Mám ráda kuchařské knihy - IL. díl
Ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - IL. díl

22. 2. 2019

Dobrý den přeju všem, kteří mají rádi rádi dobré jídlo. V minulém díle jsem psala, že čínská kuchyně je dost oblíbená a že napíšu určitě další pokračování. Tak tady je. A jsou to recepty z vepřového masa,které je v Číně velice oblíbené.

Maso křehké jako víla 

  • 1/2 kg tučného vepřového od kosti, 1 šálek sherry, 1 šálek sójové omáčky, 3/4 šálku cukru, 1 kávová lžička soli

Maso rozkrájejte na kostičky a spolu se všemi přísadami vložte do pudingové formy. Dobře uzavřenou formu postavte do vařící vody a nechte vařit tři hodiny. Voda musí dosahovat do poloviny formy, proto během vaření vodu stále dolévejte. Potom maso přeced'te a podávejte bez šťávy - tu můžete použít při přípravě zeleniny apod.

Skořicové květy - pro 4 osoby 

  • 320 gr vepřového masa, 2 vejce, 2 vrchovaté polévkové lžíce rýžové hladké mouky, trochu pepře, trochu soli, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce cukru, 2 polévkové lžíce octa, 2 kávové lžičky škrobové mouky, 1 kávová lžička glutasolu, 1 kávová lžička posekané cibulky, 1 polévková lžíce konopného oleje

Maso rozkrájejte na plátky a tupou stranou nože rozklepejte na tenké placičky. Ty nakrájejte na nudličky, dejte do misky a promíchejte s jednou kávovou lžičkou sójové omáčky, cukrem a jednou kávovou lžičkou glutasolu. Rozšleháte dvě vejce, smícháte je s rýžovou moukou a v této směsi dobře obalíte. Do horkého oleje v hluboké pánvi nasypete maso. Olej je nutno udržovat ve stejnoměrné teplotě. Maso v něm necháte asi dvě minuty, až zežloutne do barvy skořicových květů. Pak maso vyjmete a okapané dáte na teplou mísu. Olej z pánve odlejte, aby zůstalo jen vymaštěné dno, přidejte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Potom vmícháte ostatní přísady: sójovou omáčku, ocet a škrobovou mouku rozmíchanou ve studené vodě. Omáčku necháte povařit za stálého míchání a nalijte ji do malých misek. Do druhé pánve dáte trochu konopného oleje, a až se rozehřeje, přidáte cibulku a maso. Promícháte, opepříte, osolíte. Při jídle namáčíte maso v omáčce. 

Vepřové v karamelu 

  • 1/4 kg vepřového bůčku bez kůže, 2 polévkové lžíce cukru, 1 pokrájená střední cibulka, 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky, 1 kávová lžička mletého zázvoru, 1/2 šálku sójové omáčky, 1/2 šálku bílého sladkého vína, 1 kávová lžička soli, 1 polévková lžíce oleje

Opečte maso narychlo v troubě, až zhnědne. Pak celý kousek ponoříte do vařící vody, vyndáte a rozkrájíte na kostičky. Do hluboké pánve dáte jednu polévkovou lžíci oleje, všechen cukr a do hněda zkaramelizujete. Potom přidáte cibulku, česnek, zázvor, sójovou omáčku, víno, sůl a kostičky masa a vše na mírném ohni dusíte pod pokličkou asi hodinu. (Sádlo, které se objeví na povrchu, seberete lžičkou.) 

 Kořeněné masové kuličky - pro 4 až 6 osob

  • 1/2 kg mletého tučného vepřového, 2 polévkové lžíce sherry, 3 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 kávová lžička cukru  1/2 kávové lžičky soli, 1/2 kávové lžičky pálivé papriky, hladká mouka dle potřeby, 2 kávové lžičky jemně nasekané cibulky, 2 kávové lžičky jemně rozemletého zázvoru 

Všechny přísady zamíchejte do mletého masa a přidejte dostatek hladké mouky, aby směs držela pohromadě. Potom udělejte asi 25 kuliček a obalte je v mouce. Mezitím v hluboké pánvi rozehřejte olej, až se z něho bude kouřit, ponořte tam drátěný košík s kuličkami. Opečte je po všech stranách a stále pohybujte kovovým košíkem, aby byly kuličky stejnoměrně na povrchu křupavé.

Voňavé vepřové - pro 6 až 8 osob 

  • 1 kg tučného vepřového od kosti, 1 šálek krájené jarní cibulky, 1,5 šálku sherry, neplný šálek cukru, 1/2 šálku sójové omáčky, 3 kousky skořice, 1 špalíček zázvoru, 1 kávová lžička anýzu, 8 hřebíčků, okrájená kůra z 1/2 citrónu, 1 kávová lžička soli 

Nakrájíte maso na deseticentimetrové proužky. Do velkého hrnce s jedním litrem vody dejte vařit všechny přísady kromě cibulky. Když začne voda vřít, přidejte do ní maso i s cibulkou. Stále přilévejte vodu, aby se maso nepřipálilo. Potom maso vyjměte a nakrájejte na malé čtverečky. Maso se podává bez tekutiny, ve které se vařilo.  

Vepřové maso s vlašskými ořechy

  • 360 gr libového vepřového, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 1/2 polévkové lžíce hnědého (anebo práškového) cukru, 1/2 šálku oloupaných vlašských ořechů, sůl, olej

Zcela libové maso rozkrájejte na malé kousky a smíchejte s jednou polévkovou lžící sójové omáčky, s cukrem a moukou. V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte jeden šálek oleje a za stálého míchání vkládejte po částech maso. Asi po pěti minutách dostane maso hnědou kůrku. Potom kousky vyndejte a nechte okapat na sítu. V menší pánvi opečte na jedné polévkové lžíci oleje ořechová jádra, přidejte okapané maso, jednu polévkovou lžíci sójové omáčky, podle chuti osolte a maso dopečte. Neměli byste však už péci déle než tři minuty.

 

Dobrou chuť i inspiraci všem přeje "Karfík".

Recepty jsem vyhledala ve svých zápiscích. 

recepty
Hodnocení:
(4.7 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Zajímavé recepty, čínská jídla mi chutnají, ale v Číně to chutnalo jinak než u nás.
Dagmar Bartušková
Já bych okoštovala všechny recepty. A tučné vepřové mi jednou za čas vůbec nevadí.
Danka Rotyková
Tedy Dano, to vepřové s ořechy určitě uvařím. Recepty jsou tak logicky napsané, že mne to svádí zkusit. A taky mám dobrý důvod - syn má takové dobroty moc rád a mě vaření stále baví. Tak díky!
Věra Ježková
Představa tučného vepřového (jakož i jiného) mi není zrovna libá. Nechala bych se pozvat na vepřové s ořechy. :-)
Eva Mužíková
Já nedám dopustit na vepřo, knedlo, zelo... ale kdyby mi to někdo nabídl, určitě bych neodmítla.
Naděžda Špásová
Ve stáncích si kupujeme čínu jen kuřecí, radši, ale není nad prasátko, na tom jsem vyrostla a baštím ho dodnes. Z tvé nabídky bych si asi taky vybrala. :-)
Marie Doušová
Nevím ,zdá se mi to celé nějaké na sladko a to moc nemusím. Ale je to jiná kuchyně a někomu to chutná.
Hana Nováková
Mám ráda čínu s hodnou porcí zeleniny a sojovku, zázvor a sposty jejich dobrých kořeníček
Zuzana Pivcová
Ach jo, zůstanu u polévky a obloženého chleba. Ale tohle jsou alespoň pořádné čínské recepty, ne to ve fastfoodech, kde je vše stejné, stejná šťáva a jen buď rýže nebo nudle.
Hana Rypáčková
Dnes jsem si nevybrala....Udělám rizoto...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA