České magi ze zahrádky aneb libeček lékařský
Ilustrační foto:pixabay. com

České magi ze zahrádky aneb libeček lékařský

6. 4. 2019

Krásný jarní den, přátelé.

Jak bývá mým zvykem, napíšu i tentokrát něco o rostlině, která je oblíbeným kořením u nás a taky léčivou rostlinou.

Při dobrém pěstování dokáže časem vytvořit pěkný keřík. Skoro každý si ji pěstuje buď na zahrádce nebo i v květináči na balkóně i za oknem kuchyně.

O jeho oblíbenosti svědčí i lidová pojmenování - libíček, lubeček, libčí, lobeček, vopich, mágovka, vlstek, miláček. 

Je to libeček lékařský - levisticum officinale Koch.

Pochází z hornatých zemí jižní Evropy a převládá názor, že pochází z Asie. Nejdřív se pěstoval v klášterech. Posléze ho mniši rozšířili do dalších zemí a pěstoval se nejvíc na horách. 

Sběr

Listy se sbírají v prvním roce pěstování. Kořen až v druhém roce. Ten se po očištění nakrájí, usuší a rozemele na jemný prášek, který má ještě výraznější chuť než čerstvý.

Léčivé účinky 

Působí účinně na jaterní problemy, snižuje plynatost, je vhodný jako lék při kolikách u dětí, je účinný při léčbě ledvinových kamenů. Zmírňuje projevy alergií, pomáhá při odhlenění a ulevuje od kašle.

Je to vynikající přírodní prostředek na čištění krve. 

Libečkový čaj 

2 čajové lžičky drceného kořene přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5 minut louhovat. Pijeme 3x denně. Mírní onemocnění dýchacích cest a posiluje organismus. 

Čaj na zvýšení koncentrace

1 díl kořene libečku, 1 díl natě z rozmarýnu, 1 díl natě z yzopu

Do 1/ litru vařící vody dáme 2 polévkové lžíce směsi a 10 minut louhujeme. Pijeme během dne po doušcích. Pro žádaný léčebný výsledek je nutné pít čaj alespoň 1 měsíc. 

Těhotné a kojící ženy by měly užívat libeček v minimálním množství. 

Využití v gastronomii 

Používá se k přípravě omáček, polévek, pokrmů z rýže, zeleninových, pokrmů z drůbeže. Špetka libečku dodá výjimečně dobrou chuť masovému vývaru.

Informace jsem čerpala ze svých zápisků.

bylinky
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Čaj z libečku jsem nepila. Jako koření do polévek ano. Je výborné chuti. Ale všeho s mírou.
Hana Rypáčková
Je můj oblíbený a už vyráží nové výhonky...
Blanka Bílá
Hezký den, máme ho už dlouho, ale teprve takříkajíc na stará kolena, jsem si ho oblíbila.Letos jsem ho chodila vyhlížet a dnes jsem ho použila na přípravu oběda.
Věra Ježková
Ten znám. Někdy i používám. :-)
Naděžda Špásová
Evi, já ho do brambor dávám taky. :-)
Naděžda Špásová
Ano, libeček je moje oblíbená bylinka. Dávám ho skoro do všech jídel. Už mi roste v květináči a půjde na zahradu. :-)
Eva Mužíková
Právě jsem zjistila, že můj libeček zdárně přečkal zimu na balkoně v kbelíku. Jíž má několik silných výhonků. Mám ho usušený, přidávám do polévek. Do těch brambor, jak píše Ivana zkusím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 52. týden

U tradic zůstaneme i na přelomu roku 2024 a 2025. Kvízové otázky tohoto týdne se budou týkat tradic novoročních.