Brambory v našem světě
ilustrační foto: pixabay.com

Brambory v našem světě

31. 5. 2019
Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Asi na těch bramborách něco je, když se ani mně za 70 let ještě nepřejedly ;-)) .
Lidmila Nejedlá
Tak koukám jak brambora, co nám tu Jarmilka všechno o nich napsala. V dětství jsme si je pekli ve žhavém popelu, jedli je očouzené a přehazovali z jedné špinavé ruky do druhé. Byla to dobrota, kterou jsme ještě zajedli šťovíkem. Se špinavou pusou od ucha k uchu jsme přišli domů až k večeru. K večeři pak byly brambory na loupačku s máslem a kyselým mlékem.
Zdenka Jírová
Brambory miluji a znám "brambory "100x jinak" z jedné své kuchařky. To o jedu solaninu je tak, že se vyskytuje jen v syrových bramborách, a proto se pojídání syrových brambor zakazuje. Vařením se solanin ničí, a proto nám při jídle už nic nehrozí. Dále jsou brambory jedním z hlavních surovin s vitamínem C ., i přes var se ho ještě stále dost zachovává.
Jarmila Komberec Jakubcová
Děkuji za příspěvky. Asi všichni si život bez brambor už neumíme představit a je dobře, že mořeplavci nám je do Evropy přivezli. A jak to bylo doopravdy se salátem z bramborové natě nevím. Napsala jsem jen to co jsem se dočetla v nějakém článku a informaci jsem převzala - viz uvedený zdroj.
Helenka Vambleki
Brambory patřily a patří do mého jídelníčku. Miluju je na všechny způsoby-vařené, opékané, kaši, placky, saláty, včetně nezdravých hranolků, které si někdy kupuji ve veřejném stravování. Doma peču mražené hranolky na plechu na peč.papíru na sucho a tím pádem jsou bez přepáleného tuku. A brambory jsou hlavní surovinou při výrobě falešného tataráčku.
Zuzana Pivcová
Jako dítě jsem měla ze všech příloh brambory nejméně ráda, narozdíl od maminky, jejíž nejoblíbenější večeře byly brambory na loupačku s kouskem másla a tvarohem. Dnes dávám přednost bramborám před knedlíky i rýží.
Naděžda Špásová
Brambory vařím dost často, o škodlivosti nic nevím, slyšela jsem spíš opak. Ať je to jak chce, z našeho jídelníčku je rozhodně nevyloučím. :-)
Eva Mužíková
Věrko, já jsem batáty rozřízla na půlku, dala na ně kousek másla a upekla jsem je v troubě i se šlupkou. Nebylo to špatné. Jarmilo, díky za článek.
Věra Lišková
Brambory mají ještě jednu zásluhu. V minulosti, s jejich rozšířením v Evropě, pominulo nebezpečí hladomorů a staly se jednou ze základních potravin.
Irena Drob
Syrová nastrouhaná brambora je dobrá na těžký překyselený žaludek. Vyzkoušela jsem, moc mi to nechutnalo, ale pomohlo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%