Dobrý den přeju všem, kteří rádi vaří a jedí.
Protože počasí je ještě chladné, napadlo mě napsat pár receptů na polévky.
Recepty jsou pro 5 osob.
Kamenická polévka
- 500 gr brambor, 5 gr kopru, 200 gr kořenové zeleniny, sůl, 400 gr sterilovaného zelí, 2,5 dcl mléka, 1 lžíce hladké mouky, mletý pepř, 2 vejce, 1 dcl smetany, 50 gr másla
Do vody dáme vařit oprané a překrájené zelí, na plátky nakrájenou zeleninu, jemně nakrájený kopr a uvaříme do měkka. Zalijeme zálivkou z mléka, mouky, pepře a soli. Očištěné brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě, zalijeme smetanou a vložíme do polévky. Přidáme na kostky nakrájené vařené vejce, zjemníme máslem a necháme přejít varem.
Špejcharská polévka
- 500 gr slepice, 100 gr kořenové zeleniny, nové koření, celý pepř, sůl
- Játrové knedlíčky: 100 gr hovězích jater, 1 vejce, 1 lžička hladké mouky, 1 lžíce strouhanky, 1 lžička krupice, mletý pepř, sůl, 1 stroužek česneku, 5 tyčinek makaronů
Slepici dáme vařit do studené vody. Přidáme sůl, nové koření, pepř, zavaříme a necháme táhnout. Hodinu před dovařením přidáme kořenovou zeleninu. Měkké maso vyjmeme, odbereme z kostí a nakrájíme na kostičky. Polévku scedíme, nakrájené maso a zeleninu vložíme do vývaru a zavaříme játrové knedlíčky s makarony.
Játrové knedlíčky : Játra umeleme, přidáme mouku, strouhanku, krupici, vejce, koření, sůl, česnek a zpracujeme v těsto. Utvoříme kulaté knedlíčky (3 kusy na jednu porci), které křížem a středem protkneme kousky makaronů.
Horácká cibulkačka
- 300 gr předního hovězího, 50 gr mrkve, 50 gr petržele, 50 gr celeru, 1 velká cibule, sůl, celý pepř, 3 vejce, 1 lžíce sádla, 100 gr chleba
Omyté maso vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme sůl ,celý pepř a přivedeme do varu a necháme na kraji plotny táhnout. Když je maso poloměkké, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a necháme ještě povařit. Maso vyndáme a vývar přecedíme. V cezeném vývaru povaříme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme rozšlehané vejce, dochutíme a přidáme na kostičky nakrájené maso. Vhodnou vložkou je chléb nakrájený na kostičky a osmažený na sádle.
Hauzírnická zalitá
- 200 gr kyselého zelí, 200 gr uzeného kolena, 300 gr brambor, kmín, sůl, kopr, 0,5 l mléka, 60 gr hladké mouky, ocet, cukr
Ve vodě uvaříme do měkka uzené koleno. Uvařené vykostíme a nakrájíme na kostičky. Do vývaru vložíme překrájené kyselé zelí, sůl, kmín, sekaný kopr, zavaříme a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali mouku, a provaříme. Přidáme na kostičky nakrájené vařené brambory, pokrájené uzené koleno a dochutíme octem a cukrem.
Na lavici vařená
- 500 gr brambor, 3 lžíce hladké mouky, 4 stroužky česneku, sůl, majoránka
Oloupaný česnek utřeme se solí a majoránkou. Brambory uvaříme do měkka, scedíme, přidáme mouku a dobře rozšleháme. Přidáme česnek, zalijeme vařící vodou a dobře rozmícháme.
Houbová se smetanou
- 1,5 l vývaru z kostí, 50 gr sádla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, 2 stroužky česneku, 30 gr sušených hub, 1 dcl smetany
- Nočky: 70 gr krupice, 1 vejce, sůl, zelená petrželka
Ze sádla, drobně pokrájené cibule, mleté papriky a mouky připravíme jíšku. Zalijeme vývarem z kostí a rozšleháme. Přidáme na plátky nakrájené a na másle orestované houby. Z krupice, vajíčka, soli, vody a nadrobno nakrájené petrželky připravíme těsto, z kterého lžičkou vykrajujeme malé nočky, které zavařujeme do vařící polévky a zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Povaříme a zjemníme smetanou.
Dobrou chuť všem přeje "Karfík".
Recepty jsem čerpala ze sešitku Horácká kuchařka. Autor František Mořický.