Museli sloužit i naši občané ve Wehrmachtu?
Ilustrační foto: pixabay.com

Museli sloužit i naši občané ve Wehrmachtu?

26. 2. 2019

Čas od času pronikne na veřejnost něčí prohlášení, že Češi do velké míry kolaborovali za války s nacistickým režimem. Ba co víc, že mnozí dokonce dobrovolně sloužili v německé armádě.

historie
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslav Mazáč
Když jsem pracoval v osmdesátých letech na Opavsku, velice mě zaujalo jaké tam měli postaveny rodinné vily. Až jednou když jsme přišli po práci na pivo a hospoda byla vyzdobena (ani svátek neb slavnost), vyšlo najevo že 20.4. slaví každý rok, protože většina těch starých mužů byla ve wehrmachtu a pobírala důchod i z Německa.
Olga Škopánová
Před časem byly v MF Dnes uveřejněné vzpomínky starého muže, který jako chlapec narukoval k Wermachtu. To co popisoval bylo otřesné at na frontě proti Rusům či později doma, kde ho všichi brali za nepřítele.
Jiří Libánský
To je hodně zajimavý článek. Vůbec jsem netušil, jak složitá tu byla v tomto situace. Já si vždy myslel, že v Čechách se jednoduše vztahovala branná povinnost jen na občany s německou národností a hotovo.
Hana Nováková
Co jsem věděla jen okrajově, díky Zuzko za náhled do historie
Mirek Hahn
Bezva ! Díky.
Dana Puchalská
Ano, dějiny jsou víc než zajímavé. Část naší rodiny žila v Českém Těšíně a druhá zase ve Šluknovském výběžku a další v Chebu. Můj otec vždy říkal, že to byla doba víc než prapodivná a nerad na to vzpomínal.
Marie Seitlová
Zuzko děkuji za velmi zajímavý článek a vysvětlení situace ve Slezsku a hlavně na Hlučínsku.
Hana Rypáčková
Že byly na Hlučínsku problémy jsem věděla, velmi zajímavé a poučné..
Věra Ježková
Moc zajímavé. A tak vzdálené tvé poezii …

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%