Soustředím se nebo budu se soustředit?
15. 3. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
18.3.2019 00:42
Mně se spojení " budu se soustředit" také nepřipadá české, považuji je za germanizmus. Netušila jsem, že je to nyní uznáno za spisovné vyjádření budoucího času i v češtině. Nezní to dobře.
Jana Hošková
16.3.2019 20:32
Tak když si přečteme všechny ty uvedené novotvary, vidíme, jak krásná a tvárná je ta naše čeština ! A jak jsem řekla na začátku článku: lid sám si zvolí, co se bude používat a co ne. Ať se to někomu líbí nebo ne.... :-))
Danka Rotyková
16.3.2019 20:30
Jano, naprosto rozumím Vašemu sdělení. Je to tak měsíc, co jsem se svého syna zeptala, jestli jsem tak stará, že se mi ten slovní obrat "budu se soustředit" nezdá. Za poslední rok jsem toto divné spojení slov slyšela několikrát a nemohu si pomoci, tahá mě to za uši. Chápu, že i český jazyk podléhá určitým změnám, přesto .... nechtěla bych, aby jsme si ho pomalu zaplevelili. Viz i předchozí příspěvky.
Dana Puchalská
16.3.2019 14:38
A co takové.....my vám to propoplatkujeme.... To je už doopravdy hybrid a ne čeština. A z toho mně už bolí
hlava.
Jitka Caklová
16.3.2019 08:53
"Budeme se soustředit!", oblíbený slogan nejen politiků. Čas budoucí = odloženo ad acta = planý slib, který k ničemu nezavazuje. Lépe mi zní a je mnohem účinnější, čas přítomný, hezky česky: Věnuji/věnujeme více pozornosti a proto žiji/žijeme lépe a radostněji, a mám/máme důvod nedívat se, jako ta ovce na obrázku".
Soňa Prachfeldová
16.3.2019 08:47
Já osobně si myslím, to neřeš ... Jedno co, nemám nic , přesněji by mělo být mám nic, je mi hrozně hezky, hrozně? , Samé perly, náhrdelníky by byly pro všechny ženy.
Jana Hošková
16.3.2019 08:32
Máte pravdu, Libore, ohledně té déle trvající činnosti - proto to taky asi bylo dáno nakonec do gramatiky jako možná alternativa. A k Věře: nad osobním myšlením jsem se ještě osobně nezamyslela :-) .Ale máte pravdu i s tím dalším, samozřejmě. Teď jste mne navedla na další "perlu" (ale někdo v tom nic nevidí): Mějte hezký den. To používají dnes mladí, evidentně je to z anglického Have a nice day...no co s tím naděláme, nic...
Věra Ježková
16.3.2019 07:53
Tak tohle mi vůbec nevadí. Souhlasím s Liborem, je to i otázka vidu. Osobně taky nesnáším, když si někdo osobně myslí. Nevím totiž, jak se myslí neosobně. Taky se mi nelíbí, jako Zuzce, když je něco zpátky a ne před. A mám další. Pozdravy typu Hezký dobrý den. Špatné používání neuter v množném čísle: okna byly otevřené; zájmen můj – svůj. Chybně psané dvojice zájmen: mě – mně, jí – ji. Aj.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA