Historické foto StOA ČB
Proč byly bombardovány České Budějovice?
4. 3. 2019Jestliže přijde řeč na bombardování Drážďan, které představovalo pro většinu města totální zkázu, ještě dnes se řada lidí, zvláště starší generace, vysloví v tom smyslu, že Němci dostali, co si zasloužili. Ale co města na našem území, ve státě, který válku nevyprovokoval a nevedl? A nezničili je Němci, nýbrž Spojenci?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Libor Farský
14.3.2019 23:19
Zuzano, nevíš náhodou jestli v den mého narození 25.3.1945 byl nálet spojenců na Prahu? Mně maminka tvrdila, že jsem se za tohoto náletu narodil jako nedonošený a ve sklepě. Já ovšem mám rodný - či křestní list německo - český kde je uvedena jako místo narození porodnice. Nechtěl jsem mamince říct, že jí to nevěřím. Ovšem ještě je tu možnost, že to byl sklep v porodnici. :-(
Jiří Libánský
5.3.2019 20:01
Moc se mi líbí, že článek je tak informativní. Emoce, jaké každá válečná událost vyvolává, by ho mohly posunut jinam. On člověk s odstupem času může hodnotit objektivněji, ale také na druhou stranu v dané situaci v reálném čase a souvislostech by také hodnotil jinak. Celá ta tragedie spočívá ve válce samotné. Ani s rozborem oprávněnosti jednotlivých akcí bychom na to neměli zapomínat. Já bych raději řekl "neválčit" než "válčit lépe".
Zuzana Pivcová
5.3.2019 19:26
Karle, každý pátý Němec byl od nás? Asi ze Sudet, které byly připojeny k Říši, Ale Budějovice byly protektorát.
Marcela Pivcová
5.3.2019 13:58
To, že jsme byli nedobrovolnou součástí Říše, bylo rozhodně všeobecně známo - i spojencům- a útoky před blížícím se koncem války už sotva mohly ještě nějak výrazně situaci ovlivnit. Bohužel nám připomenou jen zlo válek a zmařené životy...
Karel Boháček
5.3.2019 12:54
Chomutov byl bombardován 7x, hlavně nádražní uzly, dodnes tu máme pozemky plné bomb na kterých je stavební uzávěra. To Tvoje -který válku nevyprovokoval a nevedl tu vůbec ale nesedí, byly jsme součást Říše, každý pátý Němec na frontě byl od nás.
Vladislava Dejmková
5.3.2019 11:48
Zuzko, moc děkuji, vyhledám a ráda se něco dozvím. Je pravda, že sídliště Dukla sousedí s letištěm a rafinerie Paramo je co by kamenem dohodil.
Zuzana Pivcová
5.3.2019 09:38
Vlaďko, Pardubice byly bombardovány už 24. 8. 1944, a to hlavně kvůli rafineriím, ale i tamnímu vojenskému letišti. Podrobné články najdete i na internetu po zadání "Bombardování Pardubic. Já už teď k vojenským archivním materiálům nemám bohužel přístup jako dřív.
Vladislava Dejmková
5.3.2019 06:58
Nevěřila bych, že mě článek o bombardování může tak zaujmout. Jako dítě jsem žila v Pardubicích na Dukle a v okolí byly díry po bombách. Patrně se tam na konci války také bombardovalo, ale nic o tom nevím. Kde bych se o tom mohla něco dozvědět?
Zdenka Jírová
5.3.2019 01:08
Vůbec jsem nevěděla, že spojenci vybombardovali i Č. Budějovice, děkuji za poučení.
Hana Rypáčková
4.3.2019 22:35
Nesmyslné..A 3. května 1945 byla bombardována Česká zbrojovka ve Strakonicích americkými hloubkaři.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA