Proč jsou tchýně neoblíbené a u tchánů je tomu naopak
Ilustrační foto: ingimage.com

Proč jsou tchýně neoblíbené a u tchánů je tomu naopak

20. 2. 2017

Když si na internetu zadáme výraz tchýně, vyjede spousta anekdot. Většinou docela drsných, často až urážlivých. Ale pod slovem tchán ne. Je to tak, tchýně vzbuzují negativní představy, tcháni ne. Čím to je? A můžeme to nějak změnit?

60+ rodina
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(4.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Do ničeho se nepletu, nepreferuji syny a mám s děvčaty dobrý vztah. Oslovujeme se křestními jmény, děvčata mají ke mě důvěru a ctíme navzájem svoje soukromí.
Květoslava HOUDKOVÁ
Zažila jsem tchýni - babu jed - odstrašující, abych taková nebyla !! Rodiny dětí jsou už léta se mnou spokojeny - já s nimi také.
Květa Chobotová
Možná, že už letos se stanu tchyní....těším se....Moje bývalá tchyně a tchán už jsou v Pánu.....Měla jsem je moc a moc ráda, byli to čestní,pracovití lidé s velkou duší a srdcem.Vždycky jsem o nich mluvila jako o mamině a ocikovi,byli z Martina , ze Slovenska.Často na ně s láskou vzpomínám.
Jana Šenbergerová
Vtipy o tchýních se mi líbí, nikdy by mě nenapadlo se urážet. To moje maminka velmi těžce nesla, když můj manžel, který ji měl rád, neprozřetelně před ní řekl, že tchýně a uzené jsou nejlepší studené. Se svým zetěm vycházím dobře, i když někdy bych s ním raději vyběhla, ale totéž si může myslet on. :-) Moje tchýně mě jen trpěla a dávala mi to občas nepokrytě najevo. Trápilo mě to, ale už jsem ji pochopila a odpustila jí to. Všimli jste si, jak často se ve slovech označujících něco nepříjemného, nachází dvojhláska ch? Chmury, tchoř, mrcha, chudoba, chrobák, krchov, ... :-)
Alena Tollarová
Jsem tchýní dvojnásobnou a nepřipadá mi, že by to měla být nějaká tělesná vada. Cítím se normálně, jako máma - i těch holek, které si moji kluci přivedli. A myslím, že mě berou taky úplně normálně. Spojení nechci Ti radit, jsem do slovníku nezařadila a nikdy bych např. nešla do bytu mladých když nejsou doma, i když klíče visí u nás na věšáku. Vtipy mě pobavily.
Květoslava HOUDKOVÁ
Občas, když se někam registruji, chtějí-kromě mailu a hesla- ještě nějaké rozlišov. "jméno" - tak obvykle uvedu "mamaoma". Líbí se mi to a je pravdivé, protože obojí UŽ JSEM.
Hana Rypáčková
Nemám problém , beru je jako svéprávné lidi a nemyslím si, že jsem chytřejší . Ale nevím, kdybychom sdíleli společný prostor. Na dovolené je to jiné, než ve vlastním pelíšku. Asi jsem něco mezi Kuráží a Andělem. Ráda jsem soběstačná a ráda pomohu a vyjdu vstříc.
Květoslava HOUDKOVÁ
Mám se zetěm dobrý vztah - je ochotný, pomůže, do mne se nenaváží. Oba jdeme "s dobou" = PC (on líp), ale občas ho nadzvednu, když řeknu: "Víš, zeťáčku - ze všech PC nejvíc vydržela baba s tužkou. Ta dostala vir kýchavý, vypotila se a makala dál. A ty? - když ti vleze vir do PC - tak kde jsi ???"
Eva Balúchová
Určitě by oba vtipy moje zetě pobavily,přesto máme vztahy výborné.Vůbec mě nevadí slovo tchýně i když kluci(zeťové)o mě mluví jako maminka od Markéty,od Evy.Souhlasím s Marií,že jednodušší je vyjít se zeti než se snachami.
Marie Pudichová
Je dobré se nad tímto tématem zamyslet, i když jsem přesvědčená, že každá situace je svým způsobem originální a neexistuje universální rada jak si udržet dobré vztahy. Snažit se o to musí obě strany. Domnívám se, že pro tchýni je jednodušší zavděčit se zeťovi, než snaše.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%