
Ilustrační foto: ingimage.com
Jíme prošlé potraviny. Je to nebezpečné?
26. 2. 2019
To je ještě dobré. To je jen pár dní po datu spotřeby. Nevyhazuj to, to je škoda. Udělám z toho pomazánku. Pro někoho je používání potravin s prošlým datem spotřeby naprosto běžná věc, pro někoho je to nepředstavitelný hazard se zdravím.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Blanka Rybková
12.8.2020 01:20
V článku taky mohli napsat, jaká má být teplota v ledničce, jsou domácnosti, kde mají v ledničce 15°, protože nemají rádi moc vychlazené jogurty a pak říkají, že je to hrozné jak to výrobci dělají, že jogurty a mléko nevydrží do data spotřeby. Snad u mléčných výrobků to člověk pozná co je zkaženo a co ne. V ledničce má být maximálně 8°, ideál je 4°. Už se mi taky stalo, že se mi jogurt zkazil před datem spotřeby a tak jsem jej vyhodila, ale taky vydržel přes datum spotřeby.
Marie Faldynová
31.8.2019 22:56
V chladném počasí potraviny vydrží déle, v letních vedrech ani do záruky. Slyšela jsem, že máme přísné normy, takže i spotřeba do .. se nemusí brát příliš vážně. Ale je to na každém, co si vybere.
Soňa Prachfeldová
27.2.2019 20:06
U některých to opravdu nevadí, ale stalo se mi, že kuře v den spotřeby smrdělo, hned jsem to vyhodila. Snažím se , sledovat data, když nezapomenu ovšem brýle. Ráda nakupuji v Lídlu, připadá mi to tam lepší než v ostatních obchodech.
Karel Boháček
27.2.2019 08:06
Den či dva nevadí. Záleží na - materiálu - z čeho je jídlo vyrobeno. Paštika, majonéza, měkký salám - nebrat. Znám lidi co si kupují prošlé pečivo, to je zdravější na žaludeční a střevní problémy.
Jarmila Komberec Jakubcová
26.2.2019 20:23
Dano přirovnání k zelenému lučištníkovi nemá chybu. Moc jsem se nasmála. Můj zesnulý manžel měl jednu mánii - pořád by něco kupoval do zásob. Přitom nebyl velký jedlík. Pořád jsem ho musela kontrolovat, aby nenakupoval do zásob třeba různé konzervy. Je fakt, že jím občas jogurt o den později, ale zatím žiji.
Dana Puchalská
26.2.2019 17:53
U poznámky o vlašském salátu jsem si vzpomněla na perfektní povídku. Tam byl salát zelený jako lučištník a paní pravila, že je čerstvý.....
Jana Šenbergerová
26.2.2019 17:21
Pokud jde o potraviny s uvedeným datem minimální použitelnosti, je možné konzumovat je podle způsobu balení později i v řádu týdnů a měsíců. U označení "Spotřebujte do", je třeba být obezřetnější. Změna barvy, vůně, chuti, plíseň jsou dosti jasným vodítkem, co je lepší vyhodit.
Své zdraví riskujeme i při konzumaci "zdravých" potravin nevhodným způsobem.
Věra Ježková
26.2.2019 17:19
Data spotřeby u některých potravin sleduji. Dál pak používám vlastní rozum a zkušenost. Případně se zeptám přítele chemika, který tomu rozumí.
Danka Rotyková
26.2.2019 15:03
Data spotřeby sleduji, ale také se řídím svým čichem a chutí. Někdy je i pouhým zrakem vidět, že už není potravina čerstvá. Dnes už ani nespěchám, a proto mohu potvrdit, že je lepší nakupovat často menší množství. Pak nemusím nic vyhazovat. Když ale chodí ženy denně do zaměstnání, nedivím se, že se jim nechce vláčet se ještě po obchodech. Pak se nakupuje ve velkém a obvykle se musí i něco vyhodit. Pokud ale lidé na jídle šetří, riskují své zdraví a je to jejich volba.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA