Fota vil Turistika.cz, ostatní snímky autorka
Kouzlo secesních vil aneb to naše "Královské" město
16. 2. 2019Ve skupině Most na facebooku jsem sdílela zajímavosti o secesních vilách na Zahražanech a moc mne potešilo, že to mělo takovou odezvu v komentářích a líbilo se. I proto tento článek, aby ani čtenáři portálu i60 nepřišli zkrátka.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Krausová
17.2.2019 15:02
Soni a Hani. Most nejsou jen paneláky. Třeba oblast Zahražan je pěkná a klidná. Já osobně bydlím v cihlové zástavbě, kde máme stromy, zeleň a od jara do podzimu můžeme i u domu posedět na lavičce s kávou a poklábosit se sousedama. Most není jen Hněvín, kostel, ale i hipodrom (koně), autodrom, les Ressl, Široký vrh, divadlo (byť moderní stavba) ad. A to nemluvím o blízkých horách Klíny, ale i nádherná cesta motoráčkem na Moldavu, kde se mi moc líbí. To královské, historické město ale chybí...
Hana Rypáčková
17.2.2019 09:52
V září jsem byla na Teplicku i v Mostě. Ten nový se mi nelíbil, jen ten Hněvín nahoře...Vily jsou zajímavé...
Soňa Prachfeldová
17.2.2019 08:05
Jsou to nevratné škody, spáchané na této těžce zkoušené krajine, která musela ustoupit těžbě uhlí a průmyslu. Kolik obcí minulý režim zlikvidoval a následky vidíme dodnes. Most patří takzvaně k moderním mladým městum, mně připadá jak krabicová skládanka ze samých paneláku. Ze starého Mostu už není nic, navštívila jsem museum a to se mi líbilo. Také děkuji za tento článek.
Věra Ježková
17.2.2019 07:14
Evo, díky za zajímavý článek a hezké fotky. V Mostě jsem nebyla. Na stejnojmenný seriál se nedívám. Předsudky vůči žádným městům a místům netrpím.
Eva Krausová
16.2.2019 21:54
Dano, stavby a historické skvosty neohlodal zub času, ale nechala je zchátrat tehdejší komunistická vláda a následně zbourat královské město. Je to neomluvitelný čin, protože uhlí to byla jen záminka...
Eva Krausová
16.2.2019 21:47
Zuzko, vládní moc si tenkrát myslela, že přestěhováním kostela smaže z myslí a vzpomínek lidí historické město Most. To se nestalo, vzpomínky nám nikdo nevezme. Když člověk vidí video o tomto historickém městě, je mu do pláče, co způsobili za nevratnou ztrátu...
Dana Puchalská
16.2.2019 20:21
Ano je škoda že některé stavby zub času opravdu nemilosrdně ohlodal. Musely být dříve moc krásné.
Zuzana Pivcová
16.2.2019 19:23
Pamatuji si, Evi, na tu megaakci, kdy se přemísťoval u vás v Mostě ten chrám. Bylo to všude ve sdělovacích prostředcích, aby bylo vidět, jak vládní moc dbá na záchranu kulturních památek. O tom, co tam naopak bylo bez zájmu zničeno, jsem tehdy nevěděla nic.
Margita Melegova
16.2.2019 18:48
Most se nam velice libil, jen kostel byl pro nas daleko a Hnevin vysoko, to uz tak byva, kdyz chce clovek obdivovat krasu v pozdnim veku.
Eva Krausová
16.2.2019 18:15
Pro upřesnění, protože ne vždy jsou informace na webu přesné. Úvodní vila č.p. 999 patřila E. Johnovi dle sdělení R. Petržilka.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA