Zájem o návštěvu lesů klesá po celém světě. Foto: Archiv
České děti nechodí do lesa. Jak to změnit?
1. 4. 2019České děti chodí stále méně do lesa. Třeba jen jednou za rok. Bojí se tam špíny, anebo že jim bude zima. Umí sice vyjmenovat pět zvířat, ale stromy už jim dělají problémy.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Šenbergerová
1.4.2019 18:03
Vždycky byly děti, které do lesa nechodily. Stejně jako dospělí. Teď tam nechodím ani já, milovnice lesa, protože ta spoušť po těžbě, která je všude kolem, nedělá ani v nejmenším dobře ani mým nohám, ani mému srdci. Obojí by se mi tam mohlo zlomit. :-(
Alena Vajdová
1.4.2019 14:46
Do lesa s dětmi chodím často. Starší dcera si ve třech letech přinesla klíště s následnou boreliózou, mladší zrovna předevčírem na botě výstavní psí exkrement, kterých je podél "hlavních" cestiček nepočítaně. Od pozorování brouků jsme uskakovaly asi sedmi cyklistům, kteří ani neměli zvonek. Vloni na nás v lese vyrazili tři velcí psi bez náhubků, vodítek i bez pánů. Ti byli asi 200 m zpátky, ještě na silnici. Když jsem volala, ať si psy zavolají, že tam mám malé děti, které se bojí, ještě na mě paní cedila nějaké nadávky, co tam lezu s dětmi. Opravdu si ten lesní adrenalin užívám... ?
Marta Novotná
1.4.2019 14:13
Mám vnoučata ve věkovém rozpětí 3 až 16 let, všechna do lesa chodí na procházky, na houby nebo prostě jen tak. Je to o rodině a návycích pohybu.
Znalostí o lese a přírodě se týká totéž, pokud s dítětem nikdo nemluví o věcech, které vidí kolem sebe nemůže je znát ani poznávat. A vše to začíná od miminka a věnovaném čase povídáním třeba u vhodné knížky. A že je jednodušší dát dítěti do ruky mobil nebo tablet víme všichni a vidíme to i u opravdu malých dětí.
Karel Boháček
1.4.2019 11:49
Je to prostě nuda být v lese, bolí je nožičky, nic tu není, jsou tu brouci...
Zoufalá situace za kterou vinu nenesou děti, ale rodiče a společnost.
Dana Puchalská
1.4.2019 10:02
Je to smutná realita dnešní doby. Než by šlo dítě s někým z rodiny do lesa, radši si dřepne doma k PC nebo k televizi. A tam tloustne a o přírodě v reálu neví zhola nic. Ale není se tomu co divit. Každý má oprávněný strach z infikovaných klíšťat. Jak tady píše Zuzana. Ačkoliv klíště se dá krásně chytit i v parcích ve městech.
Zuzana Pivcová
1.4.2019 09:57
Je pravda, že ani já v létě v Týně moc nechodím do lesa. Ovšem z jediného důvodu - obávám se klíšťat.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA