ilustrační foto: pixabay.com
Brambory v našem světě
31. 5. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Ježková
31.5.2019 19:28
Hádanice na chatu jsem nečetla. Článek je zajímavý, děkuji. Vím, že v případě antidraslíkové diety je třeba oloupané a nakrájené brambory před vařením několik hodin louhovat. Kvůli jakýmsi glykoalkaloidům se nemají jíst brambory naklíčené. S přítelem máme brambory moc rádi. Jednou jsem na jeho přání uvařila batáty – a nikdy víc.
Zorka Horká
31.5.2019 17:21
Pokud je mi známo, celá rostlina (kromě hlíz) je jedovatá. To bych ráda viděla ten salát z natí. Bramborové natě se vždycky pálily, nebylo pro ně žádné jiné využití, jedině snad na zahrádce - do kompostu.
Zdenka Soukupová
31.5.2019 13:42
Děkuji paní Jarmile, že uvedla ty hádanice z chatu na správnou míru. Ovšem to nic nemění na tom, že kvalita brambor není valná; že se tak málo pěstují u nás, i když jsou tu dobré podmínky; že jsou teď dost drahé. Ale co s tím? Je šance na zlepšení? Má někdo nějaký šikovný nápad?
Jana Kollinová
31.5.2019 13:10
Před časem jsem si vzpomněla na úžasnou chuť brambor mého dětství na Moravě. Maminka koupila na zimu tři nebo čtyři padesátikilové pytle, uskladnila v chladných "katakombách" pod naším starým domem a měla jistotu, že nebudeme strádat do doby úrody nových brambor. Vzpomínám a testuji současné brambory a pokud najdu odrůdu, která se přibližuje kvalitě brambor mého dětství tak zaplatím za dvoukilový sáček 70 Kč. Český česnek nebo chutná česká jablka se v marketech téměř nevyskytují. Začínám být alergická na opakující se klišé, že za socializmu se stály fronty na banány. Dnes je lze koupit kilo za 20 korun. Nemám správné genetické vybavení živit se převážně banány. Co mě, jako postarší seniorku trápí, stejný problém je s kvalitním chlebem, který by vydržel celý týden, ale to je na jiný příběh.
Jitka Caklová
31.5.2019 12:56
"Bylo totiž známo že po bramborách se hloupne..." Tak už konečně vím, proč jsem to dotáhla tam, kam jsem to dotáhla, já jsem totiž na bramborách vyrostla. Půlku života jsem strávila plnohodnotnou prací v hospodářství a vím co to obnáší. Při dnešním, téměř pouze konzumním, stavu naší společnosti by mě zajímalo, kdyby se lány řepky a solárních panelů opět proměnily v pěstební plochy, kdo by na nich pracoval?
Květuše Pinkasová
31.5.2019 12:26
Tak jsem ještě nikdy o bramborách neuvažovala. Dnes je máme k obědu. Jíme je často, tak si vždy u nich na Tebe Jarmilko vzpomenu. Hezké zamyšlení o minulosti dnes tak ,,samozřejmé, pro nás nenahraditelné potravině", ale je fakt, že nic se nemá přehánět !
Hana Nováková
31.5.2019 09:58
mám moc ráda brambory ať už jako děti jsme si je pekly na ohníčku až po výrazné delikatesy, nebo třeba jen uvařené s máslem a mlékem....děkuji za článek
Dana Puchalská
31.5.2019 09:29
Velmi zajímavý článek. Jeden čas jsem nemohla brambory ani vidět, natož jíst. Protože jsme jako učedníci museli jezdit na bramborové brigády do Pelhřimova. Sbírali jsme tam ručně ty brambory co stroje nechaly ležet. Ach jo. To bláto a a déšť, no horror. A ty nedohledné lány - to byla moje dlouhou dobu noční můra. Jak nás to tam nebavilo,vždyť bylo nám 16
let.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA