Jan aneb Bylo nám něco kolem dvaceti
Foto: autorka (Mladý svět č. 4/1969, achiv autorky)

Jan aneb Bylo nám něco kolem dvaceti

16. 1. 2019

Já vím, tebe to také učili, to o odvaze, přátelství a cti... Tak začínala má básnička s názvem "Tomu prvnímu" s datem vzniku 21. 1. 1969. Napsala jsem ji v necelých 20ti letech právě zemřelému Janu Palachovi.

historie Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
V té době mi bylo málo let, než abych to mohla nějak intenzívněji vnímat. Doma se přede mnou moc nemluvilo, to až mnohem později. Zrovna jsme s pár spolužačkami skončily v kulturáku rytmikou, když jsme zahlédly u šatny puštěnou malou telku a u ní hlouček lidí. Nakoukly jsme a tam vysílali přímý přenos umírajícího Jana Palacha. Bylo to hrozné. Chudák jeho matka... Dnes jsem na Václaváku nasvítila světýlko a prohlédla výstavu o Palachovi a dalších, kteří podobným způsobem dobrovolně ukončili život.
Jitka Hašková
Pro mě to byl šok. Dozvěděla jsem se to v Londýně z novin. je to velmi bolestivá vzpomínka.
Zuzana Pivcová
To je ale rukopis dvacetileté, právě tak jako její zážitky.
Libor Farský
Děkuji, Zuzko, za tuto citlivě prožívanou vzpomínku. Studoval jsem tehdy v Praze a pamatuji si na pendreky i slzný plyn při našich demonstracích. A také jsem nakonec o většinu materiálů z té doby nějak přišel, asi to zavinilo mé časté stěhování. Občas lze něco koupit v antikvariátech. Mimochodem, máš sympatické písmo - (někdy Ti pošlu grafologický rozbor, byl to můj koníček).
Eva Mužíková
Velký čin, ale co jeho maminka, chápala to také tak ??
Věra Ježková
Zuzko, díky za vzpomínku. Vím, že jsme to tenkrát vnímali velmi intenzivně. Dnes mi připadá neuvěřitelné, že ve 2. polovině 20. století byl mladý člověk takového činu schopen.
Marie Doušová
Tichá vzpomínka pro odvážné a nezapomenutelné.....Dík!
Marie Seitlová
Také na tuto dobu vzpomínám. Chodila jsem na střední školu do Šumperka, odkud po upálení Palacha odjelo pár studentů, zástupců všech škol, do Prahy protestovat. Mezi nimi byl i Jan Zajíc, toho jsme prožívali velmi. Vše nám podrobně vylíčila naše spolužačka Květa, která tam byla s nimi. Když jsem v Praze, vždy se u jejich pomníčků zastavím, na ně se nesmí zapomenou.
Alena Vávrová
Zuzko, děkuji Ti, také vzpomínám.
Danuše Onderková
Zuzko, moc pěkný vzpomínkový článek, také mne zamrazilo, když jsem se o Janu Palachovi dověděla. Byť mi bylo teprve 16 let. Stejně tak vzpomínám, když bratr, studoval v Šumperku železniční průmyslovku, přijel domů uprostřed týdne. Jan Zajíc byl jeho spolužák. Škola asi nechtěla mít nic společného s nějakými rozbroji nebo demonstracemi, a proto je všechny poslali domů. To jsou události na které se nedá zapomenout. Díky za pěknou vzpomínku...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%