Přemýšlení v tichu vymizelo ze života
Ilustrační foto: ingimage.com

Přemýšlení v tichu vymizelo ze života

25. 7. 2019

Nic nedělat, nemít telefon, televizi ani knihu, být sám. To je situace, která připadá mnoha lidem nesnesitelná, ba přímo děsivá. K pocitu nespokojenosti mnohým stačí jen chvíle nicnedělání. Ze životů vymizelo to, co dříve bylo velmi časté. Ticho, samota, rozjímání, přemýšlení.

psychika samota
Hodnocení:
(4.8 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Josef Borecký
Chvíle nicnedělání si umím užít s nohama na kamenném stole a díváním do zeleně zahrady a vychutnáváním jsoucna...
Dana Nepejchalová
Tak to u mě nehrozí, spím i do 10 hodin, ale chodím teda dost pozdě spát, když nechci nedělám nic, už nejsem tak uběhaná a ulítaná, jako dříve, prostě když se mi nic nechce tak nic nedělám, v klidu odpočívám a relaxuji, mám kamarádku, která je celý den v jednom kole, ráno v 6h. vede vnučku do školky, pak ji vyzvedne, mezitím vaří, má zahradu a uklízí, pak po vyzvednutí vnučky s ní běží do kroužku pak ji zase vyzvedne a je s ní doma tak dlouho než rodiče vnučky přijdou domu a tak to má celý rok i o víkendech, fříve jsme spolu jezdívaly na výlety, kdepak top ona nemůže, stará se o vnučku. To já bych takto žít nemohla.
Drahomíra Stínilová
Dobře se rozjímá při kvalitní poezii, která nevyjádří jasnou myšlenku, ale v člověku vyvolá pocit, kterému zrovna v té chvíli nerozumí. Nebo na zahradě jen tak sedět a zevlovat, a třeba i upravovat záhony a přitom přemýšlet.
Jitka Caklová
Nežijeme proto, abychom slepě chápali druhé. Hlavní je žít tak, abychom chápali sami sebe.
Jana Šimonová
Jsem akční typ. Nicnedělání nesnáším, ani kafe si nevypiju v klidu, stále odbíhám a něco dělám. Myšlenky na leccos a o lecčems mám stále. Sotva se probudím, už mám plno nápadů na to nebo ono. Mám ráda ticho, bezvadně se mi přemýšlí o svých věcech. Dokonce jsem zjistila, že vůbec nechápu význam slova meditovat. Kdysi jsem se ptala známého po telefonu, co dělá. Prý medituje. Tak já hned se zájme, o čem. Byl mnou naprosto znechucen, prý se nemedituje o něčem. Meditovat o ničem, to zase vůbec nechápu já.
Jiří Libánský
Tak to já naopak. Nicneděláním a rozjímáním trávím čím dál tím víc času. Samozřejmě pak toho moc nestíhám. Stále něco odkládám na později a tak toho před sebou hrnu čím dál tím víc. Jednou zemřu na úpatí obrovské nahrnuté hory toho, co jsem chtěl udělat.
Jitka Caklová
.... svěřovat a zároveň nemít potřebu prezentovat, jak ten, či onen dělá něco špatně a to jen proto, že to nedělá podle mých představ. Možná by se mnozí divili, jak se dá rozjímat při práci na zahradě, při čištění jezírka .................... S láskou jde všechno ♥♥♥
Soňa Prachfeldová
Sedím si na terase mám tu klid jen ptáčkové švitoří muškáty na mě kývají ,oleandr tu voní a je mi blaze na duši a rozjímám o tom když člověka nic netrápí , jak je na světě hezky. Když mám smutek na duši i tehdy potřebuji samotu.
Jitka Caklová
A co takhle týdenní pobyt ve tmě? Tak zvaná "léčba tmou". Spoléhat sama na sebe, na své schopnosti, nemít potřebu se s čímkoli svěřovat.
Helena Votíková
Nevím, jestli to bylo rozjímání, ale mamča mi říkala, že "čumím do blba" a to umím dodnes, takže asi rozjímám. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%