Co jsme doma jedli, co jsme doma vařili
Ilustrační foto: pinterest.com

Co jsme doma jedli, co jsme doma vařili

11. 7. 2019

Zúčastnila jsem se soutěže na téma Co jsme doma jedli, co jsme doma vařili. Moje dílko získalo ocenění, a tak se s vámi chci podělit nejen o moji radost, ale zároveň o můj literární počin.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Radana Chybová
Moje schovanka Irenka pochází z Polabí,kde se řepný sirup velice používal v kuchyni a na Vánoce dělá makové peciválky. To jsou makové buchtičky,pečené samostatně na plechu,po upečení napařované horkým mlékem a polévané řepným sirupem a rozpuštěným máslem,sypané strouhaným perníkem.Je to neskutečná dobrota,která pochází jistě ze starých dob. Líbí se mi,že tu tradici zachovává i taková třicátnice. Jinak článek mě přenesl do dětství.My chodili u babičky do obchodu k Zichům,prodávalo se máslo a kvasnice na váhu a mléko do konývky na objem. Pamatuji mléčnou polévku s nudlemi(já mléko můžu a škraloup miluji).Jahelník se nepekl(mě se zdá ,že v 60.letech ani nebyly ke koupení jáhly),zato rýžový nákyp jsem milovala,zejména kvůli zapečenému ovoci.
Lidmila Nejedlá
Vařím, vaříš, vaříme, je vždy vděčné téma. Také pamatuji takovou pohodu na vesnici. Pěkně jste to popsala.
Hana Rypáčková
To mě inspiruje na vzpomínání..Vím, že se vařily jáhly, ale pro děti už jen trhanec s ovocem. Milovala jsem vdolky na drátěnce , rozříznuté s máslem a skořicí. Hodně se vařilo z bramborového těsta, šlejšky se strouhankou vařím. Švestkové knedlíky s mlékem mi nechutnaly, ale tatínek zvyklý z domova je miloval. Dcera se na Plzeňsku seznámila s uhlířinou a vaří ji. Ano, vše se vařilo a jedlo pomalu v pohodě a s láskou.
Antonín Nebuželský
Nejlepší je ta pohoda. :-)
Marie Doušová
Poutavě napsaná vzpomínka. Hezky se to četlo a potěšilo mě to.Také jsem zavzpomínala na jídla z mládí a uhlířinu znám. Jahelník jsem nikdy nejedla ,ale rýžový nákyp jsem nechtěla nikdy jíst, zato bramborové placky jsem milovala.Dík za recept..***********
Marcela Pivcová
Mnohé z těchto jídel mi připomnělo naše dětství a maminčinu kuchyni. Jahelník jsem určitě nikdy nejedla, maminka dělala rýžovník. Ten mi moc nechutnal, právě tak ne škubánky. Maminka se snažila "vylepšit" je tím, že nám na talíři vymodelovala nějaké zvíře, nejčastěji myš nebo žábu. Naše teta pekla zase výborné buchty a minikoláčky. Masa jsme moc neměli, někdy maminka udělala z mletého bifteky se špekem - ty byly vynikající! Jinak by se dalo říci, že vařila klasicky. Bramborové placky, s máslem a cukrem nebo s povidly, jsme jako děti znaly od babičky.
Dana Puchalská
Oprava k těm.... plackám musela být melta s mlékem.
Elena Valeriánová
Jsem asi divná, ale já mléko miluju v jakémkoli stavu - studené, teplé, horké, vařící, kyšku, podmáslí a (stydím se) škraloup. Mňam.
Alena Vávrová
Moc hezky napsané, také jsem si u čtení zavzpomínala.
Dana Puchalská
Moc krásné vyprávění o dětství a jídle u babičky. Pamatuji se na venkovskou babičku, která dělala jedinečné lívance. Ty byly úžasné. A když náhodou zbyly, tak jsem je milovala studené s máslem místo chleba. A nebo jako knedlíky s vejci. A placky z brambor to bylo vynikající jídlo ale musela k nim být měla s mlékem. Mléko miluju dodnes. Ale nesmí být teplé, to stávkuju. Ještě jednou děkuju za moc hezký článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

20%

Vitamíny

19%