Chcete si zdravě zamlsat? Zkuste pohanku
Foto: Spa hotel Lanterna

Chcete si zdravě zamlsat? Zkuste pohanku

16. 5. 2019

Pohanka odjakživa patřila mezi základní suroviny jídel. Dnes je velkou inspirací pro všechny, kdo chtějí jíst zdravě. Připravte si z ní netradiční dezert – pohanku provoněnou medem s pošírovanou hruškou a makovou omáčkou.

Pohanka nejenže může skvěle chutnat a má v kuchyni řadu využití, ale je lidskému organismu také velice prospěšná, a proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem vitamínů, minerálních látek, ale především rutinu, který podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě působí na cévní systém. "Například pohanka s mákem tvoří opravdu neobyčejnou chuťovou kombinaci, která vás určitě překvapí,“ říká kuchař Josef Tydlačka.

Sladká pohanka s hruškou, medem a pomerančovým přelivem

Na 6 porcí potřebujeme:
200 g pohanky, 200 g cukru krystal, 1 dcl bílého vína, 2 kousky badyánu, 4 hřebíčky

Postup:

- Uvaříme pohanku: 200 g přidáme do 250 ml vařící vody (vody má být tolik, aby hladina byla zhruba na výšku prstu nad pohankou). Po vložení pohanky již nevaříme, necháme odstát pod pokličkou. Pohanka vstřebá veškerou vodu a nabobtná.

- V malém hrnci rozpustíme cukr, zkaramelizujeme ho, přilijeme bílé víno, přidáme badyán a hřebíček a necháme svařit do sladkého nálevu. Pak koření vyjmeme.

- Do nálevu přidáme uvařenou pohanku, mírně prohřejeme a servírujeme na talíř společně s očištěnou hruškou (kompotovanou nebo povařenou doměkka), zakápneme medem a pomerančovým přelivem, případně čímkoli jiným dle chuti a fantazie

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Pohanku mám ráda, ale trochu jinak. Do uvařené trochu osolené porce pohanky dám kousek másla a nastrouhám menší stroužek česneku. Nikdo z rodiny ani ze známých to nejí, ale já si na tom vždy pochutnám. Hlavně v zimě.
Danka Rotyková
Pohanku můžu, ale dezert s cukrem nebo medem je pořád sladký dezert. Ale zkusit se má všechno, bude určitě moc dobrý.
Jana Šenbergerová
Pohanku mám ráda, ale s množstvím cukru už zas tak moc zdravá není. Víc se mi k ní hodí slaná chuť.
Karel Boháček
Pohanku pohaním - tu nemusím.
Zuzana Pivcová
Vařenou pohanku mám ráda, ale instatní pohanková kaše mě zklamala, byla jako bláto. To raději rýžovou nebo vločkovou.
Dana Puchalská
Pohanku mám ráda. A recept je víc než lákavý.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.