ilustrační foto: pixabay.com
Brambory v našem světě
31. 5. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Vávrová
4.6.2019 19:28
Asi na těch bramborách něco je, když se ani mně za 70 let ještě nepřejedly ;-)) .
Lidmila Nejedlá
4.6.2019 12:45
Tak koukám jak brambora, co nám tu Jarmilka všechno o nich napsala. V dětství jsme si je pekli ve žhavém popelu, jedli je očouzené a přehazovali z jedné špinavé ruky do druhé. Byla to dobrota, kterou jsme ještě zajedli šťovíkem. Se špinavou pusou od ucha k uchu jsme přišli domů až k večeru. K večeři pak byly brambory na loupačku s máslem a kyselým mlékem.
Zdenka Jírová
4.6.2019 01:24
Brambory miluji a znám "brambory "100x jinak" z jedné své kuchařky. To o jedu solaninu je tak, že se vyskytuje jen v syrových bramborách, a proto se pojídání syrových brambor zakazuje. Vařením se solanin ničí, a proto nám při jídle už nic nehrozí. Dále jsou brambory jedním z hlavních surovin s vitamínem C ., i přes var se ho ještě stále dost zachovává.
Jarmila Komberec Jakubcová
3.6.2019 21:13
Děkuji za příspěvky. Asi všichni si život bez brambor už neumíme představit a je dobře, že mořeplavci nám je do Evropy přivezli. A jak to bylo doopravdy se salátem z bramborové natě nevím. Napsala jsem jen to co jsem se dočetla v nějakém článku a informaci jsem převzala - viz uvedený zdroj.
Helenka Vambleki
3.6.2019 20:30
Brambory patřily a patří do mého jídelníčku. Miluju je na všechny způsoby-vařené, opékané, kaši, placky, saláty, včetně nezdravých hranolků, které si někdy kupuji ve veřejném stravování. Doma peču mražené hranolky na plechu na peč.papíru na sucho a tím pádem jsou bez přepáleného tuku. A brambory jsou hlavní surovinou při výrobě falešného tataráčku.
Zuzana Pivcová
2.6.2019 19:58
Jako dítě jsem měla ze všech příloh brambory nejméně ráda, narozdíl od maminky, jejíž nejoblíbenější večeře byly brambory na loupačku s kouskem másla a tvarohem. Dnes dávám přednost bramborám před knedlíky i rýží.
Naděžda Špásová
2.6.2019 17:47
Brambory vařím dost často, o škodlivosti nic nevím, slyšela jsem spíš opak. Ať je to jak chce, z našeho jídelníčku je rozhodně nevyloučím. :-)
Eva Mužíková
2.6.2019 16:56
Věrko, já jsem batáty rozřízla na půlku, dala na ně kousek másla a upekla jsem je v troubě i se šlupkou. Nebylo to špatné. Jarmilo, díky za článek.
Věra Lišková
31.5.2019 21:18
Brambory mají ještě jednu zásluhu. V minulosti, s jejich rozšířením v Evropě, pominulo nebezpečí hladomorů a staly se jednou ze základních potravin.
Irena Drob
31.5.2019 19:53
Syrová nastrouhaná brambora je dobrá na těžký překyselený žaludek. Vyzkoušela jsem, moc mi to nechutnalo, ale pomohlo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA