Ilustrační foto: ingimage.com
Největší strach seniorů: Nechci být na obtíž
28. 5. 2019
Komplikuji vám život. Máte se mnou jen samé starosti. Jsem vám na obtíž. Kdybych tady nebyl, měli byste to jednodušší. Takové věty příbuzní často slýchají od starých a nemocných lidí. To, co dřívější generace považovaly za naprosto přirozenou fázi života, nyní označujeme výrazem: Být na obtíž.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Ježková
1.6.2019 13:32
Děkuji za článek. Taky mám strach z bezmoci. Děti nemám. A vím, že ani ty ne vždy mohou nebo chtějí se o rodiče postarat.
Hana Švejnohová
30.5.2019 22:14
Je to začarovaný kruh... Pamatuje snad někdo ze starší generace, že by měli "senioři" čtyřicetileté vnuky a plnoletá pravnoučata? Lidé žili pospolu, mladí se starali o své staroušky, kteří jimi ovšem byli v sedmdesáti, což je dnes často právě věk "dětí", pro které není vůbec snadné se postarat o bezmocného rodiče. Dnes je dlouhověkost aktuálním tématem, ale všichni chtějí své soukromí, každá generace žije samostatně a k návštěvě dvaadevadesátileté babičky se musí pravnoučata nutit. Mám tolik případů kolem sebe - a bude hůř...
Eva Mužíková
29.5.2019 23:09
Také bych si přála co nejdéle ničí péči nepotřebovat. Ale přání je jedna věc, vše může být rázem jinak.
Danka Rotyková
29.5.2019 21:04
Ivana má pravdu v tom, že to bylo dříve jednodušší, rodiny byly větší, vždy byl někdo, kdo mohl pomoci. Dnes ale nikdo z mladých netouží žít v jednom domě s rodiči a prarodiči. A nikdo nemůže nikoho nutit. Tak to prostě je.
Jana Kollinová
29.5.2019 15:09
Až nastane čas a s pomocí milovaných a milujících se dostaneme na druhý břeh, bude to pro ty, kteří si myslí, že pro pozůstalé je jejich odchod konec jejich kvalitní existence a mají obavy jak si pozůstalí bez nich poradí, problém, protože nemají vše včas vyřešeno to nejdůležitější a přeceňují svůj význam.
Marie Doušová
29.5.2019 12:03
Na obtíž nechce být asi nikdo,ale jak to zařídit ,aby se to nestalo, opravdu neumíme. Sama vím ,jak je těžké pečovat o staré nemohoucí rodiče a věnovat jim část svého života a žít jen pro ně. Oni nás vychovali a proto si zaslouží naší lásku ,a porozumnění a hlavně opatrování v jejich posledních hodinách života.
Jiří Libánský
29.5.2019 10:11
U nás je to spíš naopak. Všichni si myslí, že jsem jen neužitečná přítěž rodiny. Ale já jsem v pohodě. Vím, že jsem tím, kdo vždy ve všem umí moudře poradit a za všech okolností hýří humorem a dobrou náladou. Teď si to možná plně neuvědomují, ale až tady nebudu tak nevím, nevím, jak si poradí.
Hana Rypáčková
29.5.2019 09:00
Bylo to pravidlem ve slušných rodinách, že se postaraji o nemohoucí rodiče, ženy bývaly v domácnosti a staří často dříve umírali. Ještě, že nějaké domovy pro zestárlé a nemocné jsou. Dětem nejlépe pomůžeme tím, že budeme co nejdéle soběstační a samostatní.
Olga Škopánová
29.5.2019 08:39
Pane Boháčku to by bylo nejlepší, ale jak to chcete zařídit? Euthanasii nemáme a nějaké amatérské pokusy nadělají víc škody než užitku.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA