Pomoc vládního vojska při ledové katastrofě na Vltavě. FOTO: VÚA
"Vladaři" nebyli jen panovníci
20. 2. 2019Použije-li dnešní vojenský historik slangový výraz "vladař", má tím na mysli příslušníka tzv. Vládního vojska, sloužícího v době války na našem území, tedy v protektorátu.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Miroslav Čuban
22.2.2019 10:15
Pane Matoušku,
Vladaři dračích údolí, autoři Brůna a Marek, r. Vydání 1999. S pozdravem Čuban
František Matoušek
22.2.2019 08:29
Pane Čubane, mohl by jste zmínit autora knihy, kterou doporučujete? Díky.
Soňa Prachfeldová
22.2.2019 07:41
To byly těžké doby pro české vojáky ,pro jejich rodiny , pro celou zemi. Zuzko děkuji ,se zájmem jsem si přečetla.
Benjamin Zigmund
21.2.2019 13:18
Krásná znalost historických událostí. A článek je skutečně fundovaný, moc hezky napsaný. Děkuji za to.
Miroslav Čuban
20.2.2019 21:23
Doporučuji přečíst knihu Vládci dračích údolí. Dopodrobna rozepsáno nasazení v Itálii, včetně bojů po boku italských partizánů proti německým nacistům a místním fašistům. Manželka tam měla dědu, bývalého poddůstojníka u dělostřelectva. Tzv. se ztratil při náletu Spojenců na Milán. Generál Eminger byl prototypem vlastence. Na otázku vojáků, co mají dělat při setkání s partizány, jim odpověděl následující:" Když jich bude málo, přehlédnete je. Když jich bude hodně, necháte se zajmout." Po válce zemřel v chudobě.
Jarmila Komberec Jakubcová
20.2.2019 19:17
Moc zajímavý článek, dozvěděla jsem se něco, co jsem neznala. Zuzko máš velké znalosti z naší historie, piš dál.
Hana Rypáčková
20.2.2019 18:27
No, už se nezeptám, ale nějak jsem to u dejvickejch zaslechla.Asi to platnej jako vládní vojsko v Itálii. Zajímavé..
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA