Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Zdenka Žichovská
2.2.2019 01:07
Až teď jsem si přečetla předcházející odpovědi, na ten druhý způsob, který popisuje Zuzka jsem nepřišla.
Zdenka Žichovská
2.2.2019 00:56
1/naplním 3litrové vědro a přeliju do 5litrového, 2/ještě jednou naplním 3litrové a přileju do 5 litrového - 1 litr už se tam nevejde, tak těch 5 litrů vyliju a do 5ti litrového přeliju ten poslední litr, naplním 3 litrové a přeliju do 5ti litrového Výsledek v 5ti litrovém kbelíku mám 1 + 3 litry. Je to jednoduché a snad jsem to napsala srozumitelně.
Jarmila Nedvídková
1.2.2019 21:41
Já naplnila 5 litrový a nalila do 3.litrového a ten vylila. z 5 litrového nalila do třílitrového ty 2 litry co zůstaly. pak naplnila pětilitrový a dolila třílitrový takže mi zůstalo v 5 litrovém ta 4 litry. K druhému řešení paní Dejmkové mám dotaz. Máme jen dvě vědra a vodu, nebo je tu myšlené více věder 5 a 3 litrové? Vychází to z jejího druhého řešení. že si odlila do třetího vědra ty dva litry bokem. Chválím paní Zuzanu a Marcelu za první řešení.
Zuzana Pivcová
1.2.2019 20:08
Tak my s Marcelou: 1. Naplním 3litrový a přeleju do 5litrového. Znovu naplním 3litrový a doleju potřebné 2 litry do 5litrového. V 3litrovém mi zbyl jeden litr. Vyleju celý plný 5litrový a přeleju do něj zbylý 1 litr z 3litrového. Pak natočím celý 3litrový a celý ho přeleju do 5litrového, kde čeká 1 litr. A mám 4. A řešení 2: Z 5litrového plného naplním 3litrový a ten vyleju. V 5litrovém zbyly 2 litry a ty přeleju zase do 3litrového, takže tam budou 2 l. Naplním celý 5litrový a z něj 1 litr naleju k těm 2 l v 3litrovém, aby byl plný. Tím pádem mi v 5litrovém zbyly opět žádané 4 litry.
Dana Puchalská
1.2.2019 18:51
Sláva,ještě to se mnou není tak špatné.
Vladislava Dejmková
1.2.2019 18:40
Moje řešení:
- naplním 5litrové vědro
- z něj naplním 3litrové (zbudou 2 litry)
- 3litrové vyleju
- naleju zbylé 2 litry do 3litrového
- naplním 5litrové
- doleju z něj 3litrové (v něm je místo na 1 litr)
- zbyly mi 4 litry
Řešení 2:
- naplním pětilitrové
- z něj naplním 3 litrové
- zbylé dva litry si dám stranou
- znovu naplním pětilitrové
- z něj třílitrové
- zbylé dva litry předám k prvním dvěma litrům a mám 4 litry
Pochvala všem, co přemýšleli!
Dana Puchalská
1.2.2019 18:39
A znamínko neboli vodorovnou čárku bych si pak do toho vědra asi udělat nemohla,co ? To by bylo úplně nejlepší.
Jana Kollinová
1.2.2019 18:27
Dana má pěkné řešení, ale umíte si představit kolik vody vytlačíte ponořováním 3l vědra do po okraj plného 5l. Nejspíš nebude Dana muset ani polovinu ulívat. Dalo by se to vypočítat! :-)
Dana Puchalská
1.2.2019 16:44
Když do většího 5 l vědra dám menší a naliji vodu až po okraj. Pak vytáhnu to malé 3 l plné, tak ve velkém musí zůstat 2 l vody. A pak uleju polovinu a mám onen 1 litr.
Jana Kollinová
1.2.2019 15:30
Ivano, prozraď alespoň kolik úkonů musíš provést při tvém řešení.
Načíst starší příspěvky