumí. Nebo na zahradě jen tak sedět a zevlovat, a třeba i upravovat záhony a přitom přemýšlet.
Jitka Caklová
28.7.2019 10:02
Nežijeme proto, abychom slepě chápali druhé. Hlavní je žít tak, abychom chápali sami sebe.
Jana Šimonová
28.7.2019 02:43
Jsem akční typ. Nicnedělání nesnáším, ani kafe si nevypiju v klidu, stále odbíhám a něco dělám. Myšlenky na leccos a o lecčems mám stále. Sotva se probudím, už mám plno nápadů na to nebo ono. Mám ráda ticho, bezvadně se mi přemýšlí o svých věcech. Dokonce jsem zjistila, že vůbec nechápu význam slova meditovat. Kdysi jsem se ptala známého po telefonu, co dělá. Prý medituje. Tak já hned se zájme, o čem. Byl mnou naprosto znechucen, prý se nemedituje o něčem. Meditovat o ničem, to zase vůbec nechápu já.
Jiří Libánský
26.7.2019 14:43
Tak to já naopak. Nicneděláním a rozjímáním trávím čím dál tím víc času. Samozřejmě pak toho moc nestíhám. Stále něco odkládám na později a tak toho před sebou hrnu čím dál tím víc. Jednou zemřu na úpatí obrovské nahrnuté hory toho, co jsem chtěl udělat.
Jitka Caklová
26.7.2019 09:31
.... svěřovat a zároveň nemít potřebu prezentovat, jak ten, či onen dělá něco špatně a to jen proto, že to nedělá podle mých představ. Možná by se mnozí divili, jak se dá rozjímat při práci na zahradě, při čištění jezírka .................... S láskou jde všechno ♥♥♥
Soňa Prachfeldová
26.7.2019 08:32
Sedím si na terase mám tu klid jen ptáčkové švitoří muškáty na mě kývají ,oleandr tu voní a je mi blaze na duši a rozjímám o tom když člověka nic netrápí , jak je na světě hezky. Když mám smutek na duši i tehdy potřebuji samotu.
Jitka Caklová
26.7.2019 08:21
A co takhle týdenní pobyt ve tmě? Tak zvaná "léčba tmou". Spoléhat sama na sebe, na své schopnosti, nemít potřebu se s čímkoli svěřovat.
Helena Votíková
26.7.2019 07:21
Nevím, jestli to bylo rozjímání, ale mamča mi říkala, že "čumím do blba" a to umím dodnes, takže asi rozjímám. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA