Úvahy o historii školství – 1. Ozvěny pravěku
18. 4. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Šenbergerová
20.4.2019 17:22
Libore, jsem zvědavá, jak budeš úvahy o historii školství rozvíjet dál a zamyslíš-li se i nad jeho budouností.
Zdenka Jírová
20.4.2019 01:08
Moc pěkný a hlavně poučný článek.Líbí se mi, že je psaný s humorem.Úvaha o rozvíjení řeči je velmi sugestivní, patrně trvá dodnes. Jen mám někdy pocit, že nová generace v té spirále klouže trochu dolů. Vzhledem k masivnímu používání mobilů, počítačů a další elektrotechniky, kterou ani neumím pojmenovat, přestává se řeč rozvíjet, protože mladí si nepovídají, píší si ve zkratkách SMSky. Ty jsou stručné, takže o nějaký květnatý projev nejde. Knihy se také čtou málo,pokud vůbec, takže slovní zásoba je mizivá.Jestli to tak půjde díl, budou se muset zavést zase logopedické kurzy, aby se lidé mohli normálně domluvit.Těším se na pokračování.
Věra Ježková
18.4.2019 20:52
Já vím. Četla jsem to. Lze to poznat z mé třetí věty. Reagovala jsem i na Hanu N. Uměla bych napsat i recenzi – třeba, že školství je instituce, která za Adama neexistovala. Že bych nezaměňovala školství a učení. Nic ve zlém. Ty jsi byl učitel, já vědkyně. A oba nás to nějak poznamenalo. Logopedie by mě bavila, ač od přírody výřečnější nejsem. Ale měla jsem ráda fonetiku. Pokračování si ráda přečtu. :-)
Zuzana Pivcová
18.4.2019 19:33
I zde je vidět, že vývoj jde po spirále. Jenže ne vždy je to pokrok v pozitivním slova smyslu. Je pravda, že - ať muži nebo ženy - máme geneticky zakódováno něco už z pravěku. A jít proti tomu je jít proti Přirozenosti. Díky za odborný výklad, Libore.
Jana Hošková
18.4.2019 18:57
Libore, s velkým zájmem jsem si přečetla váš článek ! A líbí se mi, hlavně proto, že jste ho pojal taky trochu "netradičně" a s vtipem. OCEŇUJI! Četla jsem s velkým zájmem, protože ve své rodině (té původní, ale i té nynější) mám řadu pedagogů, mezi kterými jen já vyčnívám poněkud jako "černá ovce" s jiným zaměřením :-)). Řekla bych, že ženy ve vývoji lidstva hrály skutečně velmi významnou roli - pobavilo mne, jak jste napsal, že vedly "logopedické kurzy" pro muže !!! Myslím, že to je stoprocentně pravda a taky si osobně myslím, že spousta skupin v pravěku začínala jako MATRIARCHÁT ! Ženy byly důležité, uměly léčit, rodily děti a vždy se vědělo, které dítě patří té které matce, zatímco otec samozřejmě byl vždy většinou nejistý. Muži byli celé dny za zvěří, pak unaveni přitáhli, sesedli se kolem ohně a mlčeli. Na ženských bylo všechno to ostatní. Sehnat bobule, když se nic neulovilo, pořídit ošacení, vychovat děti - a domluvit se musely, zatímco chlapi spíše při lovech mlčeli, aby zvěř nevyplašili.
Podle mne prvotní výukou všech dětí bylo pozorování dospělých a jejich napodobování - což vlastně platí dodnes ! A s dělbou práce máte taky pravdu. V patriarchátu pak začali vládnout muži. A abych to ukončila taky úsměvně: nemyslete si pánové, že vládnete vy...odjakživa se říká, že tím krkem, který hýbe hlavou, je žena !!! :-))
Libor Farský
18.4.2019 15:27
Mně totiž šlo hlavně o různá podobenství v lidském konání v dávné historii a dnes, která mi připadají úsměvná. O našem a minulém století to je o něčem jiném.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA