Velikonoční hlavička
Foto: autorka

Velikonoční hlavička

19. 4. 2019

Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej!

Ač na úvodním obrázku je hlavička jehňátka, věřte, že nejsem tak krutá. Hlavu z jehněte potřebovat nebudeme.

Zelený čtvrtek je pátý den předvelikonočního Svatého týdne, v tento den lkaní byla Poslední večeře Páně, kde Ježíš pravil, že je mezi apoštoly ten, jenž ho zradil.
Přívlastek zelený vznikl podle některých teorií zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (zelený čtvrtek). (zdroj Wikipedie)
V naší době se traduje, že na Zelený čtvrtek by se mělo konzumovat zelené jídlo, pozor není myšlen pařížský zelený salám! Nýbrž třeba špenát z čerstvých mladých kopřiv, různé byliny a jistě mnozí nepohrdnou ani zeleným pivem (brr! když pivečko, tak jen klasiku)
Přijměte malé pozvání na ochutnání velikonoční hlavičky – nádivky podle mého receptu.

Budeme potřebovat:
5 rohlíků nakrájených na kostičky
2 dcl vývaru nebo mléka
300 g uzeného masa
150 g anglické slaniny
1 cibuli
4 vejce
hrst mladých kopřiv + další byliny: petrželka, pažitka, jarní cibule, medvědí česnek
2 lžíce sádla nebo másla
muškátový oříšek, pepř, sůl

Nakrájené rohlíky zalejeme vývarem nebo mlékem, promícháme. Já používám pro výraznější chuť vývar z uzeného žebra.
Na kostičky nakrájíme také uzené maso a slaninu a dáme na sádlo restovat. Přidáme cibuli a ještě restujeme minimálně 10 minut, až začne restovaná cibule pěkně vonět. Směs necháme vychladit v pokojové teplotě.
Řádně promyjeme kopřivy a ostatní bylinky. Kopřivy spaříme vařící vodou, necháme okapat a vodu vymačkáme. Kopřivy i bylinky nakrájíme na jemno.
K rohlíkům přidáme masovou a bylinkovou směs, 4 žloutky, okořeníme dle chuti muškátovým oříškem, pepřem a solí. Vše lehce, ale důkladně promícháme. Potom přidáme dobře ušlehaný bílkový sníh, promícháme a vše dáme do vymazané zapékací mísy. Pečeme při teplotě 150 – 160ºC asi 45 minut.
Hlavička se může podávat teplá i studená.

Obyčejně přidávám do hlavičky také medvědí česnek, ale letos je na mém oblíbeném místě napadený nějakou rzí.

Hlavičku si můžete udělat kdykoli během jara, ne jen na Zelený čtvrtek.
Veselé velikonoce.

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Pro zeleňoučké kopřivy na tuto hlavičku jsem ráno zašla k potoku a trhala je pěkně orosené. Hlavička se povedla a moc chutnala. Určitě ji udělám častěji. Díky za recept.
Soňa Prachfeldová
Už se mi vaří, u nás tradice, dělám ji jak moje mamka a skoro jako Ty Elenko, jen nedávám tu cibulku.
Marie Seitlová
Hlavičku jsem neznala, ale nyní si ji dělám a chutná mi.
Anna Potůčková
Nikdy jsem nedělala ale někdy vyzkouším. Elen díky za recept!
Věra Ježková
Hlavičku budu péct zítra večer.
Zuzana Pivcová
Ta fotka je moc hezká, fandím jí už proto, že jsem taky beránek. Jen ten recept, to by mě musel někdo pozvat na výsledek.
Alena Vávrová
Tak tohle jídlo u nás na velikonoce také nikdy nechybí. Budu ji péct zítra.
Lenka Hudečková
Také dělám hlavičku, poslední roky ale mám nejraději tu z cukety...zítra ji asi udělám...
Alena Tollarová
Jak jsem nikdy velikonoční hlavičku nedělala, tak já jdu to uzený koupit! Fakt.
Dana Puchalská
Hlavička je dobrota. Ta u nás nikdy o velikonicích nechybí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.