Dobrý den. Jak jsem tak listovala ve svých knížkách a prohlížela svoje zápisky, narazila jsem na neprávem opomíjenou zeleninu. A má i léčivé účinky.
A tou je černá ředkev - Raphanus nigra.
Je to opravdu cenná zelenina a obsahuje tolik zdraví prospěšných látek - vitamín B1, B2, B6, C , betakaroten, hořčík, vápník, draslík, železo, síru, fosfor.
Když oloupeme slupku, která je hořce palčivá, zbavíme ředkev zdravých silic. Proto se doporučuje ředkev před použitím důkladně očistit pod studenou vodou kartáčkem.
Léčivé účinky
Je močopudná a čistí močové ústrojí, dokáže rozpustit i močové kameny. Podporuje činnost jater a žlučníku, dokáže rozpustit žlučové kameny. A to díky hořčičným silicím, které obsahují síru. Má antivirové, antimykotické a antibakteriální účinky. Podporuje chuť k jídlu a je vynikající při potížích se zácpou a nadýmáním.
Zde je několik lidových receptů k léčení.
Ředkvové víno na povzbuzení chuti k jídlu
3 polévkové lžíce nastrouhané ředkve, 1 litr kvalitního červeného vína, půl čajové lžičky anýzových semínek
Ředkev a semínka smícháme a zalijeme vínem. Necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Nezapomeňte každý den láhev protřepat. Potom scedíme. Nalijeme do tmavé sklenice a řádně uzavřeme. Skladujeme v chladu a temnu. Užíváme 1 štamprli denně.
Kapky posilující činnost jater a ledvin
3 polévkové lžíce nastrouhané černé ředkve, 3 dcl 60 % lihu
Ředkev zalijeme lihem a necháme louhovat na teplém místě 14 dní. Nezapomeňte 2x denně s láhví protřepat. Potom scedíme a užíváme po dobu 6 týdnů 25 kapek nakapaných do 3 dcl vlažné vody.
Prevence proti chřipce i nachlazení
1 cibule, 1 černá ředkev, 2 dcl vody
Oloupanou cibuli a opranou ředkev nakrájíme a potom rozmixujeme ve vodě. Nápoj po doušcích vypijeme. Tuto kúru provádíme 2x denně po dobu 4 dnů.
Výborný recept na rozpuštění hlenů
Je velice jednoduchý - šťáva z jedné ředkve, 1 čajová lžička medu
Obě ingredience smícháme a užíváme 1 lžičku 3x denně po dobu 5 dnů.
Lze jej také připravit ve formě čaje
1 lžičku šťávy z ředkve zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme asi 15 minut louhovat. Přidáme med a popíjíme 2x denně.
Ředkev má i skvělé využití v gastronomii. Je vynikající za syrova.
Pomazánka z tvarohu a ředkve
250 gr měkkého tvarohu, 1 dcl mléka či smetany, 2 lžíce strouhané ředkve, sůl, pažitka
Tvaroh utřeme s mlékem (či smetanou), přidáme jemně nastrouhanou ředkev, osolíme a přidáme lžíci pokrájené pažitky. Mažeme na tmavý chléb.
Ovšem vynikající je jen tak najemno nakrouhaná a posolená jako pikantní zákusek dejme tomu k pivu. A je určitě zdravější než chipsy.
Informace k tomuto článku jsem si vyhledala ve svých zápiscích a knihách, které sbírám už řadu let.