Mám ráda kuchařské knihy - XLVI.díl
ilustrační foto:pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XLVI.díl

7. 2. 2019

Dobrý den, přátelé dobré gastronomie. 

V dnešním díle se budu věnovat receptům, které jsou oblíbené u našich sousedů na Slovensku.

A slovenská kuchyně má jedno, co my v Čechách, Moravě i Slezsku máme také ve velké oblibě. A to je ovčí sýr bryndza.

A dá se z ní připravit mnoho skvělých jídel. Ostatně, zde je dost dobrá nabídka. 

Bryndzová polévka - demikát - 4 porce

  • 150 gr bryndzy, 1 malá cibule, kmín, 4 krajíce staršího chleba, 1 litr převařené vody nebo vývar z brambor

Bryndzu vyšleháme s nakrájenou cibulí,rozkrájeným chlebem a rozdrceným kmínem. Zalejeme převařenou osolenou vodou nebo vývarem, promícháme a podáváme.

Bryndzová polévka s nudlem - 4 porce

  • 120 gr nudlí, 6 dcl vývaru z nudlí, sůl, mletá červená paprika, kopr, 150 gr bryndzy, 2 dcl mléka

Nudle uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme a rozdělíme na talíře. Do 6 dcl vývaru z nudlí přidáme mletou červenou papriku, posekaný kopr, necháme zavařit, přilejeme mléko, zašleháme bryndzu a nalejeme na nudle.

Moc dobré jsou i zavářky do polévek z bryndzy.

Bryndzové nudle - 4 porce

  • 160 gr hrubé mouky, sůl, 1 vejce, 60 gr bryndzy

Do prosáté mouky přidáme vejce, osolíme ,přidáme bryndzu a zamícháme nudlové těsto. Na pomoučněném vále ho rozválíme a nakrájíme na širší nudle, které uvaříme ve vodě. Můžeme je zavářet do hotové polévky.

Hodí se do vývaru z kostí, masa a zeleniny i do zelňačky.

Bryndzové knedlíčky - 4 porce

  • 40 gr slaniny, 1 malá cibule, 1 houska, 2 lžíce mléka, 100 gr bryndzy, 1 vejce, pažitka, 50 gr krupice, sůl

Nadrobno nakrájenou slaninu napůl opražíme, přidáme nastrouhanou cibuli, na kostky nakrájenou žemli. Osmažíme do zlatova a pokropíme mlékem. Bryndzu vyšleháme se žloutkem a nakrájenou pažitkou. Přidáme krupici, housku se slaninou, sůl a tuhý sníh z bílku. Uděláme malé knedlíčky, které ihned zavaříme do vařící polévky.

A skvělé jsou pomazánky. Je jich neuvěřitelné množství. Vybrala jsem dvě. Ostatně posuďte sami. 

Bryndzová pomazánka z Liptova

  • 250 gr bryndzy, 100 gr másla, 1 cibule, 1 lžička červené papriky, kmín, 1 lžička hořčice, 2 lžíce piva, svazek pažitky 

Máslo vyšleháme s nastrouhanou cibulí, rozdrceným kmínem, červenou paprikou, hořčicí, nakrájenou pažitkou, bryndzou a pivem.

Můžeme přimíchat i lžičku sardelové pasty nebo kečupu. Když přidáme obě dvě příchutě, vznikne pikantní pomazánka.

Když vynecháme pivo a hořčici a necháme jen  pažitku, budeme mít jarní bryndzovou pomazánku.

Bryndzová pomazánka s uzeným masem

  • 150 gr bryndzy, 100 gr vařeného uzeného masa nebo šunky, 40 gr másla, 1 lžička hořčice, kmín, pažitka 

Do bryndzy zamícháme umleté uzené maso  hořčici, kmín a nakrájenou pažitku. Máslo přidáme, jen když je maso málo tučné. 

Stejně můžeme připravit pomazánku i ze salámu, masa z uzenáče, lososa i s paštikou.

Existuje také varianta, že ubereme trochu masa a dáme do pomazánky více bryndzy (20 - 30 gr). Jde o to, jak moc máte rádi maso. 

A moc dobré jsou i tyto 3 následující recepty. 

Bryndzový koláč 

  • 500 gr polohrubé mouky, 50 gr másla, 1 žloutek, sůl, 20 gr droždí, 3 dcl mléka, 100 gr slaniny, 250 gr bryndzy, 6 lžic zakysané smetany, pažitka, kmín, 1 malá cibule

Do středu prosáté mouky uděláme jamku, rozdrobíme do ní droždí, zalijeme teplým mlékem a necháme zkynout. Přidáme změklé máslo, sůl, žloutek a se zbylým teplým mlékem zamícháme těsto, které necháme na teplém místě kynout. Vykynuté rozválíme na velikost plechu, přeložíme na vymaštěný plech (nebo na pečicí papír) a napůl upečeme. Když se těsto peče, opražíme na kostky nakrájenou slaninu s cibulí do růžova. Těsto vyndáme z trouby, posypeme opečenou slaninou a cibulí, poklademe bryndzou, kmínem, polejeme smetanou, posypeme nakrájenou pažitkou a v horké troubě dopečeme .

Podáváme s kyselým mlékem. Je vhodný jako pohoštění k pivu, vínu nebo čaji.  

Křehké bryndzová kolečka (velmi lehké a rychlé na přípravu) 

  • 300 gr bryndzy, 250 gr másla, 300 gr polohrubé mouky, vejce na potření, sůl a kmín na posypání 

Z bryndzy, másla a mouky vypracujeme těsto, vykrájíme z něho kolečka , poklademe je nejdřív na papír, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí a kmínem a upečeme ve středně vyhřáté troubě. 

Bryndzové pirohy - 4 porce

  • 1 kg brambor, 120 gr hrubé mouky, sůl, 1 vejce, 120 gr krupice 

Náplň : 200 gr bryndzy, 1 vařená brambora, 2 lžíce mléka, sůl 

Na posypání : 100 gr bryndzy, 100 gr slaniny, kopr

Uvařené ještě horké brambory prolisujeme, přidáme mouku a sůl a vypracujeme těsto. Necháme jej vychladnout a do studeného zapracujeme vejce a krupici. Těsto rozválíme na výšku 3-4 mm, na jednu polovinu dáme hromádky bryndzové náplně, přikryjeme druhou polovinou těsta, okolo hromádek přitlačíme a rádýlkem vykrájíme tvary pirohů. Dáme vařit do vroucí vody, potom vybereme, polejeme na kostky nakrájenou osmaženou slaninou, posypeme rozdrobenou bryndzou a nasekaným  koprem.

Náplň : Do bryndzy zamícháme uvařenou a prolisovanou  bramboru, mléko a podle chuti osolíme. 

Podáváme s kyselým mlékem nebo podmáslím.

 

Recepty jsem čerpala z mých zápisků a výstřižků o jidlech z mléka a sýrech. 

2 recepty jsem našla v knížečce Jedlá z mlieka a mliečnych vyrobkov. Autorka Anna Marienková z roku 1977. 

 

P. S. Neodolala jsem a pod článek dala ještě jednu krásnou fotografii přírody na Slovensku. 

 Dobrou chuť přeje "Karfík. 

recepty
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Bryndzu ráda. Ale je moc vydatná. Recepty jsou inspirativní a lákavé. (Taky bych normálně psala "dz".)
Dana Puchalská
Zuzano. Já taky měla dilema, jestli jsem slovo bryndza napsala správně česky. Překládala jsem to sama. Snad mi to projde. :-) :-) :-) Tak jsem se koukla na recepty v mé knize zápisků a všude byla bryndza.
Zuzana Pivcová
Přemýšlela jsem, jestli se píše brynza nebo bryndza, jako měla Danka. Pravily chytré stránky, že snad česky z a slovensky dz. Vlastně je to jedno, hlavně, že pokrmy s ní tak dobře chutnají. I když já znám vlastně jen halušky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA