Reinhard Heydrich na Pražském Hradě. FOTO: Bundesarchiv, commons.wikimedia.org
Okupace Československa a Protektorát
13. 3. 2019Dne 15. března 1939 začala okupace zbytku Československa německou armádou. Hned druhý den vydal Hitler výnos o zřízení tzv. Protektorátu Čechy a Morava. Co byl vlastně protektorát, jakou roli hrál a co znamenal ve skutečnosti pro Čechy?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Daubnerová
16.3.2019 00:10
Dobry den, jen pro presnost by bylo vhodnejsi uvest, ze 15.3.1939 doslo k okupaci pouze Cech a Moravy, proto take vznikl takto nazvany Protektorat. Slovensko 14.3.1939 vyhlasilo samostatnost a vznikl Slovensky stat, ktery se pripojil k fasistickemu Nemecku. Klero-fasisticky Slovenský stat bohuzel pachal napr. ve jmenu konecne zidovske otazky opravdu strasna zverstva na teto komunite. Prijde mi, ze je pro pochopeni dejin i veskerych souvislosti vhodne, vykladat historii ve vsech souvislostech.
Jiří Lupoměský
14.3.2019 11:38
Paní Pivcová, díky za připomenutí událostí před osmdesáti lety. Škoda, že naši mladí dnes už pomalu netuší, co se tehdy stalo, dějiny jsou jim postupně prezentovány tak, že Němci vlastně chtěli ochránit nás před Ruskem a že okupace v roce 1968 byla podstatně krutější než ta v roce 1939. Zkrátka - evropská nadvláda Německa se postupně vrací, o tom přeci už není pochyb...Díky za článek!
Jitka Hašková
14.3.2019 11:17
Vím od jedné své kamarádky, která už zemřela, že byly odebírány i české děti, hlavně sirotci a posuzovány podle vzhledu a dávány do německých rodin ty, které vypadaly rasově vhodně. Ona tomu jako dítě unikla, protože měla příliš slovansky vysedlé lícní kosti. Díky za článek.
Zuzana Pivcová
13.3.2019 21:10
Byla jsem upozorněna na věcné chyby v článku, a to hlavně, že Maďarsko nebylo okupovanou zemí. Bylo to Maďarské království, avšak pod stále větším tlakem Německa. Dále pak samotný název článku Okupace Československa by měl znít jako začátek první věty...Okupace zbytku Československa. Děkuji všem za pochopení.
Věra Ježková
13.3.2019 13:23
Zuzko, opět děkuji. V pondělí jsem na svém výletu z Kobylis poprvé došla k pomníku Operace Antrhopoid na Vychovatelně. Na 27. a 28. 5. mám připravena FD.
Hana Nováková
13.3.2019 11:05
Čekala jsem Zuzko, že se k tomuto osudovému datu nějakým způsobem vyjádříte. I když je to článek faktů, moc si ho vážím, tato historie nesmí být zapomenuta a tak díky a to jistě nejen za sebe za zveřejnění
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA