Dobrý den a dobrou chuť všem. Bohatost a rozmanitost čínské kuchyně je skutečně obrovská. Ne nadarmo se neříká, že co neuteče nebo neuplave, má smůlu.
A jak praví znalci čínské kuchyně : všechno je k jídlu - kromě nohou od stolu, ty se opravdu jíst nedají.
A proto do dnešního dílu zařadím recepty na pokrmy z krabího masa. Vždyť v dnešní době už opravdu není problém sehnat krabí maso.
Červené krabí kuličky - pro 2 osoby
- 200 gr krabů, 60 gr slaniny, 1 žloutek, 30 gr šunky, 1 polévková lžíce sherry, 60 gr rozemleté cibule, špetka mletého zázvoru, sůl, pepř, olej
- Směs : 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce hovězí polévky, 1 kávová lžička usekané pažitky
Slaninu bez kůže a spařené, okapané krabí maso nakrájejte na drobno. Smíchejte s pomletou cibulkou, zázvorem, žloutkem, vínem a solí. Potom nakrájejte na drobno šunku. Z krabího masa udělejte kuličky velikosti jahod a obalte je v nakrájené šunce. V rozpáleném oleji smažte kuličky asi tři minuty. Při jídle namáčejte kuličky v sójové omáčce.
Sněhobílí krabi - pro 1 osobu
- 120 gr krabího masa, 4 bílky, 2 kávové lžičky škrobové mouky, sůl, 3 polévkové lžíce sherry, špetka glutasolu, olej
Oprané, posekané a posolené krabí maso obalte v jednom bílku smíchaném se škrobovou moukou a osmažte v hodně rozehřátém oleji. Při pečení udržujte kousky od sebe a opékejte po všech stranách. Asi po třech minutách maso vyndejte a nechte ho okapat. Do další pánve dejte dvě polévkové lžíce oleje, osmažené krabí maso, přidejte víno smíchané se špetkou soli a glutasolu a nakonec vlejte tři ušlehané bílky. Bílou krabí omeletu nechte ještě chvíli pod pokličkou v pánvi.
Penízkové koláčky z krbů - pro 2 osoby
- 1/4 kg krabího masa, 60 gr slaniny, 1 žloutek, 1 polévková lžíce sherry, špetka soli, 1 kávová lžička posekané cibulky, 2 kávové lžičky škrobové mouky, trochu pepře, olej, uvařená míchaná zelenina
Krabí maso a slaninu pokrájejte na kostičky, přidejte žloutek, sherry, škrobovou mouku, sůl a posekanou cibulku Dobře promíchejte. V rozehřátém oleji opečte z této směsi oválné placičky. Až budou opečené po obou stranách, posypte je pepřem a podávejte je s vařenou míchanou zeleninou.
Krabi s čajovými lístky - pro 2 až 3 osoby
- 300 gr krabího masa, 1 kávová lžička suchých lístků zeleného čaje, 1 polévková lžíce škrobové mouky, 1 žloutek, špetka soli, 1 rozkrájená zelená cibulka, 2 polévková lžíce sherry, špetka glutasolu, vepřové sádlo
Čajové lístky spařte horkou vodou a přes cedník přeced'te. Krabí maso obalte ve směsi žloutku, glutasolu, soli a škrobové mouky. Smažte v rozpáleném sádle a dbejte, aby se kousky neslepily. Na pánev jen vytřenou olejem dejte dobře okapané čajové lístky, opékejte a přidejte osmažené krabí maso.Nalejte sherry, přidejte mladou cibulku, zamíchejte nad ohněm a podávejte.
Dobrou chuť přeji vám všem.
A na závěr jedno poučení z čínské gastronomie.
Nejlepší je, když nad neobyčejným jídlem host prohlásí: "Tohle jsem nečekal!"
Recepty jsem čerpala ze svých zápisků.