FOTO: autorka
Pranostiky pro celý rok IX
1. 5. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Rypáčková
3.5.2019 09:18
Znám jich tak s bídou 5..Toto zchlazení by mohli být ledoví muži... Všechno je jako dřív než obvykle, tak proč ne.. Uvidíme.
Alena Tollarová
2.5.2019 21:06
Já znám jenom studený máj, v stodole ráj a tu o márách. Sice tomu nevěřím, ale vdávala jsem se raději hned první sobotu po máji :)
Zdenka Soukupová
2.5.2019 12:33
Je obdivuhodné, jak naši předci uměli krásně vysledovat a pojmenovat určité přírodní pravidelnosti. Mě se nejvíc líbí "Co červ v máji nesní, to sud na podzim polkne". Taky cítíte, jak to z toho sudu voní? Paní Věro, hezké a poučné.
Věra Ježková
2.5.2019 06:34
Děkuji vám. Mamerta jsem taky neznala. Google praví, že to byl biskup v 5. století, patron kojných. Čmert je určitě čert. Borku, to nevím. Někdo je nejspíš zná. Informace o autorovi této knížky jsem uvedla v úvodním článku.
Libor Farský
2.5.2019 05:52
Je úžasné jaká poezie na mne při čtení těchto pranostik vždy dýchne. Má chvála patří nejen jejich autorům, ale zejména jejich sběratelům. Jestlipak jsou vůbec známí?
Jana Kollinová
1.5.2019 10:51
Také mě zaujala pranostika o Mamertu a čmertu. Hledala jsem a je to čert. Obdobně Jana Š. říkám "po čmertech dobrá práce." Moje maminka říkávala, že po prvomájovém deštíku porostou dobře vlasy. Věro, nachytala jsem se a hledala na netu i výraz zdeník, ale to bude asi jen roztomilá přesmyčka. Takovým jsme ve škole říkávali "čáslavák," ale neptejte se mě proč. Opět jsem s potěšení četla moudra našich předků.
Dagmar Bartušková
1.5.2019 10:06
Věro, z toho množství pranostik, co jsi napsala, znám jen pár. Ráda jsem si je přečetla.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA