Místo, ve kterém člověk za pár dnů přibere několik kilo. Proč? Protože pozná, co je to caldoso a asiático. A to mu změní život.
Pokrm zvaný arroz caldoso nebo prostě jen caldoso je jídlo, na které se nezapomíná. Na pohled připomíná rizoto. Ale je vláčnější, více mokré, spíše jako polévka plná rýže. Mnozí začátečníci v seznamování se s caldosem si ho pletou s typickým španělským jídlem zvaným paella. Ne, caldoso je samostatný sebevědomý a jedinečný druh, který není radno s ničím poměřovat.
Je to zvláštní druh španělské rýže vařený ve vývaru z ryb či mořských plodů nebo obojího. Je to hutná sytá kaše. Čím déle se vaří a čím silnější vývar byl, tím je její chuť výraznější. Je to podobné jako s českým gulášem. Je to pořád guláš, ale v každé rodině nebo v každé restauraci chutná trochu či více jinak.
Pozor, kdo má alergii na mořské plody, měl by se před prvním seznámením s touto pochoutkou, poptat, zda ve vývaru nebyly. Velmi často tam totiž bývají a právě proto bývá někdy chuť caldosa výrazně odlišná od toho, který vznikl ve vývaru výhradně z ryb.
Miska či hluboký talíř je plný hmoty, která ukrutně voní. Když se do ní člověk chce pustit, slyší: ne, ne, čekat. Ještě se totiž blíží další miska. Je v ní cosi krémově bílého, natřásá se to, něco jako majonéza. Ovšem hutná majonéza. A ta se má nakydat na tu mísu caldosa, které se už tak zdá býti syté a výživné. Celé to vytvoří unikátní chuť a v bříšku pocit, že člověk už nikdy nic jiného nechce jíst. Ale především jde o pocit, že už nikdy nemůže vstát, hýbat se, natož někam odejít.
Tak to je caldoso, které je vyhlášené právě v regionu Murcia, tedy v místě, kam turisté míří kvůli koupání v zálivu La Manga. Podává se tam v restauracích, v hotelích, zkrátka, stačí projevit zájem o seznámení se a určitě se příležitost naskytne.
S caldosem souvisí jedna rada. Pokud by někdo po jídle měl pocit, že je třeba dát si kávičku, aby byl život s caldosem v bříšku snadnější, pozor. V oblasti Murcia se může stát, že dostane nabídku na kávu s názvem asiático. Rozhodně se mu to stane, pokud tam zavítá do zajímavého města Cartagena, které bývá oblíbeným cílem výletů lidí trávících čas u zálivu La Manga v letovisku Mar Menor. Café asiático je prostě další z pokrmů, na který se nezapomíná. Jen je dobré dát si ho zvlášť, ne po vydatném jídle, protože je poněkud smrtící.
Jde o kávu s kondenzovaným mlékem, likérem s názvem Licor43 – specialitkou této oblasti, brandy či koňakem, skořicí, citronovou kůrou. K podivnému názvu se váže legenda, že kávu s kondenzovaným mlékem a koňakem si objednávali asijští námořníci, kteří připlouvali do cartagenského přístavu. Ten přístav je impozantní, jeden z největších ve Španělsku, takže v něm bylo odedávna rušno. Ať už ta káva vznikla jakkoli, výsledkem je výborný nápoj, který se stal symbolem této oblasti. A proto se v ní jako suvenýr prodává sklenička s malými vzorky všech ingrediencí, ve které se po jejich smíchání dá ta pravá káva asiático připravit. A pak se podle ní inspirovat doma a připravovat si ji dál podle schématu, který dárkový set obsahuje.
Dobrot je v oblasti Murcia samozřejmě mnohem víc, proto by bylo škoda myslet si, že španělská jídla jsou jen tapas, paella a různé uzeniny. Právě Murcia je totiž tak trochu jiné, turisty zatím nezdevastované Španělsko, plné přátelských lidí, kteří umějí připravovat skvělé caldoso a café asiático.