Hrátky s češtinou - 1. Divnopis český nás baví
FOTO: obec Brloh

Hrátky s češtinou - 1. Divnopis český nás baví

14. 5. 2019
Hrátky s češtinou
Autor: Libor Farský
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Já jsem bydlela od maličkave vesničce Útěchovice. Zajímalo by mne také, jak ten název vznikl. Tvůj článek jsem si ráda přečetla, najdu si znovu i ten, ve kterém jsi před léty psal o těch budovatelských začátcích v Brlohu.
Lidmila Nejedlá
Obcologie mě baví. Nejvíce mě fascinuje obec Bzí u Železného Brodu. Obdivuji tě, do jaké bouračky ses pustil, abys vytvořil sídlo pro bydlení. Byl jsi dobrý a stále.
Helenka Vambleki
Brumčo z Brlohu, ty ses zase rozjel :) Některé názvy vesnic jsou opravdu k zasmání či zamyšlení a přitom původ je úplně jiný, než název nabízí. Konkrétně u nás máme část Bohumína Pudlov - vůbec nic společného s pejsky, ale od slova pudlování, tj. historický výrobní postup zkujňování surového železa v pudlovacích pecích. Taky by mě zajímalo jak třeba přišla k názvu vesnice Chobot /přece nejsme Afrika/ . Naopak vypadá zcela jasně, že po mě se asi jmenují obce Červenka, Čučice, Hlušice, Tlustice, Babice, Líně, Kobylí...
Libor Farský
A já děkuji za další náměty k zamyšlení.
Marcela Pivcová
Výborně, Liborku, tohle je podle mne správný druh humoru. Ještě si můžeš ke Kvílici (nebo ke Kvílicím?) přidat Vrčení, případně Bzí. Doufám, že pokračování nenechá na sebe dlouho čekat.
Dana Puchalská
Moc hezké. Děkuju.
Hana Rypáčková
Jeden Brloh je také u nás, když se jede na Písek.
Alena Tollarová
Liborku Brložský, to jsi mě překvapil. Samozřejmě mile. Od napsání obou Obcologií už uplynuly nějaké ty Úterky i Pátky a můj jediný příspěvek do Hrátek s češtinou taky už není nejmladší (https://www.i60.cz/clanek/detail/16452/hratky-s-cestinou-prijmeni). Pořád mám v hlavě, že bych měla svoji sbírku nějak zúročit, ale pořád mám větry ve vlasech a toulavé boty na nohou, takže není čas. Zato sbírka vytrvale bobtná a jednou se k Tobě přidám. Díky. PS Tato půvabná vesnička se jmenuje Kocourov. Leč Kocourkov leží kousek od Hrobu :)
Zuzana Pivcová
Líbí se mi, jak místní často hájí svou variantu obce. např. podobně jako u vás v Brloze bydlí lidi na Mělníku. Názvy obcí a vše spojené s jejich historií mě zajímá. Když jsem se vracela z třídního srazu, jela jsem přes Kamenné Zboží. Ale to Ála zná. Také je zajímavé, jak jsou některé názvy podstatnými jmény rodu ženského v jednotném čísle (např. Rokytnice, Lomnice), zatímco jiné, vyhlížející formálně stejně, jsou číslo množné (Teplice, Lovosice). Větší města jsou známá, ale u různých méně známých obcí je v tom chaos, např. Kaplice. Díky za odbornou stať proloženou humorem.
Zdenka Soukupová
Je jich u nás opravdu dost, těch zvláštních názvů. Třeba Úterý (Plzeňsko), Pičín (Příbram), Šípy (Rakovník), Nosákov (Benešov). Nejbizarnější je asi Onen Svět (Klatovy).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%