Třešňová bublanina à la Ála
FOTO: autorka

Třešňová bublanina à la Ála

27. 6. 2019

Jahodové šílenství střídá šílenství třešňové. Červené plody máme, kam se podíváme. A když už nás nebaví ládovat je do sklenic ani věšet si je na uši, můžeme zkusit bublaninu.

Co k tomu potřebujeme? Nic, co bychom neměli běžně doma:

4 vejce, 300 g hladké mouky, 200 g pískového cukru, 120 ml oleje, asi tak stejně mléka, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr a samozřejmě - třešně. Kolik? No asi tak ... záleží na vás. Začneme tím, že si připravíme třešně. Ten, kdo strom včas postříkal, má je bez přidané hodnoty. My ostatní se rozhodneme, jak s masíčkem naložíme. Můžeme se tvářit, že o něm nevíme. Můžeme se přiznat, že víme. Naložíme s ním jako Jeníček a Mařenka s ježibabičkou - šup s ním na lopatu a do pece. Konzumenti stejně nic nepoznají. Můžeme je rozpůlit a nezvané obyvatele spláchnout a poslat štandopede k moři. Každopádně doporučuji vypeckovat, žužlání a vyplivování pecek tedy  aspoň mou oblíbenou kratochvílí není.

A jdeme na to. Do vyšší mísy nasypeme oba cukry a vyklepneme celá vejce. Silou šlehače, který jsme dostali před padesáti lety svatebním darem, docílíme, že směs pěkně zhoustne a nabyde. Teď přijde chvíle pro střídavé přidávání mouky, prášku do pečiva, oleje a mléka. Když se nám těsto zdá tak akorát, vlejeme ho na plech s vyšším okrajem, vyložený papírem na pečení. Zálibně rozmístíme třešně, ze kterých mezitím vyběhli zbylí červíčci neznámo kam a šup do trouby.

Jelikož mlynářský umlel mouku pěkně do hladka, přisypáváním do těsta se pěkně rozletěla po kuchyni. Než tu spoušť uklidíme, máme upečeno. Asi tak 20-25 minut při 170 stupních, však to znáte. Dobrou chuť, ať už "s" nebo "bez"! :)  

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Líbí se mi lehký vtipný styl napsání receptu. Ten padesát let starý šlehač bych chtěla vidět. Není na ruční pohon ?
Dana Puchalská
Mňam. ******* Álo, už vypadám jako ti psi od I. P. Pavlova. Jen tu bublaninu pouze vidím, ani zvonit mi k tomu nikdo nemusí.....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.